THE ELDER SCROLLS ONLINE NEDİR?

Gelelim oyunda yapabileceğiniz aktivitelere… Nereden başlasam? Oldukça dolu bir içerik olduğunu söylemem gerek. Oyunda farklı kategorilerde yapabileceğiniz PvE (Player versus Environment) ve PvP (Player versus Player) aktiviteleri mevcut.

PvE (PLAYER VERSUS ENVIRONMENT)

Delve: Her bölgede mutlaka birkaç tane bulacağınız Delve’ler, oyuncuların tek başına tamamlayabilecekleri şekilde tasarlanmış küçük zindanlar. İçerisinde yalnızca bir tane “boss” (ana düşman) barındıran bu bölgeler mutlaka bir adet Skyshard da içeriyor.

Group Delve: Yalnızca Craglorn bölgesinde yer alan bu küçük zindanlar, biraz daha zorlu düşmanlar içerdiğinden en azından yanınızda bir kişi daha olmasında fayda var. Ancak eğer yüksek Champion Point seviyesine sahipseniz ve kendinize güveniyorsanız tek başına yapmayı başarmanız da mümkün. Group Delve’lerde de Skyshard bulunuyor.

Public Dungeon: Tek başınıza veya önceden topladığınız bir grupla birlikte girebileceğiniz bu bölgeler, Delve’lerden daha güç ancak bir Group Delve kadar zorlayıcı olmayan ve nispeten büyük bir alana yayılan yerler. İçlerinde çok sayıda düşman barındıran bu bölgeleri eğer yüksek Champion Point seviyesine sahipseniz tek başınıza temizleyebilirsiniz.

Summerset’te bulunan Public Dungeon Karnwasten’in giriş ekranı

Group Dungeon: 4 kişilik bir ekip olarak girebildiğiniz zindanlar, birçok farklı “boss” barındırıyorlar. 1 Tank, 1 Healer, 2 DD (Direct Damage veya Damage Dealer olarak çevirebileceğimiz bu kısaltma bildiğiniz DPS aslında) olarak oluşturduğunuz grubunuzla zindanı temizlemeniz gerekiyor. “Normal” ve “Veteran” olarak iki farklı zorluk seviyesinden hangisini tercih ediyorsanız onu seçerek girmeniz mümkün; ki anlaşılacağı üzere Veteran, daha zorlu çarpışmalar içeriyor. Bu zindanlara girebilmek için -eğer önceden kurduğunuz bir ekibiniz yoksa- oyun içerisinde Dungeon Finder sistemini kullanabilir ve böylece rastgele oyuncularla ekip oluşturabilirsiniz.

Trial: Birçok MMORPG oyuncusunun alıştığı ismiyle aslında “raid” olan bu bölgeler, oldukça zorlu düşmanlar içeriyor. 12 kişilik bir grupla tamamlanması gereken Trial için maalesef Dungeon Finder kullanılamıyor, hazırlanmakta olan gruplardan birine girmeniz veya kendi grubunuzu oluşturmanız gerekiyor. Her boss’un kendine has taktikleri olduğu için öncesinde en azından internetten kısaca araştırıp okumanızda da fayda var. Zorluk seviyesi olarak Normal ve Veteran dışında farklı bir sistem daha barındırıyorlar: Trial içerisindeki tercih edilen sayıdaki boss’ların hepsini aynı çarpışma içerisinde öldürmeye çalışmak. Hem Normal hem de Veteran zorluklarında bunu yapabiliyorsunuz. Ayrıca ne kadar trial yapabileceğinize dair bir sınır da yok, dilediğiniz kadar girebilirsiniz; yalnızca trial içerisindeki görevi haftada bir kez yapabiliyorsunuz, onun dışında isterseniz aynı trial’ı defalarca tamamlayabilir, her seferinde düşen eşyalardan (loot) faydalanabilirsiniz.

Arena: Adına aldanıp bunun bir PvP aktivitesi olduğunu düşünmeyin zira akın akın gelen düşmanlara karşı vermeniz gereken bir PvE savaşı aslında. Şu anda oyunda tamamlayabileceğiniz üç arena bulunuyor: Orsinium içeriği ile ulaşabileceğiniz Wrothgar’da bulunan ve 9 adımdan oluşan Maelstrom Arena; Craglorn’da bulunan, 4 kişilik bir grupla tamamlamanız gereken ve 10 adımdan oluşan Dragonstar Arena; Murkmire içeriğiyle gelen, yine 4 kişilik bir grupla tamamlamanız gereken ve 5 uzun adımdan oluşan Blackrose Prison Arena. Hem Normal hem de Veteran zorluk seviyelerinde yapabileceğiniz arenaların çok kullanışlı eşyalar verdiğini de ayrıca not edelim.

