Greymane’in de geçtiğimiz hafta listeye eklenişiyle birlikte Heroes of the Storm’un kahraman sayısı an itibariyle 47’ye ulaşmış durumda. Ve sanırım uzun bir süredir ilk defa mevcut kahraman listesine bundan sonra kimlerin ekleneceği konusunda karanlıktayız. BlizzCon’da bahsedilmiş bazı isimler, daha öncesinde oyunun dosyaları arasında referanslar yakaladığımız bazı karakterler biliyoruz tabii: Mesela Gul’dan’ın konsept aşamasında olduğunu biliyoruz, Tracer’ın Overwatch çıktığında oyunu satın alan herkese bedava hediye edilecek olduğunu da… Ancak muhtemelen ikisi de çok yakın gelecekte Nexus’u şenlendirecek kahramanlar arasında değiller.
Eh, bu noktada hem merak duygusu hem de “keşke şu gelseydi” temalı arzular kabarınca ben de oturdum, “Lorekeeper’ın Yolunu Gözlediği Heroes of the Storm Karakterleri” listesi hazırladım. Aşağıdaki listede tek tek tüm özellikleriyle detaylandırılmış karakterler değil, karakterin kim olduğuna dair kısa bir özet ve o karaktere uyacak bir genel konsept bulacaksınız. Onu da baştan söyleyelim ki yanlış bir beklenti oluşmasın.
Eğer sizin de “bu karakter şöyle bir konseptle süper olurdu” şeklinde tavsiyeleriniz varsa yorumlar bölümünde sizin fikirlerinizi de görmeyi çok isteriz doğrusu. Hatta kim bilir, belki de sizin fikrinizi çok beğenir, forumlar aracılığıyla Blizzard’a iletilmesinde yardımcı bile olabiliriz!
[well]ANDUIN WRYNN – CROWN PRINCE OF STORMWIND
(Warcraft – Support)
Anduin Wrynn’i ilk tanıdığımızda kendisi Stormwind’in taht odasında kısa pantolonuyla dikilen ve gelip geçen tüm kahramanlara “Merhaba, babam hakkında haber mi getirdiniz?” diye soran ufak bir veletti. “Elimizde büyüdü kerata” desek hiç de yanlış olmaz yani, Cataclysm’den beri sahiden de büyüyüşüne ve artık koca bir delikanlı oluşuna şahitlik ettik bizzat. Hearthstone’da Priest sınıfının temsilcisi olan Anduin’in eninde sonunda Heroes of the Storm’a da teşrif etmesi kaçınılmaz o yüzden.
Benim bu noktada Anduin’e uygun gördüğüm tema da Priestların bir çoğu gibi hem aydınlık hem de karanlık temasını içeriyor. Başta Anduin’in yetenekleri genellikle takım arkadaşlarına kalkan verme, kalkan verdiği arkadaşlarını düşmanlarına vurduğu hasar oranında iyileştirme (Penance) ve bariyer açarak takımının aldığı hasarı alan etkili olarak azaltma üzerineyken eğer 10. seviyede Shadowform seçecek olursa tamamen değişiyor. Böylece eğer ihtiyacınız olan biraz daha hasar vermek ya da düşmanı kontrol altında tutmaksa 10. seviyeden sonra tamamen farklı bir destek sınıfı haline gelebiliyor Anduin.
Shadowform’dayken düşmanın üzerine DoT (zamana yayılan hasar) bırakabilen, düşmanı yavaşlatabilen saldırılar yapan Anduin’in iyileştirme yetenekleri bayağı yalan oluyor tabii. O yüzden aslında heroic yeteneğini seçmenin Anduin’in oyunun kalanına nasıl devam edeceğini değiştiren büyük bir seçim anı olduğunu da söyleyebiliriz. Bir diğer heroic yetenek alternatifi de rakip takımdan birini kısa bir süreliğine kendi tarafına çekmeyi sağlayan “Dominate Mind” olabilir.
[/well][well]
DEHAKA – THE ONE WHO COLLECTS
(Starcraft – Warrior)
Butcher’ın ölen düşmanlardan ve minionlardan et toplamasına benzer bir mekanikle düşmanlarından öz toplayarak kendini geliştiren, hatta belki de farklı düşmanlardan düşen özlerin farklı şekillerde evrimleşmesini sağladığı bir karakter oldukça orijinal olurdu mesela. Farklı karakter sınıflarından hasar, defans, yetenek bonusları veya sağlık rejenerasyonu topluyor olsa karşınızdaki takımın dizilişine göre her maçta farklı bir şekilde gelişip güçlenen, farklı oynanış stillerine adapte olmak zorunda kalan oldukça enteresan bir kahraman ortaya çıkabilirdi. Üstelik rakipler de karşılarındaki Dehaka’nın ne tür bir evrim geçirmiş olacağını öngörmek zorunda olacaklarından muhtemelen kendisine dalaşmadan önce iki kere düşünürlerdi. Yani en azından ben olsam bu şekilde oynanan, orijinal bir yapıya sahip Dehaka’yı oyunda görmek isterdim.
