HEROES OF THE STORM REHBERİ: DRAFT NEDİR, NASIL YAPILIR?

Sitede genel olarak işin hikâye tarafına eğilsek de arada bir ilginç ve yararlı rehberlere de yer veriyoruz biliyorsunuz ki. Eh, Fırtınanın Kahramanları isimli bölümümüz de Blizzard’ın bütün evrenlerinden kahramanların bir araya geldiği Heroes of the Storm’u konu aldığı için biraz da işin mekaniklerine ve oynanışına yardımcı olacak tarafına bakalım dedik. Ortaya çıkan ise bu rehber yazı dizisi oldu. Ya da en azından olacak. Zira şu an için ortada sadece ilk bölüm olsa da devamını da yazmayı planlıyoruz bir yandan. Bu ilk bölümde özellikle de Hero / Team League’lerin belkemiği olan “Draft”tan bahsedeceğiz.

Draft Nedir?

Basitçe özetleyecek olursak Draft, Unranked ile Ranked oyun modlarında yer alan ve oyuna başlamadan önce takım kompozisyonumuzu oluşturduğumuz süreçtir. Hangi kahramanları oynayacağımızı seçmekle birlikte karşı tarafın almasını istemeyeceğimiz ikişer kahramanı da engelleme, yani banlama hakkına sahibiz bu süreçte. Tabii ki aynı hak karşı taraf için de geçerli. Aynı zamanda Quick Match’in aksine, bir kahraman bir taraf için seçildiğinde karşı takım için de kapalı hale geliyor. Yani aynı kahramanı iki takımın da alma şansı yok. Bu da işin oyun öncesi planlama kısmını da en az oyunun kendisi kadar önemli kılıyor.

Meta Nedir?

“Meta” kelimesi popüler ve mevcut yamada en etkili olan kahramanları sınıflandırmak için kullanılır. Hero League (HL) ve Team League’de (TL) çoğunlukla “Meta” olarak kabul edilen kahramanlar öncelikli olarak tercih edilir. Fakat bu kahramanlar her zaman ve her oyuncu için en iyisi değildir. Bu nedenle sadece metada olduğu için bir kahramanı seçmek çoğu zaman büyük bir hatadır. Onun yerine bireysel olarak güçlü olduğunuz ve karşı takımın işini zorlaştıracak kahramanlar almanız çok daha etkili olacaktır. Banlama aşamasında özellikle metaya hükmeden kahramanların banlanması iki tarafın dengelerini eşitlemedeki en büyük etkenlerdendir.

lorekeeper-draftrehberi-01

Kahramanınızı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Draft sırasında kahraman seçerken hem etkili oynadığınız hem de takımınızdaki diğer kahramanlarla sinerji oluşturabilecek bir kahraman seçmek çok önemlidir. Bu demek oluyor ki çok iyi Murky oynuyor olsanız bile geri kalan kahramanlarla ya da haritayla uyumsuzsa Murky seçmek çok da akıllıca bir tercih olmayacaktır. Eğer Draft’ta son sıralardaysanız ve takımınızda eksikler varsa (Support ya da Warrior gibi) o eksikleri doldurmak da idealdir. İlla şart olmasa da çoğu maçtaki standart dizilim 1 Warrior, 1 Support , 1 Specialist ve 2 Assassin şeklindedir. Tabii yine duruma (ve karşı takıma) göre 2 Warrior, 1 Support, 3 Assassin gibi farklı dizilimleri görmek ve seçmek de mümkün.

Eğer bir arkadaşınızla birlikte Hero League’de mücadele veriyorsanız avantaj elde etmenin en iyi yollarından birisi de takımdan bağımsız şekilde kendi içerisinde uyumlu kahramanlar almaktır. Örneğin mevcut metada Lunara – Auriel ikilisi birçok haritada faydalı olacaktır. Battlefield of Eternity gibi bazı mekanik ve push odaklı haritalarda çok çok daha etkili olacak bir ikilidir. Bunun en büyük sebebi ise Lunara’nın güçlü ve damage-over-time tarzı saldırılarıyla Auriel’e takımını desteklemek için gerekli enerjiyi istikrarlı bir şekilde sağlayabilmesidir. Aynı zamanda level 7 talent’ı olan Nature’s Culling ile push odaklı haritalarda da çok hızlı sonuçlar elde edecektir zaten. Bunun yanı sıra Hero League’de çoğu kişi tarafından Support genellikle hep sona bırakılan bir rol olduğundan Auriel bu açığı da kapaması açısından iyi bir tercih olacaktır.

