WARCRAFT: ANA HİKÂYE İLE FİLM ARASINDAKİ FARKLAR

DİĞER DEĞİŞİKLİKLER

Karakterlere özel olarak anlattığımız değişikliklerden sonra daha genele yayılan bazı detaylara değinme vakti geldi.

Filmde özellikle dikkatimizi çeken kısımlardan biri Burning Legion veya Sargeras ile ilgili herhangi bir detaya veya söyleme değinilmemiş olması. Orijinal hikâyede orkları yollarından saptıran, onların draenei ırkına düşman olmalarını sağlayan Burning Legion, hatta daha spesifik söylememiz gerekirse Kil’jaeden’in ta kendisi. Orkların iblis kanı içerek canavarlaştıkları kısmını da es geçmemek gerek. Medivh’in ise içerisinde Sargeras’ın bir parçası bulunduğundan kontrolünü kaybettiğini ve orkların Azeroth’a gelmesi için gereken Geçit’in açılmasını sağladığını biliyoruz. Ancak filmde bu bilgiler hiçbir şekilde sunulmadığı gibi sanki her şey “fel” yüzünden oluyor gibi anlatılmış; üstüne üstlük fel kullanımının nereden geldiği, nasıl sağlandığı veya kaynağının nereye bağlandığıyla ilgili hiçbir bilgi de verilmemiş. Aynı şekilde Medivh’in Sargeras kontrolünde olduğuna dair de herhangi bir açıklama konulmamış. Sanki her şey bu meşum büyü gücü ve Gul’dan’ın başının altından çıkıyor gibi gösterilmiş. Biraz rahatsız edici bir nokta ve eğer devam filmi çekilirse nasıl bağlayacakları merak konusu.

lorekeeper-warcraft-beginning-orgrim-01

Başka bir değişiklik ise Orgrim Doomhammer’ın Frostwolf klanının bir üyesi olması. Ana hikâyede Orgrim, Blackrock klanının bir üyesidir ve Durotan ile de çok yakın arkadaştır. Filmde bu dostluğu olduğu gibi yansıtmışlar ancak klan değişikliği yaparak Orgrim’i Frostwolf tarafına çekmişler. Yaptıkları diğer bir değişiklik ise Orgrim’i, Durotan’ın sağ kolu olarak betimlemeleri; zira orijinalde Orgrim, Blackhand’in sağ kolu olarak yer alıyor.

Frostwolf klanından bahsetmişken… Filmde Gul’dan’ın bu klanı “güçsüz” olarak nitelendirdiğini, onlarla uğraşmak istemediğini ve diğer orklara bu klanın kampını basmalarını emrettiğini izledik. Hatta Frostwolf klanının yerleşkesi yakılıp yıkılır, üyeleri de bir bir öldürülürken Orgrim’in yardımıyla Draka, bebek Thrall’ı da alıp kamptan kaçmayı başarıyordu. Ancak ana hikâyede olay bu kadar vahşileşmiyor. İblis kanı içmeyi reddeden Durotan ve klanı, Gul’dan tarafından suçlu damgası yiyorlar ve sürgün ediliyorlar. Durotan da klanının güvenliğini sağlamak amacıyla Frostwolf üyelerini Alterac Dağları’na götürüp burada gizlenmelerini sağlıyor. Hatta seneler sonra Thrall tarafından bulunan klan, Üçüncü Savaş sırasında Burning Legion’a karşı verilen mücadeleye destek oluyor ve diğer orkların Durotar olarak adlandırılacak bölgeye yerleşmelerinde onlara yardım ediyorlar. Ancak filmde katledilmiş olmalarının Thrall’ın şamanlık eğitimi alması ve Orda’yı günümüzde bildiğimiz noktaya getirmesinde nasıl bir engel olacak, bilmiyoruz. Belki de bir kısmının kamptan kaçabilmiş ve Alterac Dağları’na yerleşmiş olduklarını söyleyebilirler.