Dragonstar Arena giriş ekranı

Günlük Görevler: Anlaşılacağı gibi günlük olan çıkan ve görevi veren NPC’ye yaklaştığınızda ekranın üst kısmında bulunan pusulanızda mavi ok işaretiyle gözüken bu görevler, genel olarak bir bölgedeki özel kişiler veya bir sonraki bölümde değineceğim Undaunted loncasının NPC’leri tarafından veriliyor. Örnek vermek gerekirse Vvardenfell ve Summerset’te her gün bir Delve ve bir de her bölgede bulunan ve birkaç kişi tarafından indirilebilen World Boss düşmanlarından birini mağlup etme görevleri veriliyor; Undaunted tarafında ise sizden Dungeon ve Delve temizlemenizi istiyorlar.

World Bosses (WB): Bölgeler içerisinde birkaç tane bulunan bu özel yaratıklar, tek kişi tarafından avlanmak için fazla güçlüler; bu yüzden bölgede bulunan bir grup diğer oyuncuyu davet ederek kesmenizi tavsiye edeceğim bu düşmanlar için dilerseniz loncanızdaki arkadaşlarınızdan da yardım isteyebilirsiniz.

Dark Anchors & Geysers & Dragons & Harrowstorms: Ana oyun içerisinde Daedric Prince Molag Bal’ın Nirn’ü kendi boyutu olan Coldharbour ile bütünleştirmeye çalıştığı senaryo çerçevesinde Tamriel üzerinde “neredeyse” her bölgede bulunan Dark Anchor adındaki açık dünya aktivitesi, bir grup oyuncu ile birlikte rahatlıkla temizleyebileceğiniz kısa bir çarpışma aslında. Yeterince güçlüyseniz tek başınıza bile yapabilirsiniz. Dark Anchor kapattığınızda beliren sandıklardan çeşitli eşyalar da edinebiliyorsunuz. Özellikle Alik’r Desert bölgesinde gerek hızlıca seviye atlamak gerekse eşya toplamak için sıklıkla gruplar oluşturuluyor. Geyser ismindeki aktivite ise Dark Anchor’a çok benzemekle birlikte yalnızca Summerset bölgesinde yer alıyor; tamamlaması az daha uzun sürüyor ve yine sizi çeşitli eşyalarla ödüllendiriyor. Elsweyr bölgesinde mantık olarak aynı olsa da görsel olarak çeşitli ejderhaları mağlup etmeniz gerekiyor. Greymoor’da ise bunu “Harrowstorm” adı verilen ve çeşitli düşmanları mağlup edip sona erditmeye çalıştığınız kan kırmızısı fırtınalar olarak yaratmışlar.

Dark Anchor & Geyser

NPC Guilds ve ilgili görevler: Hazır PvE içeriğinden bahsediyorken oyun içerisinde NPC’ler (non-player characters) tarafından kurulmuş olan bazı loncalar olduğuna da değinelim. Özellikle Mages Guild, Fighters Guild ve Undaunted ile oyunun çok erken kısımlarında tanışıyorsunuz; Thieves Guild ve Dark Brotherhood’u ise önceki bölümlerde değindiğim üzere DLC olarak edinebiliyorsunuz.

Mages Guild ve Fighters Guild’in kendine has görev zincirleri ve yetenek ağaçları da mevcut -ki bu görev zincirini yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Undaunted’ın da bir yetenek ağacı var ancak bir görev zinciri yok; detaylarını hemen aşağıda okuyabilirsiniz. Tüm loncalar ile seviye atlamanın yolları ise farklı şekilde ilerliyor:

Mages Guild ile seviye atlayabilmek için Tamriel’in dört bir yanına saçılmış olan özel bazı kitapları okumanız gerekiyor. Evet, bu lonca ile seviye atlamanızın başka yolu yok, kitap peşinde koşuyorsunuz. Bunu kolaylaştırmak için ise addon rehberinde de ayrıca değindiğim “Lorebooks” adındaki eklentiyi kurmanız büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu loncanın ittifak ana şehirlerindeki üslerinin oyunculara sunduğu ve çeşitli Public Dungeon’lara gitmenizi isteyen günlük görevleri de bulunuyor.

