The Elder Scrolls Online nedir biliyorsanız ve/veya direkt addon rehberine geçiş yapmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Bu blog yazısında anlaşılırlığı bozmaması açısından bazı kelimeleri orijinal hâliyle bırakacağımı da ayrıca not edeyim.
Yazı, Greymoor ek paketi için güncellenmiştir.
İÇERİK
ESO Nedir?
ESO+ & Crown Store
İttifak, ırk ve sınıf anlatımı
Skill Tree & Champion Points
Evlilik sistemi
Günlük ödül sistemi
Binek & Evcil hayvan & Çanta
Wayshrine & Soul Gem (Seyahat ve Dirilme seçenekleri)
Mundus Stones
Upgrade & DLC & Chapter detayları
Görevlerin ilerleyişi
PvE aktiviteleri
Hırsızlık & Outlaws Refuge
PvP aktiviteleri
Achievements (Başarımlar) & Leaderboards (Liderlik Tabloları)
Guild sistemi & Ticaret
Oyuncu evleri & Mobilya ve ev eşyaları
Crafting Professions (Meslekler)
ESO ile bağlantılı internet siteleri
ESO, TESO ya da uzun ismiyle The Elder Scrolls Online, Bethesda’nın oldukça sevilen ARPG (Action Role-Playing Game) serisi The Elder Scrolls’un MMORPG türündeki oyunudur.
Zenimax Studios tarafından geliştirilen oyun, serinin son ismi Skyrim’den 1000 yıl, takipçiler tarafından yere göğe sığdırılamayan Morrowind’den ise 800 yıl önceki olayları anlatacak şekilde şekillendirilmiş. Yarattığınız karakter ile bulunduğunuz ittifakın görevlerini yaparken bir yandan da Nirn’ü kurtarmak için çabalayıp duruyorsunuz. Bu arada ruhunuz yok, söylemiş miydim? Nasıl mı? O kısmı da dilerseniz kendiniz oynayıp öğrenin, dilerseniz de ayrıca araştırın derim; buradan *spoiler* vermeyeyim. 🙂 Daedric Prince Molag Bal ve Nekromans Mannimarco ile katılacağınız çılgın partilere hazırlıklı olun!
İlk başta aylık ödeme sistemiyle hayata gözlerini açmış olsa da 2015 yılının Mart ayıyla birlikte ücretsiz satın-al-ve-oyna sistemine geçiş yapıldı; kısacası oyunu aldıktan sonra aylık ücret vermeden oynayabilirsiniz. Dilerseniz ESO Plus (ESO+) adı verilen aylık ücret verme seçeneğini de kullanabiliyorsunuz ve bu size bazı artılar sağlıyor.
ESO Plus (ESO+) ile gelen artılar
Sınırı olmayan ve mesleklerle ilgili materyallerin otomatik olarak depolandığı Crafting Bag (ki bence en şahane özelliklerden biri)
Tüm DLC içeriğine üyeliğiniz boyunca otomatikman sahip olma (ki diğer şahane özellik)
%10 daha fazla altın, deneyim puanı ve itibar (reputation) kazanma
%10 daha fazla Meslek deneyimi (Inspiration) kazanma ve Nitelik (Trait) araştırması
Banka limitinizin iki katına çıkması
Oyuncu evlerine yerleştirilebilen eşya sınırının iki katına çıkması
Taşınabilir Transmutation Crystal sınırının iki katına çıkması
Kostümleri boyama özelliği (zırh / silah boyamaktan farklı bir sistem)
Ayrıca dilerseniz para harcayıp alabileceğiniz “Crown” adındaki oyun içi birimle “Crown Store” sekmesinden birçok eşya, içerik ve geliştirme edinebilirsiniz. Bu sekmede satılanların kozmetik ağırlıklı olduğunu da not edelim. Kendiniz para karşılığında Crown satın alabilirsiniz, aynı zamanda eğer ESO+ üyeliğini tercih ederseniz ayda 1.650 Crown size otomatik olarak hediye ediliyor. Crown Store içerisinde Crown Crates adı verilen ve içerisinden ne çıkacağı belli olmayan kutular da bulunuyor ancak şahsen bunlara para harcamayın derim; “loot box” olarak da adlandırılan bir sistem ve gerçekten inanılmaz rastgele şeyler düşüyor.