Durotan’ın adı geçmişken ayrıca belirtmeliyim ki filmde konu edilen insanlarla birlikte, yan yana savaşma teklifi yapması gibi bir durum orijinalde var olan bir olay değil. Tamamen film için yaratılmış bir tema olmuş.

lorekeeper-warcraft-beginning-alodi-01

Alodi… Nereden başlasam bilemiyorum. Filmde Medivh’in kütüphanesinden arakladığı kitap üzerinde çalışırken “Alodi’ye sor” şeklinde bir not bulan Khadgar, daha sonra bir kadın olarak betimlenmiş Alodi’nin kendisiyle de konuşma imkânı buluyor. Dalaran’a gittiğinde görüştüğü Başbüyücü Antonidas’ın dediğine göre Alodi, Gardiyanlar henüz yokken bile yaşayan bir “varlık” ve büyülü kübik bir nesnenin ta kendisi. Ancak şöyle bir sıkıntı var: Ana hikâyede böyle bir gelişme olmadığı gibi kendisi de tamamen farklı bir karakter. Alodi, aslen ilk Gardiyan, erkek bir yarı-elf ve kesinlikle bir küp değil. Khadgar’ı Medivh’in deliliğine karşı uyardığı bir durum da söz konusu değil. Kaldı ki orijinalde büyücünün ihanetine karşı uyarıyı yapan kişi Medivh’in annesi olan Aegwynn ve bunu bizzat Kral Llane’e giderek yapıyor. İlginç bir değişiklik yapmışlar.

Filmde Medivh’in kendi yaptığı golemin altında ezilmesinden sonra aklı başına gelip de Kara Geçit’i Stormwind’e yönlendirmesi de aslen İlk Savaş sırasında gerçekleşmeyen bir olay. Esirlerin kurtarılması için eklenmiş güzel bir detay olduğunu düşünüyorum. Zaten çok uzun süre de açık kalmıyor zira kalsaydı, orkların neden “Buradan kısa yol var ya, gitsek mi?” diye düşünmediklerini sorgulayabilirdim.

Filmin sonuna doğru Blackhand ile Lothar arasında gerçekleşen mak’gora da ayrı bir konu. Mak’gora, orklar arasında kutsal kabul edilen, zırh giyilmeden ve kesinlikle büyü kullanılmadan yapılması gereken onurlu bir çarpışmadır (Gul’dan filmde büyü kullanarak Durotan’ı öldürdüğünde neden diğer orkların tepki gösterdiklerini şimdi daha net anlayabilirsiniz); mutlaka izleyen şahitlerin olması gerekir ve… orklar arasında yapılır. Blackhand’in bu noktada neden Lothar’a mak’gora üzerinden meydan okuduğunu bilmiyoruz. Kendisine eş değer mi gördü? Blackhand gibi bir orku düşününce hikâyesel açıdan mümkün olmayacak bir hareket olmasına rağmen film için böyle bir ekleme yapmışlar. Sonrasında Lothar’ın kendisine selam çakan orklar arasından yürüyerek gitmiş olması, mak’gora’nın ne kadar değerli ve kutsal bir gelenek olduğunu gözler önüne sermesi açısından ince bir detay olmuş. Ancak bu noktada başka bir soru daha gündeme geliyor: Blackhand, Lothar tarafından öldürülüyor. Orijinalde ise İlk Savaş zamanında Orda’nın Savaşşefi olan Blackhand, bir süre sonra ırkının saptığı yoldan memnun olmayan Orgrim Doomhammer tarafından öldülüyor; Orgrim ise bu noktada Savaş Şefi konumuna geliyor.

lorekeeper-warcraft-the beginning-grommash-01

Kesinlikle sesleri çıkmasa da çeşitli karelerde Grommash Hellscream, Kargath, Ner’zhul (maalesef sadece uzaktan çekilmiş bir sahnede kalabalığın arasından asası gözüküyor) ve hatta benim gözümden kaçmış olsa da söylenenlere göre Kilrogg’un yer aldığını biliyoruz. Ancak burada orijinal hikâyede büyük rol oynayan fakat filmde adı bile geçmeyen bir karakterle ilgili sorumu soruyorum: Cho’gall nerede?! İki başlı büyücü bir ogre olan Cho’gall, aynı zamanda hem Gul’dan’ın çırağı ve sağ kolu hem de Alacakaranlık Çekici adı verilen tarikatın da lideriyken filmde ne ismi ne de cismi yer almıyor. Twisting Nether enerjileri üzerinden büyü yapabilmesi yönünde Gul’dan’dan eğitim alan Cho’gall, İlk ve İkinci Savaş dönemlerinde Orda’nın ön plana çıkan isimleri arasında yer alırken filmde bahsinin bile geçmemesi bizi biraz üzdü. Ancak devam filmi çekmek gibi bir planları varsa mutlaka eklenmesi, kesinlikle atlanmaması gereken bir karakter olduğunun da altını çizelim.