Bir Mages Guild yerleşkesi

Fighters Guild ile seviye atlayabilmek için ise… birilerini pataklamanız lazım. Bu birilerinin ise Daedra veya Undead olması gerekiyor. Şaka değil. Ayrıca az yukarıda bahsettiğim Dark Anchor’ları kapattığınızda da loncayla itibar kazanıyorsunuz. Bu loncanın ittifak ana şehirlerindeki üslerinin oyunculara sunduğu ve çeşitli bölgelerdeki belirli sayıda Dark Anchor’ı kapatmanızı isteyen günlük görevleri de bulunuyor.

Undaunted ise farklı bir sisteme ve diğer loncalarla karşılaştırıldığında çok daha uzun bir zamanda seviye atlama şekline sahip. Yalnızca ittifakların ana şehirlerinde bulunan Undaunted’ın bütün olayı size şan-şöhret kazandıracak kahramanlıklar yapmakla ilgili. Bu yüzden de size günlük Delve/Group Dungeon görevleri veriyorlar (hatta Group Dungeon görevlerinde hangi zorlukta yapmanızı istediklerini de belirtiyorlar) ve yalnızca bu görevleri gerçekleştirdiğinizde veya çeşitli Group Dungeon başarımları kazandığınızda itibarınızı yükseltebiliyorsunuz. Pledge olarak adlandırılan bu görevlerin bir kısmı size “Undaunted Key” adındaki anahtarı veriyor ve bu anahtarı kullanarak Undaunted bölgesindeki üç sandıktan tercih ettiğinizi açarak Monster Set olarak adlandırılan çeşitli özel eşyalar edinebiliyorsunuz.

Thieves Guild DLC’sini edindiyseniz bu lonca ile ana görev serisini mutlaka yapmanızı tavsiye ederim. Zaten DLC aldıysanız neden yapmayasınız, değil mi? Bütün amacı o zaten. Ancak görevleri tamamladığınızda en üst seviyeye ulaşamayacaksınız ve bunu gerçekleştirebilmek için günlük görevler arasından kendinize hitap edenleri seçerek ilerleyebilirsiniz. Thieves Guild’in farklı günlük görevleri bulunuyor: Belirli bir senaryoyla ilerleyerek sizden bir yerlerden bir şeyler çalmanızı isteyen ve koşulları doğru tamamladığınızda ödülü artan heist görevleri, sizi belirli bir bölgeye göndererek burada yankesicilik (pickpocketing) veya hırsızlık yapmanızı isteyen guild jobs ile DLC’nin geçtiği Hew’s Bane bölgesindeki çeşitli eşyaları edinmenizi isteyen Rye’s Reacquisitions görevleri.

Dark Brotherhood

Dark Brotherhood DLC’sini edindiyseniz yine ana görev zincirini yapmanız gerekiyor ancak sonrasında lonca ile itibarınızı arttırmak için yine günlük görevlere ihtiyaç duyacaksınız. Bunlar ise ikiye ayrılıyor: Belirli bir bölgedeki bir kişiye suikast düzenlemenizi isteyen ve dilediğiniz kadar tekrarlayabileceğiniz Contracts ile belirli bir senaryoyla ilerleyerek sizden bu senaryodaki özel bir ismi öldürmenizi isteyen ve koşulları doğru tamamladığınızda ödülü artan Sacraments görevleri.

Hırsızlık & Outlaws Refuge: Tam olarak özel bir etkinlik kategorisine girmese de oyunda gerçekten güzel para kazanabileceğiniz bu aktiviteye de değinmek istiyorum. Oyun içerisinde “ctrl” tuşuna bakarak çömelebiliyorsunuz ve bunu yaptığınızda ekranınızda bir göz sembolü beliriyor. Eğer sizi gören kimse yoksa bu sembol giderek kapanarak bir çizgi hâlini alıyor ve ekranda “Hidden” yazısı çıkıyor. Bunu yaptıktan sonra rahatlıkla yankesicilik (pickpocketing) yapabilir, etraftan bulduğunuz her şeyi çalabilirsiniz; ancak yakalanmamaya dikkat edin zira “Detected” yazısı çıktığında bir şeyler çalarsanız başınıza ödül konuyor ve eğer bir muhafız tarafından görülürseniz durduruluyorsunuz. Yakalanırsanız muhafızlar sizi fark etmeden “shift” tuşuna basarak topuklayın, gitsin!

