WORLD OF WARCRAFT REHBERİ – ADDONLAR [SHADOWLANDS GÜNCEL]

[SHADOWLANDS İÇİN GÜNCELLENDİ!]

Blizzard’ın standart arayüzü başlangıç için fazlasıyla yeterli olsa da Azeroth’un o büyülü topraklarında daha sık vakit geçirdikçe bir parça daha fazlasına ihtiyaç duymaya başladığınızı hissedeceksiniz. Bu ihtiyaç belki “Ya keşke şunu da yapabileceğim bir opsiyon olsaydı” olarak baş gösterecek ya da belki de arkadaşınızın çekip paylaştığı bir ekran görselinde sizde olmayan bir detayı fark ettiğinizde… Öyle ya da böyle, addon batağına bir kere saplandığınızda muhtemelen bir daha çıkışınız olmayacak. Hiç bilmediğiniz zamanlarda oldukça çileli bir süreç olduğu için biz de bu yazıda işin o acılı yanını minimuma indirmeye çalışacağız. Sizin de eklemek istedikleriniz, tavsiyeleriniz olursa yorumlar kısmına sevdiğiniz addonları yazmaktan çekinmeyin!

Gelelim ciddi sorularımıza ve onların cevaplarına!

NEREDEN ADDON İNDİREBİLİRİM? İNDİRDİĞİM ADDONLARI NASIL KOLAYCA KURABİLİRİM?

Popüler çoğu addon’un kendi siteleri mevcut ancak paket ya da tek tek indirebileceğiniz toplu addon listelerine sahip siteler de bulunuyor. Fakat hiç bilmediğiniz sitelerden bilgisayarınıza zarar verebilecek ya da hesabınızı çalabilecek dosyalar indirmek yerine daha bilinen ve nispeten güvenilir Curse Forge, WoW Interface ya da WoW Ace gibi siteleri tercih etmekte fayda var.

Gözünüze kestirdiğiniz addon’u indirdikten sonraki süreç çoğu addon için gayet basit olsa da kimisi daha komplike kurulumlar isteyebilir. Bunlar istisna olduğu ve addon’dan addon’a değiştiği için öncelikle standart yönteme yoğunlaşalım. Öncelikle muhtemelen sıkıştırılmış olarak indirdiğiniz dosyanın güncel sürüm olduğundan emin olun zira yeni yamalar çoğu eski addon’u bozduğundan sıklıkla güncelleme yapmak sorunsuz bir deneyim için şart. Daha sonrasında ise indirdiğiniz dosyaları World of Warcraft’ın kurulu olduğu dizinin içerisindeki Interface/Addons klasörüne açmanız çoğu zaman yeterli olacaktır.

HER GÜNCELLEMEDE BİR DAHA MI YAPACAĞIZ BUNU? DAHA KOLAY BİR YOLU YOK MU BUNUN?

Var. Normalde çoğu oyuncu addon indirmek ve güncel tutmak için Twitch App’i kullanıyordu ancak geçtiğimiz aylarda Twitch addon’lar ile ilgili kısmı uygulamasından kaldıracağını ve Overwolf adında başka bir programın bu fonksiyonu devam ettireceğini açıkladı. Sıkıntı şu ki Overwolf, geçmişte bilgisayarı gereksiz yere yoran ve hatta casus yazılım barındırmasıyla meşhur olmuş bir program. Her ne kadar Overwolf’un yöneticileri bu sorunun devam etmeyeceğini ve CurseForge’u desteklemek, oyunculara kolaylık sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını söylemiş olsalar da şimdiden Overwolf’a bel bağlamak istemeyen oyuncular başka alternatifler türemeye başlamış durumda.

Singularity Mods: Twitch App’i hâlihazırda kullanıyorsanız ve ona yakın bir deneyim arıyorsanız muhtemelen tercihiniz bundan yana olacak. Addon’ları güncelleyip yüklemek ve kategorilere ayrılmış yeni addon’ları araştırmak mümkün.

WowUp: Singularity’yle yine çok benzer şekilde Twitch App’in WoW için sunduğu seçenekleri en temiz ve yalın haliyle sunan programlardan birisi.