İlk ve İkinci Sıradaki Seçimler

Kahraman seçimi sırasında birinci veya ikinci sıradaysanız kahramanınızı seçerken çok daha dikkatli olmanız gerekir. Genellikle güçlü ve kolaylıkla nötrlenemeyen bir kahraman tercih etmek iyidir. Örneğin ilk sırada Chen seçerseniz karşı takım Chen’i Giant Killer özelliği olan kahramanlarla veya Chen’in ritmini bozacak bol kontrol ve sersemletme yapan kahramanlarla çok rahat karşılayabilir, maç boyunca sizi oyundan eksilterek kendilerine büyük bir avantaj sağlayabilirler. İyi bir ilk seçim genellikle karşılığı az olan ve çoğu takım dizilimine uyumlu olan kahramanlardır. Bunlara şu anki metada örnek olabilecek bazı kahramanlar: Valla, Li-Ming, Muradin, Malfurion, Auriel, Zagara…

Karşı Takım Nasıl Out-draft Edilir?

Öncelikle, Draft’ın en başından nasıl bir takım dizilimi istediğinize karar vermek mühimdir. Bunun için de takım arkadaşlarınızla iletişim kurmak ve genel bir strateji belirlemek kesinlikle faydalıdır. O yüzden Team League oynuyorsanız maç öncesinde, Hero League oynuyorsanız da “Allied Draft” kanalından nasıl bir dizilim istediğinize mutlaka karar verin. Diziliminize karar verdikten sonra kendinize seçtiğiniz rolden iyice hakim olduğunuz ve gerektiğinde oynayabileceğiniz en az 3 kahramanınız olmasına özen gösterin. Bu noktadan sonra yapmak isteyeceğiniz şey karşı tarafın size karşı güçlü bir karşılık oluşturabilecek kahramanlarını banlamak ya da onların kahramanlarına iyi karşılıklar seçmek olmalı. Tabii bu bahsettiklerimiz tam olarak “ideal” olan senaryolar; çoğu zaman rakip de sizin seçimlerinizi engellemeye çalıştığından ve sizi karşılamaya uğraştığından durum çok nadiren bu kadar ideal olacaktır. Eğer ilk tercih ettiğiniz kahraman oldukça güçlü ve popüler ise bu kahraman genellikle ilk banlanan olacaktır. Bu nedenle hakim olduğunuz kahraman havuzunuz geniş ve çeşitli olması hem rakibi daha rahat karşılama açısından hem de Hero ve Team League’deki başarınız için çok önemlidir. Özetle: Her rolden en az üç kahramanı iyice öğrenmeye bakın. Kimlere karşı zayıf, kimlere karşı güçlü ve bu gibi yönlerini iyice keşfedin.

Ban sırasında çok dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ise hangi kahramanın hangi haritalarda ne kadar etkili olduğu. Örneğin oynayacağınız harita Tomb of the Spider Queen ise iki takımdan biri çok yüksek ihtimalle Zagara ya da Xul almak isteyecektir. Eğer takımınızda bu karakterlerden birini seçmek isteyen varsa seçmediğiniz diğerini banlamak rakibinizi oldukça zora sokacaktır. Bu iki kahramanın banlanmasıyla çok yüksek ihtimalle Sylvanas’a yönelecek rakip takımı en güçlü 2 kahramandan etmiş olmanın yanında Sylvanas’ın karşılıklarına göre hazırlık yaparsanız daha oyun başlamadan çok ciddi avantajlar elde edebilirsiniz. Draft’ın genel mantığı ve amacı da maç başlamadan önce rakibin seçimlerine göre hazırlanmaktır zaten. Buraya kadar anlaşılmayan bir şey yoksa önemli noktaları biraz daha pekiştirelim.

lorekeeper-draftrehberi-02

Özetle draft sırasında dikkat etmeniz gerekenler:

  • Kahraman sinerjilerine dikkat etmelisiniz.
  • Hakim olduğunuz kahramanları tercih etmelisiniz.
  • Takımda en az 1 Warrior, 1 Support ve 1 Assassin olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Meta’da yer alan ve genel olarak etkili kahramanları iyice bilmelisiniz.
  • Haritaya göre hangi kahramanlar daha güçlüyse bunları almalı veya rakibe aldırtmamak için banlamalısınız.

Bundan sonraki rehberlerimizde hangi haritada kimlerin etkili, kimlerin etkisiz olduğuna ve genel harita stratejilerine değineceğiz. O zamana kadar “gl hf“.

 

Kategoriler
Yazarlardan İnciler
“Çünkü klasiklerin klasik olmasının bir sebebi vardır. Özellikle de üzerine tüm hasar modifikasyonlarını bastığınızda.”
-Burcu (Amansızca Horizon: Zero Dawn överken)