Çaldığınız eşyaları normal tüccarlar satın almıyorlar fakat bu noktada neredeyse her büyük şehirde bulabileceğiniz Outlaws Refuge adındaki mekânlar size kucak açıyor. Bu mekânlarda normal bir tüccar ile şahsi bankanıza ulaşabileceğiniz bir NPC dışında “Fence” olarak adlandırılan kişiler bulunuyor. Bu kişilere giderek çaldığınız eşyalar arasında kullanmak isteyeceklerinizi aklayabilir (Launder), kanunsuz hareketlerinizi kâra dönüştürmek için geri kalanları satabilir (Fence), eğer başınıza ödül konduysa ücret karşılığında adınızı temize çıkarabilirsiniz.

Fence NPC’ler

Oyunda “Treasure” olarak kategorilendirilen ve “medical supplies”, “ritual objects”, “tools”,” drinkware” gibi birçok farklı çeşidi olan ganimetlerin hepsi satılmak amacıyla yaratılmışlar, herhangi bir kullanımları bulunmuyor. Eşya isminin rengine göre fiyatları da değişiyor: Beyaz isimlileri 40 altına, yeşil isimlileri 100 altına, mavi isimlileri 250 altına, mor isimlileri 1.500 altına satabilirsiniz. Thieves Guild içeriğine sahipseniz çalıntı malları satma fiyatını %10’a kadar arttırabiliyorsunuz. Eğer ismi sarı renkli bir treasure bulursanız bunları aklayamıyor veya satamıyorsunuz zira onlar özel parçalar olup Thieves Guild ile alakalı bir etkileşimde kullanılıyorlar.

Antiquities ise Greymoor paketi ile birlikte oyuna getirilen ve “Scrying” ile “Excavation” adında iki yeni yetenek ağacı barındıran yeni bir sistem. Arkeolojik kazılar yapmanıza olanak sağlayan ve bulduğunuz her parçanın hikâyesini NPC mektupları yoluyla size anlatan bu yeni eklentinin oldukça keyifli ve bir o kadar da kârlı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Yalnızca satabileceğiniz hazineler değil, aynı zamanda mobilya parçaları, binek, çeşitli dövmeler, motifler veya giyilebilir kozmetik eşyalar dışında oyuna tamamen yeni eklenen Mythic eşyalar da edinebilirsiniz. Bu eşyalar aslen zırh parçaları olup “tek parça set bonusu” sağlıyorlar ve oldukça güçlüler; ancak üzerinizde yalnızca bir tanesini kullanabiliyorsunuz.

Antiquities – Scrying ekranı

PvP (PLAYER VERSUS PLAYER)

Dueling: Başka bir oyuncuyu düelloya davet ederek dövüştüğünüz bu tür yalnızca eğlence amaçlı olup karakterinize herhangi bir artı sağlamıyor.

Battleground: Bildiğiniz savaş meydanı işte… Bir grup hasta ruhlu kişi birbirini dövmek için giri—öhm, ne diyordum? Evet, içerisinde 4 oyuncu barındıran 3 farklı grubun (Fire Drakes, Pit Daemons, Storm Lords) birbirini mağlup etmeye çalıştığı bu çarpışmalar, Battleground’un türüne göre farklı amaçlar üzerine oynanacak şekilde tasarlanmış. Bu aktiviteyi gerçekleştirmek için öncelikle 10. seviyeye ulaşmanız gerektiğini de not edelim. Battleground türleri ise…