Ajour: Bu alternatif sadece temel ihtiyaçlara odaklanan ve çok daha basit yapılı bir program. Tek olayı CurseForge ve TukUI üzerinden addonlarda güncelleme var mı diye kontrol etmek ve varsa bu güncellemeleri yapmak. Herhangi bir reklam içermemesi ve temel işlevini yerine getiriyor olmasının yanında açık kaynak kodlu olması da bir artı.

Cursebreaker: Herhangi bir arayüzü olmaması ve komut bazlı çalışması sebebiyle başta biraz karışık gelse de sadece işlevini yerine getirmesiyle aslında gayet kullanışlı bir alternatif. Açıyorsunuz, komutunuzu yazıyorsunuz ve işlevini yerine getiriyor. Bu kadar basit aslında!

Overwolf: CurseForge’un yeni resmi adresi. Az yukarıda bahsettiğimiz gibi geçmiş hatalarını tekrarlamayacaklarını iddia ediyor olsalar da dikkatli yaklaşmakta fayda var. Yine de WoW dışında oyunlar için de geniş bir Addon desteği sunduğundan bu alternatiften bahsetmeden geçmiş de olmayalım diye düşündük.

TEK TEK ADDON İNDİRİP AYAR YAPMAK ÇOK UĞRAŞTIRICI. HAZIR GELEN PAKETLERDEN YOK MU?

Olmaz mı? O da var. Oldukça başarılı ve popüler birçok addon paketi mevcut. Ancak genellikle kullanıcıların çok kurcalamasına izin vermediklerinden ince ayar çekmek isterseniz kodların içine dalıp boğuşmanızı gerektirebiliyor. Bu da programlama bilginiz yoksa ciddi bir külfet getiriyor. Ben yine de hoşuma giden, sizin de hoşunuza gidebileceğini düşündüğüm bazı başarılı paketleri ve linklerini paylaşacağım. (Uzun süredir güncelleme almamış, artık hataya boğulan paketleri kaldırıp eşit derecede ilginç ve güzel olan yenilerini eklemeye çalıştık)

ELVUI / TUKUI

Tahminimce çoğunuz ElvUI addon’una zaten aşinasınızdır; zira en çok kullanılan, en popüler paketlerden birisi kendisi. Başlarda TukUI’ın bir uzantısı olarak başlayan proje zaman içinde ondan kopup bambaşka bir addon paketi hâline gelmiş. Temelinde ikisinin de amacı minimal ve efektif bir kullanış sunmak. Hâliyle temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak neredeyse her eklenti pakete dâhil geliyor. Eğer hazır paketlerden yana şansınızı kullanmak istiyorsanız görsel olarak da gayet stilize olan ElvUI ve TukUI’dan birisini gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz. Ayrıca addon olayına eliniz biraz daha alıştıktan sonra çeşitli değişik skinlere ve eklentilerine bakarak arayüzünüzü biraz daha farklılaştırmanız da mümkün.

SPARTANUI

Benim de The Burning Crusade döneminde bir ara kullandığım SpartanUI neredeyse hiçbir detayını değiştiremediğiniz ancak oldukça şekil addon paketlerine iyi bir örnek…ti. Yıllar içerisinde kullanıcıların standart görünümünden sıkıldığını fark ettiklerinden midir nedir, farklı yeni görünüşler de dâhil etmişler pakete. Klasik, minimal, transparan ve ortaya karışık gibi farklı farklı stilleri destekliyor artık.

LUMUI

Hem şekil gözüken, hem minimalistik hem de size sadece ihtiyacınız olan bilgiyi verecek bir addon arıyorsanız önünüzde tonla seçenek var ancak LumUI tasarım olarak benim gözümde çoğunun önüne geçmeyi başardı doğrusu. Gerçekten de az ve öz kavramlarını benimsemiş LumUI’ın içindeki addonlar da minimumda. Addon kullanımına ufak adımlar atarak başlamak isterseniz ideal ancak kişiselleştirmek ve ayarları değiştirmek için LUA dosyalarını kurcalamak gerekiyor.