Oyunu direkt olarak The Elder Scrolls Online resmi sayfasından veya Steam üzerinden satın alabilirsiniz. Steam kısmı Türkiye için daha avantajlı olacaktır ancak kimi güncellemelerde sıkıntı çıkardığını ayrıca belirtmem gerek.
Oyunda “mega server” adı altında yalnızca iki sunucu bulunuyor: Europe (EU) ve North America (NA); kısacası Avrupa sunucusundaysanız Avrupa’da oynayan herkesle birliktesiniz demek oluyor. Dilerseniz aynı hesaptan diğer sunucuda da oynayabilirsiniz ancak dünyanın farklı bölgeleri olduğundan banka/ev/Champion Points ve benzeri özelliklerin paylaşımı mümkün değil. Bu sistemin artısı her an her yerde mutlaka bir oyuncuyla karşılaşma ve kolaylıkla grup bulma ihtimalinizi arttırmasıyken eksi yanı ise “lag” problemi yaşatabiliyor olması.
Oyunda “Alliance” ya da Türkçesiyle “İttifak” adı verilen üç farklı fraksiyon bulunuyor ve her fraksiyonda oynanabilir üç ırk yer alıyor. Dilerseniz ayrı bir içerik olarak sunulan Imperial ırkını da edinebiliyorsunuz ve bu ırk herhangi bir tarafta başlayabiliyor. Bölge sınırlamanızın olmadığını ve düşmanların gücünün sizin seviyenize göre ayarlandığını da not edelim! Ancak tabii ki ana hikâye döngüsünde ilerlemenizin faydası olacaktır.
Seçeceğiniz ittifakın hangisi olduğunun PvP dışında hiçbir önemi olmadığını biliyor muydunuz? ESO ilk çıktığı zaman bu ayrımın bir anlamı vardı ancak One Tamriel güncellemesi ile birlikte aradaki sınırlar kaldırıldı ve hem ittifak bölgeleri hem de oyuncu loncaları herkese açık hâle getirildi.
Oyunda şu anda altı farklı sınıf (class) yer alıyor. Bunlar sırasıyla Dragonknight, Nightblade, Sorcerer ve Templar, Morrowind bölgesiyle birlikte eklenen Warden ve Elsweyr bölgesiyle birlikte eklenen Necromancer. Eğer Morrowind’e veya Elsweyr’e sahip değilseniz maalesef Warden veya Necromancer sınıfıyla oynayamıyorsunuz.
Her sınıf ise her rolü oynayabiliyor; evet, Sorcerer karakter açıp tank olabilirsiniz. Roller ise Attributes olarak isimlendirilen kaynaklar üzerinden şekilleniyor: Magicka, Stamina ve Health. Yaratmak istediğiniz yapıya göre bu üç kaynaktan birine yoğunlaşmanız, eğer gerçekten ihtiyaç olursa diğerlerine birkaç puan dağıtmanız gerekiyor. Örneğin “Ben healer olmak, şifa dağıtmak istiyorum!” diyorsanız ana kaynak olarak magicka, “Tank olacağım, kimse ekip arkadaşlarıma zarar veremez!” diye düşünüyorsanız health üzerinden ilerlemelisiniz.
ESO’da ırk – sınıf sınırlamaları yer almıyor. Her ırk her sınıfı oynayabiliyor ancak tabii ki ırksal özellikler, sınıflar için yapılan tercihlerde kişisel değişikliklere sebep oluyor. Örneğin High Elfler magickaya eğilimli olduklarından sınıfınızı magicka ağırlıklı bir yapıda oynayacaksanız bu ırkı seçerek bir Ork’a göre çok daha etkili sonuçlar elde edersiniz. Aynı şekilde stamina ağırlıklı bir yapı için Redguard gibi staminaya eğilimli ırklar arasından tercih yapmakta fayda olacaktır.