Team Deathmatch: Diğer oyuncuları alt etmeniz gereken bu türün amacı oldukça basit: Karşı takımlardaki oyuncuları mağlup edip puan toplamak ve en çok puanı alarak maçı kazanmak.
Capture the Relic: Düşman takımının “relic” olarak adlandırılan özel eşyasını ele geçirip kendi takımınızın üssüne taşımanız gereken oyun türü.
Domination: Harita üzerindeki birden fazla bölgeyi ele geçirmeniz, tutmanız ve böylece puan toplayarak kazanmanız gereken oyun türü.
Chaosball: Tuttuğunuz sürece takımınıza puan kazandıran ancak aynı zamanda tutan kişiye gittikçe artarak hasar veren bir büyü yapan bir “top” etrafında dönen oyun türü. Amacı ise bu topu en uzun süre takımınızda bulundurarak en yüksek puanı alıp maçı kazanmak.
Crazy King: Mantık olarak Domination senaryosuna oldukça benzeyen bu türün farklılaştığı nokta ise ele geçirdiğiniz bölgelerin harita üzerine durmadan yer değiştiriyor olması.

Yazıyı hazırladığım dönemde oyun içerisinde kendi liderlik tablosunu ve eşyalarını barındıran toplam 8 Battleground bulunuyor. Herhangi bir Battleground’a katılmak için oyun içerisindeki grup arama sistemini kullanabilirsiniz.

Fire Drakes, Pit Daemons, Storm Lords

Cyrodiil: İşte oyunun ana PvP noktası tam olarak burası. “İttifak Savaşı” adı altında geçen senaryosuyla oldukça büyük bir alanda PvP yapma şansı sunan Cyrodiil, farklı birçok görevi de içerisinde barındırıyor. Cyrodiil’e girmeden önce İttifak ana şehirlerinden birine gitmeniz ve ilgili ekran üzerinden katılmak istediğiniz “Campaign”i seçmeniz gerekiyor.

Cyrodiil çatışmalarında yer aldıkça “Alliance Point” (AP) adı verilen farklı bir birim kazanmaya başlıyorsunuz; başka oyuncuları mağlup etmek, kaleleri kuşatıp ele geçirmek veya saldırı altındakileri savunmak size AP kazandırıyor. Bu puanları da Cyrodiil içerisindeki çeşitli tüccarlarda harcayarak üzerinize eşyalar, kale kuşatma silahları, meslekler için gereken birtakım ham maddeler ve benzeri parçaları satın alabilirsiniz. Kazandığınız AP miktarına göre PvP rütbesi atladığınızı da belirteyim.

İttifak Savaşı genel durum ekranından bir örnek

Cyrodiil üzerinde ayrıca birçok yerde Elder Scrolls bulunuyor; evet, bildiğimiz Elder Scrolls, hani şu bütün oyun serisine ismini veren kadim parşömenler. Bunları bulundukları kaleden alıp tarafını tuttuğunuz ittifakın ana üssüne götürebilirseniz çeşitli bonuslar kazanıyorsunuz.

Bulunduğu ittifak iç kalelerden altısını aynı anda elinde bulundururken en yüksek skora erişen oyuncunun İmparator ilan edildiğini de not düşelim.

ACHIEVEMENTS (Başarımlar) & LEADERBOARDS (Liderlik Tabloları)

Oyunda tabii ki bir Achievement sistemi mevcut. Bu başarımlar görev zincirlerini tamamladığınızda geldiği gibi bölgelerdeki özel görevleri yaptığınızda, PvE ve PvP aktivitelerini gerçekleştirdiğinizde, Meslekler ile ilgili ilerleme kaydettiğinizde, oyun içi özel etkinliklerde yer aldığınızda, keşif yaptığınızda, ev düzenlediğinizde ve benzer birçok adımı tamamladığınızda edinebiliyorsunuz. Bu başarımlar size farklı renklerde boyalar (ki Meslekler sayfasının sonunda bununla ilgili detayı bulabilirsiniz) ve Title’lar (unvanlar) kazandırıyor.

Oyunda ayrıca PvE ve PvP kategorisinde birçok aktivite için Leaderboards denen liderlik tabloları yer alıyor. Bir aktiviteyi nasıl bir skorla bitirdiğinizi gösteren bu tabloda tahmin edeceğiniz gibi yüksek skora ulaşmak asıl amaç. Ama tabii ki Leaderboards ile ilgilenmeyebilir, rekabete girmekten uzak durabilirsiniz.

Kategoriler
Yazarlardan İnciler
“Çünkü klasiklerin klasik olmasının bir sebebi vardır. Özellikle de üzerine tüm hasar modifikasyonlarını bastığınızda.”
-Burcu (Amansızca Horizon: Zero Dawn överken)