KİMDİR, NEDİR: SEPHIROTH

“Bir zamanlar Sephiroth adında herkesten üstün olan bir ASKER vardı. Ancak kendisine hayat veren korkunç deneyleri öğrendiğinde Shinra’dan nefret etmeye başladı. Bu bitmek bilmeyen ateş zamanla kalbinin her noktasını tüketti ve o, her şeyden nefret eder oldu.”
– Marlene Wallace

Yaklaşık 2 bin sene önce dünyamız Gaia, Cetra isimli göçebe bir ırka ev sahipliği yapıyordu. Bitmek bilmeyen ormanlarla çevrilmiş, birçok canlının uyum içerisinde yaşamasına imkân tanıyan Gaia ile iletişime geçebilen ve Kadimler olarak da adlandırılan bu ırk, dünyamızın sıkıntılarını dinleyip çözüm bulmakla da yükümlüydü. Bir gün Gaia’nın dışından gelen ve şekil değiştirebilen bir canlının dünyamıza düşmesi ile bu düzen sonsuza dek değişti.

Dünyaya düşüşü ile Gaia’yı derinden yaralayan bu canlı, günümüzde “Kuzey Krateri” olarak bilinen bölgenin de oluşumuna sebep oldu. Gaia’nın dayanılmaz bir acı yaşadığını hisseden Cetra, Kuzey Krateri’ne giderek gezegenin açık yarasını kapatmaya çalıştığında bu kimliği bilinmez varlık şeklini değiştirerek bir Cetra’ya dönüştü. Uzaydan gelen bu varlığın gerçek amacının ne olduğu günümüzde bile tam açıklanamasa da kendisini Cetra kabilelerine kabul ettirdi ve yıllardır birbirleriyle uyum içinde yaşayan bu ırkın içinde karışıklıklara sebep oldu. Saf Cetra ırkına kendi hücrelerini aşılayan varlık, dünya ile iletişime girebilen bu canlıların mutasyona uğrayarak yavaşça vahşi canavarlara dönüşmelerine de yol açtı. Cetra ırkının en büyük tehdidi olarak bilinen bu canlıya karşı bir şeyler yapılması gerektiğine karar verildiğinde artık her şey için çok geçti.

Bu uzaylı tehdidine karşı cephe alan Cetralar, hayatlarında ilk kez de olsa cesurca savaştılar. Meşum varlık en sonunda durdurulup Kuzey Krateri’nde mühürlendi ancak Cetralar büyük yara almışlardı ve zaman içerisinde tamamen yok olmalarının önüne geçilemedi. Bu ırkın bir mensubu olan Aerith Gainsborough, Gaia ile iletişime geçen ve yarasını sarmasında destek sağlayan son kişiydi; Gaia ise oluşan derin yarayı iyileştirmek için Ruh Enerjisi’ni ortaya çıkarmıştı ancak kendisine destek olan bu ırkın ortadan kaybolmasından dolayı hiçbir zaman tam anlamıyla iyileşemedi.

lorekeeper-kimdir-nedir-sephiroth-02

Cetra ırkının kardeşi olarak bilinen insanlar ise uzun süre önce akrabalarının göçebe hayatını geride bırakarak yaşayabilecekleri köyler ve kentler kurmuşlardı. Yerleşik hayata geçen insanlar, böylelikle kendilerini bu tehditten soyutlandırmış ve güvene almışlardı. Ancak akrabaları Cetra gibi doğayla iç içe yaşamayan insanlar, zamanla Gaia ile konuşma yetilerini kaybettiler.

İnsanların Gaia’ya dağılarak yerleşmesiyle ve kentler kurmasıyla birlikte teknoloji gelişti ve beraberinde enerji kıtlığı ortaya çıktı. Gaia’nın Ruh Enerjisi’ni ve ‘Hayat Akımı’nı Mako isimli bir enerji türüne çevirebileceğini keşfeden Başkan Shinra, Shinra Elektrik Enerjisi Şirketi’ni kurarak dünyamızı zehirlemeye başladı. Mako enerjisi ile devasa makineler üreten ve Midgar isimli bir büyükşehir kuran Shinra’nın bu eylemleri insanlara iş ve yerleşme imkânı sunarken bir yandan da Gaia’yı derinden yaralamaya ve gezegeni öldürmeye de başladı. Midgar’ın çevresindeki bitki örtüsü ve doğal yaşam, ne olup bittiğinden habersiz insanların gözleri önünde tükendi.

Daha fazla Mako enerjisi bulmak için araştırmalar yapan Shinra, Cetra inancından öğrendiği “Vadedilmiş Topraklar“a da ulaşmak istiyordu. Gaia’nın bütün yaşam enerjisinin bir noktada bulunduğu Vadedilmiş Topraklar, Shinra’nın daha da büyüyüp gereğinden fazla para ve güç kazanması için bir kaynak niteliğindeydi. Bu amaç için Cetra kalıntılarını araştırmaya başlayan Shinra, Kuzey Krateri’nde uzun süre önce mühürlenmiş olan meşum canlıya ulaştı ve ona Jenova adını verdi. Jenova’nın bir Cetra olduğuna inanan Shinra, Jenova Projesi ismi verilen planını hayata geçirdi; amacı ise mühürlenen bu canlının gücünü de elde etmekti. Keşfettiği bu ‘sözde Cetra’ ile ortaya bir insan melezi çıkarmak isteyen Shinra, bu seçilmiş kişinin onları Vadedilmiş Topraklar’a götüreceğine inanıyordu.

Shinra Elektrik Enerjisi Şirketi’nin baş bilim insanı olan Profesör Gast, yardımcıları Hojo ve Lucrecia ile Jenova’yı araştırmaya ve Cetra olarak inandıkları bu potansiyel üzerinde çalışmaya başladı. O yıllarda Grimoire Valentine’ın asistanı olan Lucrecia, Grimoire Valentine’ın oğlu olan Vincent Valentine tarafından da korunmaktaydı. Ancak Grimoire ile yaptığı araştırmalarda ortaya çıkan bir kaza sonucu hocasını kaybeden Lucrecia, kendisini suçlu hissederek Vincent’tan uzaklamış ve Profesör Hojo ile yakınlaşmıştı. Kısa süre sonra Hojo ile evlenen Lucrecia, karnındaki bebeği Jenova Projesi için denek olarak kullanmaya karar verdi.

Hojo ve Lucrecia’nın bebeği olarak hayat bulmaya başlayan Sephiroth, anne karnında Jenova’nın hücrelerine maruz kalarak en sonunda normal bir insandan çok daha güçlü ve farklı bir yapıya sahip olacak şekilde dünyaya geldi. Hayata gözlerini yeni açan Sephiroth, Shinra çalışanları tarafından derhâl gözetim altına alındı ve Lucrecia’dan uzaklaştırıldı.

Kategoriler
Yazarlardan İnciler
“Çünkü klasiklerin klasik olmasının bir sebebi vardır. Özellikle de üzerine tüm hasar modifikasyonlarını bastığınızda.”
-Burcu (Amansızca Horizon: Zero Dawn överken)