ROTH UI (DIABLO) GALAXY’S REVIVAL

Diablo’nun gotik temasını WoW’a taşımak istiyorsanız daha uzağa bakmanıza gerek yok. Her ne kadar orijinal proje sahipsiz kalmış olsa da elini taşın altına sokmaktan çekinmeyen oyuncular sağ olsun bu paket, BfA versiyonuna da kavuştu. Gerçi her güncellemede ekranın altındaki küreler orijinal Diablo’daki hallerinden daha da uzaklaşıyor olsa da paketin kalanı Diablo havasını güzel taşıyor. Ayarlarını kurcalamaya itirazınız yoksa kürelerin rengine ve modeline bile müdahale etmek mümkün.

ALTZ UI

İhtiyacınız olan şeyleri mümkün olduğunca minimal şekilde gösteren ve ekranınızı temiz tutan, sistem dostu bir addon paketi. Ekranın altında ve üstünde ihtiyacınız olan her şeyi şık bir şekilde topladıktan sonra sizi oyunla baş başa bırakıyor. Kurulumu ve ayarlaması da kolay üstelik…

SYNCUI

Önemli ve elinizin altında durmasını isteyeceğiniz özellikleri gruplayarak arayüzün daha temiz ve derli toplu gözükmesini sağlayan bir paket. Rengini ve ayarlarını değiştirmek çok zor değil. Hafif fütüristik görünüşü de bu tarz arayüzleri sevenleri ekstradan cazip edecek türden.

IMPROVED BLIZZARD UI

Diyelim ki Blizzard’ın standart arayüzünü seviyorsunuz ama keşke biraz daha dilediğinizce şekillendirebilseniz istiyorsunuz… O zaman yüklemeniz gereken yegâne paket Improved Blizzard UI. Hem orijinal arayüzü bozmuyor hem de güzel ufak tefek ayar ekleyerek okunurluğunu arttırıyor.

SHADOWLANDS UI

Blizzard’ın Shadowlands için yayınladığı bazı grafik parçalarını kullanarak Shadowlands’e yaraşır, havalı bir şekilde bir araya getiren bu arayüz henüz çok taze. Ama üzerimizde bıraktığı ilk izlenim çok kuvvetli olunca onu da listemize dahil etmek için çok da uzun düşünmedik doğrusu.

AZERITE UI

İsmindeki “Azerite”ı görünce size de bir titreme geldi, paniklediniz; fark etmedim sanmayın. Ama aslında çok stilize bir addon paketi kendisi. Hatta Battle for Azeroth boyunca adında Azerite geçen tek iyi şey bile diyebiliriz sanırım…

GW2 UI

Evet, yanlış görmediniz. Gerçekten de Guild Wars 2 arayüzünü neredeyse birebir olarak World of Warcraft’a getiriyor bu paket. Ne yalan söyleyeyim, güzel de uyarlamışlar hani. Kendinizi GW2 ve WoW kırması yeni bir oyun oynuyor gibi hissetmeniz işten değil!

SUPERVILLAIN UI

Her zaman minimalistlik ya da sadelik öne çıkacak değil ya… Oldu ki daha eğlenceli bir şeyler yapmak istediniz, Supervillain UI tam da bu iş için yaratılmış! Baştan aşağı çizgi roman havası yaratmak üzerine kurulu olan bu arayüz işini hakkıyla da beceriyor doğrusu. Comic Sans fontları, dahiyane harita penceresi, sağdan soldan fırlayan konuşma balonları derken hakikaten tam da bir Warcraft çizgi romanının içinde gibi hissediyorsunuz kendinizi.

Addon paketlerinin dünyası buradaki örneklerden çok daha derin tabii. Ben birkaç popüler “tadımlık” örnek sundum sadece. Yazının başında bahsettiğim sitelerde bunlardan çok daha fazlasını bulmanız mümkün.

Kategoriler
Yazarlardan İnciler
“Çünkü klasiklerin klasik olmasının bir sebebi vardır. Özellikle de üzerine tüm hasar modifikasyonlarını bastığınızda.”
-Burcu (Amansızca Horizon: Zero Dawn överken)