KİMDİR, NEDİR: ARTANIS

Bir zamanlar Templar kastının bir üyesinden ibaret olan Artanis, yoldaşı Fenix ile birlikte yüzlerce dünyayı ziyaret edip omuz omuza sayısız savaşa girişmişti. Zamanla Daelaam ittifakının lideri ve protoss halkının farklılıklarını bir kenara bırakarak bir araya gelmesini sağlayan büyük bir kahraman haline geldi.

Büyük Savaş sırasında zerg sürüsünün Aiur’u işgal etmesinin ardından emirlere karşı geldiği ve Kara Templar ile dostluk kurduğu için hain olarak damgalanan Vasi Tassadar’ın görevden alınmasıyla onun pozisyonunu üstlendi. İlk olarak Aiur’un Antioch vilayetindeki neredeyse yıkılmak üzere olan bir karargâhta Fenix ile buluştu ve oradaki karargâhı güçlendirerek stratejik konuma sahip olan Antioch’u zerg sürüsünden temizledi.

Artanis’in bu başarısı Hakim Aldaris’in Templar kastına olan inancını arttırmıştı. Eski Vasi Tassadar ise bu sırada Char gezegeninden pek de hoş olmayan bazı haberler yolluyordu. Zerg sürüsünü temelli yenilgiye uğratmak için kuluçkaların yok edilmesinin anahtar olduğunu anlatan Tassadar, Aldaris’in dikkatini çekmeyi başardı. Aldaris, Aiur’a dönmesi durumunda Tassadar’a tekrar bir şans verileceğini söylediyse de Tassadar’ın Char’daki işleri henüz bitmemişti ve o işler bitmeden de dönmeye niyeti yoktu.

Char gezegeni

Her hâlükârda Tassadar’ın önerisi uygulamaya konuldu ve Artanis, kendi birlikleriyle zerg sürüsünü üzerine çekerken Fenix ve kuvvetleri farklı bir yoldan dolanarak kuluçkalara saldırdı. Saldırı başta başarılı olmuş gözükse de parçalara ayrılan kuluçka, gözlerinin önünde tekrar birleşerek dirilince sorunlarının sanılandan büyük olduğu ortaya çıktı.

Bu beklenmedik sürpriz, Aldaris’in Tassadar’a olan inancını da tekrar sarsmıştı. Tassadar’ı ihanetle suçlayan Aldaris, protoss savaşçılarının yönteminin savunmasız kuluçkalara saldırmak olmadığını söyleyerek Artanis’e Scion’u zerg sürüsünün elinden kurtarmasını emretti. Bu sırada Fenix’i de küçük bir birlik ile Antioch’u savunmakla görevlendirdi. Artanis ve birlikleri Scion’u zerg sürüsünden başarıyla temizlerken Fenix’in kuvvetleri ise Antioch’taki saldırıda ağır bir yenilgiye uğradı.

Scion’daki zaferinin ardından Tassadar’ı bulup Aiur’a getirilmesi emriyle Char’a yollanan Artanis, gezegene indiğinde zerglerle boğuşmakta olan Tassadar ve onun yeni Terran müttefikleriyle karşılaştı. Tassadar’ın içinde herhangi bir kötülük ya da hainlik barındırmadığını düşünen Artanis, Protoss Meclisi’nin kararını hiçe sayarak Tassadar’a yardım etmeye karar verdi. Artık Kerrigan’ın kontrolünde olan zerg sürüsüyle savaşarak Kara Templar Zeratul’un güçlerine ulaşmayı başaran ekip, böylece Zeratul’u sürünün elinden kurtarmış oldu. Kara Templar da Aiur’un hâlâ kendileri için değerli olduğunu söyleyerek protoss ana gezegenine dönmeyi kabul etti.

Aiur’a döndüklerinde hâlâ Konsey tarafından suçlu ilan edilmiş olan Tassadar ve Zeratul’u teslim etmeyi reddeden Artanis, böylece Konsey ile arasında bir savaşın patlak vermesine de sebep oldu. Antioch’u savunurken düştüğü bilinen Fenix’in de dragoon zırhı içerisinde hayata dönüp Artanis’e katılmasıyla olaylar kızışırken daha fazla Protoss kanı akmasına razı gelmeyen Tassadar, savaşın durması şartıyla konseye teslim oldu.

Zeratul’un da birden ortadan kaybolmasıyla çaresiz kalmış olan Artanis ve Fenix, savaşmaya devam etmeleri gerektiğinde karar kılarak Tassadar’ı konseyin elinden kurtarmak için Terran güçlerini komuta eden Raynor ile irtibata geçti. Char gezegeninde kendisine ve mürettebatına yardım eden Tassadar’a borçlu olduğunu söyleyen Raynor, böylece Fenix ve Artanis’e yardım etmeyi kabul etti ve beraberce konseye karşı savaştılar. Öldürülmek üzere olan Tassadar’a ulaştıklarında Zeratul da ortaya çıktı ve Aldaris’i serbest bırakmaya zorladı. Böylelikle Artanis ve dostları asıl amaçlarına geri döndüler: Overmind’ı yok etmek.

Shakuras’tan bir görüntü

Bu uğurda düzenledikleri operasyonla tekrar kuluçkalara saldıran ekip zerg savunmalarını aşarak Overmind’ı savunmasız bıraktı. Ancak yine de başarıya ulaşamayan saldırı, Tassadar’ın gemisi Gantrithor’u Khala ve Hiçlik’in enerjileriyle sarmalayıp Overmind’ın üzerine çakmasıyla tersine döndü. Tassadar’ın fedakârlığı Overmind’ın sonunu getirmişti ancak bir süreliğine dağılan zerg, kısa sürede tekrar toparlanıp karşı saldırıya geçti. Zergün amaçsız yıkımı protoss güçlerini zayıflatıyordu, bu yüzden de Zeratul son işlevsel çözgü geçidini kullanarak Kara Templar gezegeni Shakuras’a geri çekilmeyi önerdi. Ancak protoss güçlerinin tamamı tahliye edilemeden zerg geçide ulaşmayı başardı ve Raynor ile Fenix geride kalarak zerg sürüsünün Shakuras’a geçmesini önlemek için geçidi kapattılar.

Kategoriler
Yazarlardan İnciler
“Çünkü klasiklerin klasik olmasının bir sebebi vardır. Özellikle de üzerine tüm hasar modifikasyonlarını bastığınızda.”
-Burcu (Amansızca Horizon: Zero Dawn överken)