Pillars of Eternity piyasaya çıkalı neredeyse bir hafta olacak. Bu 1 hafta içerisinde hayatımızda çok büyük değişiklikler olmadı belki de, ancak çoğumuz yeni nesil oyunların nasıl da her şeyi önümüze altın tepside sunduğunu bir kez daha hatırladık. Zira Pillars of Eternity hep o özlediğimiz derecede zor bir oyun. Hele ki yüksek zorluk seviyelerinde oynayanlara sık sık ölmek, defalarca save-load yapmak, tek bir savaş için uzun uzun hazırlık yapmak bayağıdır tatmadığımız duyguları tattırıyor doğrusu. Ve sonuç olarak neredeyse tamamımız o ilk daldığımız mağarada ayıdan dayak yiyip arkamıza bakmadan koşarak kaçtık…
E haliyle de hem uzun süredir böylesine kafa kullanmayı gerektiren bir RYO oynamamış olanlara hatırlatma yapmak, hem de bu türle yeni tanışanlara ışık tutmak amacıyla bu rehberi hazırladım. Dövüşlerde başarılı olmak için ipuçlarının yanında, genel olarak oyunda işinize yarayabilecek bir iki püf noktası da eklemeyi ihmal etmedim. Hazırsanız buyrun rehberimize!
-Eğer özellikle de Path of the Damned, Expert Mode, Trial of Iron zorluklarında gözünüz varsa (ki oyunda üçünü birden aynı anda SOLO bitirmek üzere bir achievement mevcut), illa ki Power Play için optimize edilmiş karakterlere ihtiyacınız olacak. Bu durumda hikayeleri çok kıymetli ve eğlenceli olsa da oyundaki hazır NPC’leri bir kenara bırakıp kendi grubunuzu kendiniz kurmak çok daha mantıklı olacaktır. Gilded Vale’e ulaşır ulaşmaz partinizin eksiklerini handan yaratacağınız karakterlerle kapatmaya bakın. Yalnız başlarda yine de bir parça zorlanmanız mümkün, zira yarattığınız karakterler ana karakterin 1 level altından başlıyor.
-Path of the Damned’e kadar olan zorluk seviyelerinde tek fark, zorluk arttıkça yaratık sayısının da artıyor oluşu. Yaratıkların size ne kadar vurduğunda bir değişiklik yok yani. Ancak mesela oyunun başındaki ayı mağarasına girdiğinizde normal zorlukta 1 ayıyla karşılaşırken, Hard’da 2 tanesiyle birden karşılaşıyorsunuz. Path of the Damned’de ise yaratıklara çeşitli bonuslar da eklenmeye başlanıyor.
-Eğer daha otantik bir oyun keyfi yaşamak ve diyaloglar arasındaki yetenek seçeneklerini kaldırmak istiyorsanız bunu Options’tan yapabilirsiniz. “Show Qualifiers”, “Show Unqualified Interactions”, “Show Personality/Reputation” vb seçenekleri kapatmanız yeterli. Benzer şekilde oyun deneyiminizi etkileyebilecek diğer ayarlara da bakmanızda fayda var.
-Karakter yaratma ekranını aceleye getirmeyin. Gerekirse o ekranda saatler geçirebilirsiniz, RYOların özü ve en keyifli kısımlarından biri de bu zaten. Ekrandaki açıklamaları okuyun, hatta dediğim gibi eğer en zoru hedefliyorsanız internetteki popüler karakter build seçeneklerini araştırın. Deney yapmaya açık olun. İlk seferde mükemmel karakteri yaratmanıza zaten imkan yok gibi, içinize sinen bir karakter yaratana kadar birkaç kere oyuna baştan başlayabileceğinizin bilinciyle sabırlı olun.