Oyundaki “skill point”leri, yani yetenek puanlarını dilediğiniz şekilde dağıtabiliyorsunuz. Oldukça fazla sayıda yetenek olduğunu ve ilk bakışta biraz kafa karıştırıcı gözüktüğünü itiraf etmem gerek; ancak kısa bir araştırma ile sınıfınız için en etkili olacak yolda nasıl ilerleyeceğinizi öğrenebilir, meslek sahibi olup zanaatkârlıkla uğraşacaksanız hangilerine puan vermeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Yetenek ağacı çok çeşitli alt kategoriler barındırdığından bir ön çalışma yapmanız iyi olacaktır ancak yanlış puan dağılımı yaparsanız korkmayın! İttifakların ana şehirlerinde bunları altın karşılığında dilediğinizce değiştirebileceğiniz yerler mevcut. Ek bilgi olarak DLC başlığı altında gelen bazı hikâye bölgelerinin de ayrı içerik olarak yetenek ağacına sahip olduğunu da ileteyim; örneğin Thieves Guild ve Dark Brotherhood.
Her yetenek ağacı sekmesinin kendi içinde bir seviye atlama sistemi olduğundan da bahsetmem gerek. Bu seviyeleri ilgili yetenek sekmesindeki özellikleri kullandıkça arttırabilirsiniz. Örneğin Templar oynamayı tercih ettiniz diyelim… Bu durumda Aedric Spear sekmesine seviye atlatabilmek için onun altında yer alan yetenekleri kullanmanız gerekiyor. Bir yeteneği yeterli seviyeye çıkartırsanız bu sefer onu daha da geliştirebilmenizi sağlayan Morph adında iki seçenek açılıyor. Bu Morph’lar arasından gitmek istediğiniz yapıya hangisi uygunsa onu seçerek ilerleyebilirsiniz.
Önemli not! Karakterinizi ilk yarattığınızda alabileceğiniz yetenekler yalnızca Magicka veya yalnızca Stamina ağırlıklı olabilir. Bunu dert etmeyin zira Morph’lar “genel olarak” size diğer kaynak üzerinden seçenek de sunuyorlar. Bu yüzden Stamina gitmek isteyen bir karakter bir anda Magicka yeteneklerini görünce paniklemesin!
Hangi “build”i yapmaya karar verdiyseniz fikir sahibi olabilmek için birtakım rehberlere bakmanızda fayda var. Bu konuda özellikle AlcastHQ ve ESO Academy gibi sitelere bakabilirsiniz ancak unutmayın ki bu tarz siteler daha çok “end-game” ağırlıklı seçenekler sundukları için yazdıklarını birebir kopyalamak yerine araştırmanızı ve kendi oyun tarzınıza göre ortak bir nokta belirlemenizi öneririm. Ayrıca rolünüze özel olarak DD (DPS) için Liko, Tank için Woeler, Healer için Tabbata sayfalarına da göz atabilirsiniz; sayfa isimlerine tıklarsanız kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Çok genel bir açıdan bakacak olursak Magicka üzerinden gidenlerin Light Armor, Stamina üzerinden gidenlerin Medium Armor, Health üzerinden gidenlerin ise Heavy Armor giymeleri gerekiyor; ancak karakterinizi geliştirdiğiniz süreçte diğer zırh türlerinden en az birer tane giymenizde fayda var ki o zırhların yetenek seviyeleri de kolaylıkla artsın. Ayrıca Magicka karakterlerinin genel olarak asa (staff), Stamina karakterlerinin verdikleri hasar türüne göre kılıç/balta/tokmak/yay, Health karakterlerinin ise tek elli bir silah ile birlikte kalkan kullanmaları tavsiye edilir. Ancak yerine göre magicka karakteri bir parça ağır zırh veya tanklar bir frost staff da kullanabiliyorlar; bunlar, yapmak istediğiniz “build” için değişkenlik gösterebiliyor. Bu tarz detayları istediğiniz karakter yapısına göre ilgili rehberlerden bakabilirsiniz. Arada sırada bir tüccara giderek zırhınızı tamir ettirmeyi, Soul Gem kullanarak silahlarınızı “şarj etmeyi” unutmayın.
Peki Skill Tree (Yetenek Ağacı) üzerinde dağıtmanız gereken Skill Point’leri (Yetenek Puanları’nı) nereden edinebilirsiniz? Bunun için birden çok yol bulunuyor.
Skill Point edinebileceğiniz aktiviteler:
Karakteriniz seviye (level) atladıkça yetenek puanı geliyor. Bu durum yalnızca 50. seviye olana kadar gerçekleşiyor.