[TUTTURDUK!]
[/well]
[well]
AURIEL – ARCHANGEL OF HOPE
(Diablo – Support)
Birçoğumuz Angiris Konseyi’ndeki meleklerin tamamını er ya da geç oyunda görmek istiyoruz. Oyuncuların özellikle Malthael ve Inarius’la birlikte oyunda görmek istediği meleklerden birisi de umudu temsil eden Auriel. Eh, Diablo evreninin destek tarafını temsil eden tek karakterin şu an için Kharazim olduğu düşünülürse Auriel de bu açıdan listeye yerinde bir ek olacaktır.
Auriel umudu temsil ettiği için yeteneklerinin de özellikle zor durumdaki takım arkadaşlarına destek veren ve onların yeteneklerini arttıran kısa süreli bufflar olması mantıklı bir seçim gibi duruyor. Aynı zamanda belli bir bölgeyi hedef alıp hedeflediği yerde bir iyileştirme çemberi açarak çemberin içine giren herkese bir miktar iyileşme şansı tanımak da yetenek setine güzel bir ek olurdu. Ancak asıl görmek istediğim şey Diablo evreninde meleklerin doğumunu sağlayan Kristal Kemer’in şarkısının bir yankısını kullanarak seçtiği bir karaktere kısa bir süreliğine melek güçleri vermesi ve hali hazırdaki sınıfına göre belli özelliklerini arttırması olurdu. Görsel olarak da karakterin arkasından çıkan melek kanatları oldu mu, Auriel’in bizi takım savaşlarında verdiği destekle umut ve zafere taşıdığı duygusu iyiden iyiye pekişirdi doğrusu… Agresif yanı zayıf olduğu için bir diğer heroic yeteneği de Al’maiesh’in şeritleriyle rakip bir karakteri bir süreliğine bağlayarak etkisiz hale getirmek olabilir.
[TUTTURDUK!]
[/well]
[well]
LI-MING – APPRENTICE OF ISENDRA
(Diablo – Assassin)
Li-Ming muhtemelen bir çoğunuza yabancı gelen bir isim. Ancak aslında hiç de yabancı bir karakter değil: Resmi hikâyelerde geçen Diablo III Wizard karakterinin ta kendisi. Aynı zamanda Diablo II’deki Sorceress’ın da çırağı tabii. Şu anda Diablo III Nephalem ekibinden eksik olan tek isim olunca listeye bir şekilde girmesi kaçınılmazdı…
Açıkçası Li-Ming’in önündeki olasılıklar gerçekten de çok fazla. Wizard’ın şu anda oyunda aktif olarak kullanılan farklı yetenek setleri olduğunu düşününce, farklı ve ilginç bir fikir ne olabilir diye uzun uzun düşündüm. Sonunda da Kharazim’i örnek alarak Wizard’ın bu farklı oyun stillerini yansıtacak bir mekanik bulmayı hedef aldım.
İlk seviyede, aynı Kharazim’in yaptığı gibi Signature Spell’ini seçerek oyuna başlayan ve seçtiği bu yeteneğe göre E tuşuna atanan yeteneği farklılık gösteren bir Wizard sizce de ilginç olmaz mıydı? Mesela “Spectral Blades” seçtiğinizi düşünelim; yakın menzilli bir yetenek olduğu için muhtemelen düşmanın dibine girmeniz gerekecek. Eh, yakına girmek demek, tekrar uzaklaşmanın da zor olması demek. Bu yüzden onu seçtiğinizde E tuşunuza atanacak ve çok daha dayanıklı yapacak “Diamond Skin” gayet mantıklı olurdu. Ya da “Magic Missile” alıp alıp iyice “arcane” büyü tipine kaydığınızı düşünecek olursak Arcane Torrent ya da Arcane Orb gibi büyülerle düşmanınıza uzaktan saldırmayı tercih edebilirdiniz. O da olmadı, “Electrocute” alıp alan etkili bir elektrik fırtınası da yaratmak mümkün olurdu. Emin olduğum tek bir şey var ki, heroic yeteneklerinden bir tanesi kesinlikle Archon olurdu –zira oyundaki en popüler Wizard yeteneği ne de olsa. (Diğeri de Slow Time olsa hiç fena olmazdı aslında)
[TUTTURDUK!]
[/well]
[well]
ALARAK – HIGH LORD OF TAL’DARIM
(Starcraft – Assassin)
Son StarCraft ek paketi olan Legacy of the Void çıkmadan hemen önce yayınlanan bir kısa hikâyeyle ilk kez karşımıza çıkan Alarak, oldukça zeki ve başkalarını kendi çıkarları için manipüle etmeyi seven bir karakter. Ancak oyunda şahitlik ettiğimiz üzere gerektiğinde elini taşın altına atmaktan da çekinmiyor ve muazzam gücünü gözler önüne seriyor. Hem görünüşü hem de karakteriyle oldukça karizmatik duran Alarak’ın Heroes of the Storm’a getireceği “değişiklik” ne olurdu peki?