Gelelim filmde yer almayan bir başka büyük olaya… Stormwind’in düşüşü. Orijinal hikâyede insanların bir türlü önünü kesemediği orklar, İlk Savaş’ı bitiren hareketi yaparak Stormwind şehrine saldırır, yakar ve yıkarlar. Hatta Kral Llane’in de bu saldırı esnasında Garona tarafından suikasta kurban gitmesinin ve bu hazin olaydan ötürü ordunun moral penaltısı yemesinin de şehrin düşmesinde büyük payı vardır. Öyle ki Anduin Lothar, yanına henüz 10 yaşındaki Varian Wrynn’i de alarak hayatta kalan diğer şehir sakinleriyle birlikte kuzeye, Lordaeron’a doğru yelken açar. Ancak filmde Stormwind’e hiçbir şey olmadığını görüyoruz. Kim bilir belki ikinci film gelirse açılışı bununla yapabilir, ölmüş olan Blackhand’in bu saldırıdaki ana kumandanlık rolünü de Gul’dan’ın üzerine yıkabilirler.

lorekeeper-warcraft-the beginning-karazhan-01

Son olarak değinmek istediğim birkaç küçük değişiklik daha var. Öncelikle sadece iki sahnede gözüken minik Varian’ın yanında bulunan ve yaşça daha büyük olduğu her halinden anlaşılan kızdan başlayalım. Filmde adı sanı hiçbir şekilde geçmeyen bu kızın, Varian’ın ablası olduğuna dair iddialar var; ancak ana hikâyeye aşina olanlar, Kral Llane’in yalnızca bir çocuğu olduğunu bilirler. Bu noktaya değindikten sonra Dalaran’a doğru “uçalım”. Büyücü kenti olan Dalaran, filmde havada süzülen bir şehir olarak gösterilmiş. Bunun herhangi bir negatif etkisi yok ancak orijinal hikâyede o dönemde Dalaran’ın, Alterac Dağları’nın batısında ve fazlaca yere sabit duran bir şehir olduğunu da belirtelim. Gerçi bu değişiklik, sonrası için çok daha güzel bir sona varabilir. (Evet, Archimonde’un şehri yıktığı andan bahsediyorum. Kuleleri yıkılan bir şehir yerine yere çakılan bir şehir olması daha etkileyici bir görüntü.) Karazhan’ın ise hikâyeden ve aynı zamanda oyundan bildiğimiz halinden çok daha farklı, çok daha klasik bir fantastik büyücü kulesi olarak gösterilmiş olması… jeneriğe kaçmak olmuş gibi geldi. (Ancak pek rahatsız edici değil zira her yerini görmedik.) Karazhan demişken Moroes’a da değinmeden olmaz. Filmde üzerindeki kıyafetten Kirin Tor üyesi olduğu anlaşılan ve gayet sağlıklı olan Moroes, aslen Medivh’in kâhyası ve büyücülükle yakından uzaktan alakası bulunmayan, oldukça zayıf ve sağlıksız görünümlü bir sivildir. (En azından yine Medivh tarafından öldürülüyor, yabancıya gitmemiş.)

Evet, Warcraft evreninin orijinal hikâyesi ile film arasındaki farklılıkları bu şekilde özetleyebiliriz. (Özet?!) İkinci bir film çekeceklerse bu kadar değişikliğin üzerine daha neler yapacaklar, merak etmiyor değilim. Orijinal hikâyeyi fazlasıyla seven biri olarak yapılan bazı düzenlemelerin hiç hoşuma gitmediğini ancak bazılarının ise güzel yedirildiğini düşündüğümü itiraf etmem gerek. Yine de Blizzard tarafından da resmî olarak açıklanan bir noktayı unutmamamız gerekiyor: Warcraft filmi, alternatif bir hikâye üzerinden gidiyor. Bu yüzden yapılan eklemelerin/çıkarmaların/değişikliklerin üzerinde fazla durmanın anlamı olmasa da yine de bu evreni bu kadar seven kişiler olarak daha sadık kalındığını görmek hoş olabilirdi. Ne olursa olsun Azeroth’u beyaz perdede kanlı canlı izlemek büyük bir mutluluk. O zaman… AZEROTH İÇİN!

Kategoriler
Yazarlardan İnciler
“Çünkü klasiklerin klasik olmasının bir sebebi vardır. Özellikle de üzerine tüm hasar modifikasyonlarını bastığınızda.”
-Burcu (Amansızca Horizon: Zero Dawn överken)