KİMDİR, NEDİR: CIRI – BÖLÜM 1

İnsanlığın kendisi kadar eski olan Sürpriz Yasası şöyledir: Kişi hayatını kurtardığı birinden bir bedel ödemesini ister. Bu bedel, kurtarılan kişi evine dönene kadar ne kendisinin ne de kurtarıcısının bilemeyeceği bir şeydir. “Evde seni bekleyen ama senin beklemediğin şey.” Bu bedelin karşılığı eşinin yatağında bulduğu başka bir adam da olabilir, uzun süredir evinden haber alamadığı için doğumundan haberdar olmadığı öz evladı da. Ya da yokluğundan istifade ederek eve yerleşen kayın validesi de…

Kendisi de Sürpriz Yasası’yla ailesinden alınıp bir Witcher olarak yetiştirilen Rivialı Geralt, gündüzleri kirpi gibi bir hayvana dönüşmesine sebep olan lanetini kaldırdığı Duny’den “sahip olduğunu bilmediği şey”i ister. Duny’nin sahip olduğunu bilmediği şey ise Cintra prensesi Pavetta’nın karnındaki kızı Cirilla ya da tam adıyla Cirilla Fiona Elen Riannon‘dur. Cirilla henüz bebekken annesiyle babası bir fırtınada kaybolur ve öldükleri kabul edilir. Bu olaydan sonra prenses, “Cintra’nın dişi aslanı” lakaplı büyükannesi Cintra kraliçesi Calanthe tarafından büyütülür. Bundan dolayı Cirilla’ya “Cintra’nın aslan yavrusu” adı takılır.

witches map cintra

Calanthe’nin yönettiği ve Cirilla’nın varisi olduğu Cintra Krallığı

Geralt kendisine söz verilen çocuğu görmek için Cintra’ya geldiğinde torununu teslim etmeye hiç niyeti olmayan Calanthe, çocuğun cinsiyetinden dahi bahsetmeden Geralt’ı başından savuşturur. Hatta bir dönem kendisine vaat edileni almaya geleceğini bildiği Witcher’ı öldürsün diye peşine suikastçı bile takar ancak sonra (niyeyse) vazgeçer. Ciri’nin Geralt’la tanışması ancak Brokilon ormanında kaybolup Dryadlar tarafından bulunmasıyla gerçekleşecektir. Dryadların lideri Eithne, ormanda kaybolmuş bu kızı Dryad yapmak yerine (kendisinden beklenmedik bir şekilde) kıza istediği kaderi seçme şansı verir. Ciri, Geralt ile gitmeyi seçer. Normalde kız çocukları Witcher olarak eğitilmediği halde Geralt kızı yanına almayı kafasına koyar. Üstelik de geleneklere göre kızı Dryadlara verdiğinde karşılığında bir erkek çocuğu alabilecek olmasına rağmen… Büyücü sevgilisi Yennefer ile çocuk sahibi olmalarının imkansız olduğunu bilmesi, bu yetim çocuğu bir nevi kendi kızı yerine koymasına sebep olur. Her ne kadar Ciri’yi yanına almak ve eğitmek istese de kızın Witcherların eğitim gördüğü Kaer Morhen’de kabul görmeyeceğinin bilinciyle onu Calanthe için çalışan bir druide teslim etmenin daha iyi bir fikir olduğuna kanaat getirir.

Daha sonrasındaysa bir Nilfgaard saldırısı sırasında Cintra düşer ve kraliçe Calanthe’nin öldürüldüğü haberi gelir. Geralt, Ciri’yi bulmak için Cintra’ya doğru yola çıkar ve yolda arabası sıkışmış bir tüccarla karşılaşır. Acelesi olan Geralt, çaresiz tüccarın kendisine “ne isterse vereceğini” söylemesiyle yardım etmeye karar verir ve yine Sürpriz Yasasını devreye sokar. Tüccar Yurga yaşlı bir adamdır ve evde kendisini hamile bir eş bekleme ihtimali zayıftır. İki oğlundan birinin Witcher olarak alınıp eğitilmesi de kendisine hiç de fena bir fikir gibi gelmemiştir. Ancak tüccarın evine vardıklarında hem Witcher hem de Yurga beklenmedik bir manzarayla karşılaşırlar: Yurga’nın karısı, Cintra’daki savaştan kaçmaya çalışan yetim bir kızı evlat edinmiştir. Ve bu yetim kız, Prenses Cirilla’nın ta kendisidir. Kısacası Geralt ve Ciri’nin kaderi bir kez daha birbirlerine bağlanmıştır.

witcher young Ciri

Witcher eğitimine başlayan genç Ciri

Bu kez daha da kararlı olan Geralt, kızı Kaer Morhen’e götürmeyi kafaya koyar ve böylelikle Ciri, Witcher eğitimine başlamış olur. Bir başka problem de bu noktada ortaya çıkar: Witcherları güçlendirmekte kullanılan genetik mutasyonlar şu ana kadar sadece erkekler üzerinde denenmiş olduğu için bu mutasyonların Ciri’de ne gibi değişikliklere yol açacağı bilinmemektedir. Sonuç olarak -büyücü Triss Merigold‘un itirazlarının da etkisiyle- Ciri’yi mutasyonlardan muaf tutarak dövüş konusunda eğitmeye karar verirler. Bu eğitimler sırasında Ciri’nin bir “kaynak” olduğu ortaya çıkar. Böylece Ciri önce Ellander’deki Melitele Tapınağında başrahibe Nenneke’den, daha sonra ise Yennefer’den büyü eğitimi almaya başlar.