Bazı görevler tamamladığınızda ödül olarak puan veriyor.
Oyundaki her bölgede bulunan ve Skyshard adı verilen nesnelerle etkileşime girmeniz gerekiyor. 3 Skyshard topladığınızda 1 yetenek puanı kazanıyorsunuz. Sonraki kısımlarda bahsedeceğim Delve, Group Delve ve Cyrodiil PvP alanında da bolca Skyshard bulunuyor.
50. seviyeye ulaşana kadar her seviye atlayışınızda size bazı ödüller de veriliyor. Level Rewards adı altındaki bu ödüller binekten meslek materyallerine, birtakım Crown Store eşyalarından kıyafet parçalarına kadar farklılık gösteriyor. Ayrıca her seviye atlayışınızda tercih ettiğiniz sınıf yapısına göre hangi özelliklere puan vermenizin iyi olacağını belirten Level Up Advisor sistemi de mevcut ancak dilerseniz bu özelliği kapatabiliyorsunuz.
CHAMPION POINTS (CP)
Şu anda “Nasıl yani? Sadece 50 seviye mi var? E peki sonra?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. İşte bu noktada size Champion Points (CP) sisteminden bahsetmemin vakti geldi! 50. seviyeye ulaştıktan sonra devreye giren bu sistemle yine deneyim puanı (experience point) kazanmaya devam ediyorsunuz ancak atladığınız seviyeler, Champion Point sistemine aktarılıyor. Kısacası artık Skill Point kazanmayı bırakıp Champion Point kazanmaya başlıyorsunuz. Kendine has bir yetenek ağacı olan bu sistemde birçok oldukça işe yarar pasif özellik kazanmanız ve yeteneklerinizin etkilerini arttırmanız mümkün. Eğer puanları tekrar dağıtmak isterseniz CP sekmesi içerisinde bir miktar altın ödeyerek dilediğinizce sıfırlayabilirsiniz ama tavsiyem bunu en başlarda yapmamanız.
Champion Point sisteminde kazanabileceğiniz seviyenin bir sınırı yok ancak aktif olarak kullanabileceğiniz puan sayısı sınırlandırılıyor: Örneğin uzun bir süredir en yüksek CP seviyesi 810 olarak belirlenmiş durumda. (Etrafta 1500+ CP ile dolaşanları görünce gözlerimin fal taşı gibi açıldığını söylememe gerek yok sanırım. Yememiş, içmemiş…)
Oyunda başka bir oyuncu ile evlenebildiğinizden de bahsetmek isterim. Bunu yapmak için Shrine of Mara olan bir şehre gitmeli ve Pledge of Mara adındaki parşömeni kullanmalısınız. Pledge of Mara’yı yalnızca Crown Store üzerinden veya Imperial Edition geliştirmesi ile birlikte edinebiliyorsunuz. Evlenmek bir artı sağlasa da yapabilecekleriniz iki kişinin aynı anda gerçekleştirmesi gereken aktivitelerle sınırlı olduğundan çok büyük bir etkisi olmadığını belirtmem gerek. Evlendiğinizde “Ring of Mara” adındaki yüzüğü ediniyorsunuz ve deneyim puanı (experience point) sistemine bonus kazanıyorsunuz. Ancak bu bonusu etkinleştirmek için “eşinizle” aynı grup içerisinde olmalı ve ikiniz de yüzüğünüzü takmalısınız. Şahsen Pledge of Mara sahibi olsam da hiç uğraşmaya niyetlenmediğim bir sistem. (Hâlâ bankamda yatıyor.)
Oyunda ayrıca 2018 yılı içerisinde eklenen bir Daily Rewards, yani günlük ödül sistemi bulunuyor. Bu sistemde oyuna girdiğiniz -neredeyse- her gün çeşitli ödüller içerisinden o ay hangileri belirlenmişse onları ediniyorsunuz. Bunlar sonraki bölümlerden PvP sekmesi içerisinde belirteceğim Alliance Point’lerden evcil hayvanlara, Crown Crate’lerden Crown Store’a özel iksirlere ve parşömenlere kadar uzanan çeşitliliğe sahip.