-Sınıfınızı seçtikten sonra yeteneklerinizi dağıtırken yanında altın ve gümüş yıldız olan yetenekler, sınıfınızın asıl gücünü aldığı önemli yeteneklerdir. Onlara fazladan puan eklemek avantajlı olabilir. Tabii yine de alışıldık kalıpların dışına çıkan ve yine de etkili bir karakter yaratmanız da mümkün, oyun size o esnekliği veriyor. Büyücü ya da rahipseniz de “Might benim ne işime yarayacak?” demeyin, büyülerinizin ne kadar güçlü olduğunu da Might belirliyor.
-Pillars of Eternity’nin Infinity Engine oyunlarına inanılmaz sadık kaldığı bir diğer nokta da oyuna kendi portrelerinizi eklemenin hala biraz uğraştırıcı bir işlem olması. Öncelikle seçtiğiniz portrenin ufak halinin 76×96 piksel büyüklüğünde olması lazım. Büyük hali ise 210×330 piksel olmalı. İkisinin de PNG formatında olmasına dikkat edin. Büyük portrenin dosya ismi *_lg.png, küçük olanınki ise *_sm.png ile bitmeli. (örnekportre_lg.png, örnekportre_sm.png gibi yani) Bu aşamalar tamamsa erkek karakterler için portreler \Steam\SteamApps\common\Pillars of Eternity\PillarsOfEternity_Data\data\art\gui\portraits\player\male altına koyulmalı. Kadın karakterler için aynısının \player\female versiyonu geçerli.
-Mutlaka her parti elemanında en az 2 puan “Athletics” olsun. Hem iki savaş sonucunda hemen bitkin düşmelerini önler, hem de bazı interaktif hikaye parçalarında yarar sağlar. Onun dışında her karakteri belli bir konuda uzmanlaştırmak esas amacınız olmalı. Bir karakteriniz komple “Mechanics” üzerine yoğunlaşırken, diğer bir tanesi Survival, tercihen büyücü olanı da Lore üzerine puan harcasın (ki böylece bulduğunuz büyü parşömenlerini okuyabilsin). Ana karakter konuşmalarda diyalog seçeneği kaçırmasın derseniz genellikle diyaloglarda işinize yarayan seçenekler: Lore ve Survival.
-Verdiğiniz cevapların arkasındaki yaklaşımın ileride karşınıza çıkacak NPC’lerin size karşı davranışlarını etkileyeceğini aklınızdan çıkartmayın. Eğer şehirde “mantığın sesine kulak veren” biri olarak tanınıyorsanız, bazı NPC’ler de doğrudan sizin bu yönünüze hitap edecektir. Ya da acımasız biri olarak biliniyorsanız ona göre ters tepki çekebilir, yardımseverliğinizle öne çıktıysanız yardıma muhtaçların ilk koştuğu kişi haline gelebilirsiniz.
-Karakterlerin tepesinde çıkan yeşil ve kırmızı noktaların her biri onların savaş içindeki durumunu temsil eder. 5 noktadan 1 noktaya doğru sırasıyla: Uninjured (Yaralanmamış), Barely Injured (Azıcık Yaralanmış), Injured (Yaralanmış), Badly Injured (Kötü Yaralanmış), Near Death (Ölmek Üzere).
-Accuracy oyunda en önem vermeniz gereken özelliklerden birisi. Karşınızdakine vuramıyorsanız elinizdeki silahın ne kadar büyük, ya da ne kadar büyülü olduğunun hiçbir önemi kalmıyor. Aynı şekilde hızlı ve az vuran silahlar yerine yavaş ama sağlam vuran silahları tercih etmek de her zaman daha iyi sonuç veriyor. (Özellikle “Interrupt” üzerine giden bir karakter kuracaksanız o başka tabii)
-Oyunda büyücülere bile istediğiniz kadar ağır zırh giydirmeniz mümkün. Ancak zırh ne kadar ağır ve korunaklıysa yapacağınız saldırıların da o kadar yavaşlayacağını unutmayın. Arada güzel bir denge kurmaya bakın. O da olmadı, ağır zırhların yavaşlatma oranını düşüren talentlara bir göz atın.