KİMDİR, NEDİR: PROBIUS

Protoss ırkı genellikle ölümcül psi bıçakları ve muazzam saldırıları püskürten plazma kalkanlarına sahip amansız savaşçılarıyla bilinir ve anılırlar. Ancak savaşın o keşmekeşinin içinde daha ufak ve gözlerden genellikle kaçan bir kahraman birimleri daha vardır: Probelar.

Probelar aslında protoss kolonilerini ve tehlikeli dünyaları uygun hale getirmekle yükümlü, yapay zeka tarafından yönetilen robotik dronlardır. Khalai kastı tarafından tasarlanan bu birimler, ucuz ve üretimi kolay olduğundan sıklıkla protoss seferlerinde ve kamplarında rastlanırlar. Genel görevleri bölgedeki mineraller ve vespene gaz gayzerlerini işlemek olan probelar, aynı zamanda ışınlanmaya hazır protoss binalarını da seçtiği noktalara çağırma işlemini başlatabilecek donanıma sahiptir. Diğer ırkların işçilerinin aksine, çağırma işlemini başlattıktan sonra bina kendiliğinden ışınlandığından başka herhangi bir şey yapmasına bile gerek yoktur. Bazı protoss generallerinin bu özelliği düşman üslerinin yakınına pylon çağırıp üssü henüz kurulma aşamasındayken agresif bir şekilde yok etmek için kullandığı bile bilinmektedir.

Templar kayıtlarına göre Aiur’un geri alınışı sırasındaki savaşta tek bir probe’un savaşın gidişatını değiştirdiğine dair raporlar mevcuttur. Savaştan sağ kurtulan Kaldalis isminde bir zealot’un tuttuğu bu raporlarda Aiur’u ele geçirmiş olan zerg sürüsüne karşı durmaya çalışan protoss savaşçıların tam yenilmek üzere oldukları sırada oldukça meraklı ve hırslı bir probe’un savaş alanına bir pylon çağırarak çarpışmanın kaderini değiştirdiği belirtilir. Sonraları protoss savaşçıları tarafından “Probius” olarak anılacak olan bu probe sayesinde ana gemiden takviye protoss savaşçıları savaş meydanına inerek zerg saldırısını durdurabilmiş ve Aiur’da mevzilenmeyi başarabilmişlerdi.

Arada bir ellerine geçen probelar üzerinden geri-mühendislik yapmak suretiyle Terran Konfederasyonu’nun bile kopyalamaya çalıştığı bir teknolojinin ürünü olan probelar, protoss ordusunun görünmez kahramanları olmaya uzun yıllar devam edecek gibi gözüküyor. En son Aiur’un kahramanlarından biri sayılan Probius’un ortadan kayboluşunun da buna bağlanması hassas terran ve protoss ilişkilerini daha da germişti. Ancak daha sonraları Daelaam lideri Artanis’in de onayladığı üzere Probius, Aiur üzerindeki üslerden birinin inşası sırasında gereğinden fazla heyecanlanıp kendini yanlışlıkla başka bir dünyaya ışınlamıştı. Hatta bununla da kalmayıp normalde Aiur’a ışınlanması planlanan pylon ve taretleri de “Nexus” adındaki bu yeni dünyaya çağırıp duruyormuş. Artık orada her ne gibi bir üs inşa etmeye çalışıyorsa…

Kategoriler
Yazarlardan İnciler
“Çünkü klasiklerin klasik olmasının bir sebebi vardır. Özellikle de üzerine tüm hasar modifikasyonlarını bastığınızda.”
-Burcu (Amansızca Horizon: Zero Dawn överken)