ESO’da aynı zamanda binekler ve evcil hayvanlar da edinebilir, hatta bunları evlerinize yerleştirebilirsiniz. Binekleri Stablemaster olarak isimlendirilen NPC’lerden alabileceğiniz gibi Crown Store üzerinden daha özel binekler de alabilirsiniz; ancak durun! Karakteriniz 10. seviyeye ulaştığında ilk binek size hediye ediliyor, o yüzden farklı binekler almak için acele etmemenizi öneririm. Ayrıca Stablemaster üzerinden her 20 saatte bir satın alabileceğiniz bazı geliştirmeler de mevcut ancak aynı anda üç geliştirmeyi birden yapamazsınız; aralarından birini seçmeniz gerekiyor.
Riding Speed (binek hızı): Her 20 saatte bir 250 altın ödeyerek bineğinizin hızını %1 arttırabilirsiniz; maksimum sınır %60. Her şeyden önce buna eğilmenizi öneririm.
Riding Capacity (taşıma kapasitesi): Her 20 saatte bir 250 altın ödeyerek çantanızın taşıma kapasitesini 1 arttırabilirsiniz; maksimum sınır 60. Binek hızınızı arttırdıktan sonra buna eğilmenizi öneririm.
Riding Stamina (binek dayanıklılığı): Her 20 saatte bir 250 altın ödeyerek bineğinizin dayanıklılığını %1 arttırabilirsiniz; maksimum sınır %60. Binek dayanıklılığı, size saldıran bir düşman olduğunda bineğinizden ne kadar çabuk düşeceğinizi belirleyen bir özelliktir. Bu geliştirmeyi en sona saklamanızı öneririm.
Peki ya evcil hayvanlar? Onları da günlük oyun ödüllerinden, Crown Crate kutularından, bazı DLC görev zincirlerinden, satın alınan DLC’lerden ya da direkt Crown Store üzerinden edinebilirsiniz. Ayrıca oyun içerisinde de evcil hayvan edinebileceğiniz bazı özel yerler mevcut.
Yeni bir karakterle oyuna başladığınızda çanta limitiniz 60 olarak belirlenmiş bir şekilde geliyor. Bineğinizin yük taşıma kapasitesini arttırdığınızda bunu 120’ye çıkarmış oluyorsunuz. Ayrıca çeşitli şehirlerde “Bag Merchant” adında tüccarlar oluyor ve bu tüccarlara her seferinde artan ücret ödeyerek kapasitenizi 200’e kadar çıkartabiliyorsunuz. En son olara Crown Store üzerinden satılan Bristleneck War Boar da tüm karakterlerinizin çanta limitine 5 “slot” ekliyor.
Oyunda kolaylıkla seyahat etmenizi sağlayan bir Wayshrine sistemi mevcut. Tüm bölgelerde birden fazla bulunan Wayshrine’ları açmanızı şiddetle tavsiye ederim; yanlarına gitmeniz yeterli. Bu Wayshrine’lar arasında bedava seyahat edebileceğiniz gibi eğer herhangi birinden uzaktaysanız altınlarınız üzerinden ücret ödeyerek dilediğinize ışınlanabilirsiniz.
Tamriel’de öldükten sonra dirilmek için farklı seçenekler de bulunuyor. Öldüğünüzde başka bir oyuncu tarafından diriltilebilir, en yakın Wayshrine’da kalkmayı seçebilir veya Soul Gem harcayarak öldüğünüz noktada hayata dönebilirsiniz. Dolu ve boş Soul Gem’leri oyun boyunca birçok kaynaktan edineceksiniz ve boş olanları kullanılabilecek hâle getirmek için doldurabileceksiniz.
Oyuna yeni başladığınızda ilk başta muhtemelen ne olduğunu dahi bilmeyeceğiniz “Mundus Stones” sistemi bulunuyor. Bunlar size çeşitli pasif özellikler kazandıran taşlar ve karar verdiğiniz / ihtiyacınız olan özelliği edinebilmek için ilgili taşa gidip etkileşime geçmeniz gerekiyor. Tamriel üzerinde birçok Mundus taşı yer alıyor ve hepsinin farklı özellikleri bulunuyor. Bu taşlardan yalnızca bir tanesinin özelliğini edinebiliyorsunuz (özel yapılan bir set kıyafetin sağladığı bonus hariç) ancak dilediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.