Nilfgaard işgallerinin haberleri yayılmaya başladığında Yennefer ve Ciri, Ellander’daki tapınaktan ayrılarak Aretuza’ya doğru yola çıkarlar. Yennefer’in niyeti önce Thanedd adasındaki büyücüler toplantısına katılmak, ardından da Ciri’yi Aretuza’daki büyü okuluna kaydettirmektir. Orada diğer büyücülerin arasında farklı bir isimle, sıradan bir büyücü gibi gizlenerek güvende olacağını düşünmektedir ancak işler hiç de Yennefer’in planladığı gibi gitmez.

Büyücülerin yaklaşan savaşta hangi tarafı tutacaklarına dair görüşmeler sürerken Nilfgaard imparatoru Emhyr van Emreis için çalışan bir büyücü grubu, kuzeyli krallıkları zayıflatarak işgale zemin hazırlayabilmek için bir darbe yapma girişiminde bulunur. Bunların başında Francesca Findabair adıyla tanınan elf büyücü, Enid an Gleanna ve imparator olmadan önce dahi Emhyr için çalışan genç büyücü (bu, büyücüler arasında 100 yaşından genç demektir) Vilgefortz vardır. Adanın tehlikeli büyüleri engelleyen korumaları kaldırıldığı anda Enid an Gleanna önceden adada gizlemiş olduğu -kendilerine Scoia’tael yani Sincaplar adını veren- elf isyancıları ortaya çıkarıp ortalığı karıştırırken Vilgefortz ise çırağı Rience’e, Ciri’yi yakalaması için haber gönderir. Fakat Yennefer, Ciri’yi oradan kurtararak kaçmasını sağlar.

witcher ciri's family geralt triss merigold yennefer

Triss, Geralt ve Yennefer

Bizzat Emhyr’in görevlendirdiği Nilfgaardlı suikastçi Cahir Mawr Dyffryn aep Ceallach da büyücü Vilgefortz ile işbirliği içinde Ciri’nin peşindedir. Kuş kanatları şeklindeki miğferi, Ciri’nin çocukluğundan beri kuş kanatları ile ilgili kabuslar görmesine neden olmuştur. Cahir, ortamdaki karışıklık esnasında Ciri’yi yakalar ancak Ciri almış olduğu Witcher eğitiminin sonuçlarını sergileyerek Cahir’i ağır yaralar. Öldürecek darbeyi vurmak üzereyken Cahir’in miğferi düşer, Ciri kabuslarına giren canavarı değil de bir insanı öldürmek üzere olduğunu anlayarak canını bağışlar ve önündeki tek yol gibi görünen Tor Lara’ya doğru kaçar. Yaralı haldeki Cahir, yardımına gelen Scoia’tael savaşçılarını Ciri’nin peşinden yollar fakat bu sefer de araya giren Geralt’ın kılıcına yenik düşerler. Geralt, kızı gibi gördüğü Ciri’nin uzun zamandır başına bela olan bu adamı öldürmeye kararlıyken Cahir ondan canını bağışlamasını diler. Geralt canını bağışlamak için tek bir sebep sunmasını istediğinde ise Cintra’daki katliam’dan Ciri’yi kurtaranın kendisi olduğunu söyler. Zamanında Ciri’ye yaptığı bu iyilik sayesinde Geralt’ın kılıcının ucunda ölmekten de böylece kurtulmuş olur.

Geralt daha sonra büyücü Vilgefortz ile savaşıp ağır yaralanır ve Triss Merigold tarafından Brokilon’a taşınır. Vilgefortz ise kimsenin kullanmaya cesaret edemeyeceği dengesiz bir portal haricinde hiç bir çıkışı olmayan Tor Lara’da köşeye sıkıştığını düşündüğü Ciri’nin peşinden gider. Ciri ise her şeyi göze alarak kendisini nereye atacağını bilmediği portalın içine atlamayı seçmiştir bile…

Kategoriler
Yazarlardan İnciler
“Çünkü klasiklerin klasik olmasının bir sebebi vardır. Özellikle de üzerine tüm hasar modifikasyonlarını bastığınızda.”
-Burcu (Amansızca Horizon: Zero Dawn överken)