Açıkçası ben Rak’Shir mekaniğini temel alan ve yanında gezinen kahramanların sayısına göre daha da güçlenen bir Alarak fikrini oldukça ilgi çekici buluyorum. Böylece artık koridor dağılımlarını yaparken çoğu haritada standart haline gelmiş 2+2+1 dağılımından biraz koparak daha dinamik dağılımlar yapmak zorunda kalabiliriz. Hele ki takımda Nova, Abathur gibi koridor dizilimini alt üst eden karakterler varsa daha da iyi. Hem koridorlardan hem de Alarak’tan verim almak için daha çok uğraşmak gerekecektir bu durumda. Eh, yetenekleri desek, hem kızıl psi-bıçakları hem de psişik güçlerini büyük bir ustalıkla kullandığını biliyoruz Alarak’ın. Rakibini uzaktan kızartmaya başlayıp sonra bir anda yanında bitip işini bitiren bir protoss dövüşçüsüne kesinlikle hayır demeyiz…
[TUTTURDUK!]
[/well]
[well]BROLL BEARMANTLE – DRUID OF THE CLAW
(Warcraft – Warrior)
Warcraft evrenindeki en güçlü Druid Malfurion olabilir, ancak bize Druidlerin asıl marifeti olan şekil değiştirmeyi gösterebilecek bir karaktere Nexus’ta hâlâ ihtiyacımız var doğrusu. Zamanında Orgrimmar’daki arenada gladyatör olarak dövüşmüş, Stormwind Kralı Varian ile maceradan maceraya atılmış Broll Bearmantle da bu eksiği en güzel şekilde kapayabilecek karakter kesinlikle!
Eh, “Bear”mantle diyoruz, Broll’un ana özelliği tabii ki ayıya dönüşmek olacaktır. Night Elf halindeyken daha çok takım arkadaşlarına hız verecek (Stampeding Roar), destek sağlayacak (belki kısa süreli bir buff olarak Mark of the Wild?) yeteneklere sahip olan Broll’un asıl gücüne ayı formuna geçtiğinde ulaştığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çok fazla bir saldırı gücü olmayan Broll, ayı formuna geçtiğinde seçtiği bir takım arkadaşını korumaya alan ve o karaktere gelecek tüm hasarın bir kısmını kendine yansıtan bazı özelliklere sahip olabilir. Daha da iyisi, normalde çok düşük hasar verdiği halde canı azaldıkça verdiği hasarın arttığı bir “öfke” mekanizmasına sahip olsa, böylece kimse ona odaklanmasa bile koruduğu kişiye gelen hasarı kendine yansıtmasıyla aynı zamanda verdiği hasarı da arttırsa tam da çizgi romanlardan ve oyundan tanıdığımız Broll’e dönüşür doğrusu! Etten duvar gibi rakibinin karşısına dikilen ve takım arkadaşlarını savunmada oldukça etkili olan bu karakterin zayıflığı da muhtemelen kalabalık kontrolüne yoğunlaşmış bir rakip takım olur tabii.
[/well][well]
FENIX – STEWARD OF THE TEMPLAR
(Starcraft – Warrior)
GamesCom’da Dustin Browder’ın ağzından Fenix’in sözünü bizzat aldıktan sonra Fenix’i listeye eklememek düşünülemezdi tabii ki.
Orijinal StarCraft’ı oynadıysanız Fenix’i bilmemenize imkan yok zaten. Protoss ırkının en efsanevi savaşçılarından birisi olan Fenix, Kerrigan’ın ihaneti sonrası savaşta düşmüş olmasına rağmen daha sonra bedeni Dragoon zırhının içerisine konularak geri dönmüştü. Dustin Browder’ın bize Gamescom’da çıtlattığı üzere Fenix oyuna geldiği zaman hem normal hem de Dragoon formunu içeren bir “yeniden doğuş” mekaniğine sahip olması çok yüksek ihtimal o yüzden.
Blizzard’ın tam planlarını bilmesek de benim Fenix konusundaki fikirlerim karakterin iki formu olması yönünde: İlk baştaki daha saldırgan ve yüksek hasar kapasitesine sahip olan formu müthiş derecede kırılgan aynı zamanda. O yüzden savaşın ortasına atlamak Fenix’in bu formu için oldukça riskli ama getirisi de büyük bir hareket. Olur da bu formdayken sağlığı 0’a düşerse birkaç saniye içinde ikincil form olan Dragoon zırhı devreye girebilir: Bir anda çok daha dayanıklı bir karaktere dönüşen ancak saldırı gücünün ciddi bir kısmını kaybeden Fenix böylece yeri geldiğinde kendini takımı için feda edip düşmanı geride tutacak bir karakter oynanışı sunacaktır. Aynı şekilde rakip takım da bu durumda Fenix’i ne zaman indirmek isteyeceğine karar vermek durumunda kalacak; zira hemen indirilmezse yüksek hasarla rakibin başını ağrıtabileceği gibi ilk hedeflenen olursa da çok fazla hasar veremese bile kalabalık kontrolüne yönelik yetenekleriyle yine çok canlar yakabilecek bir karakter olacaktır.
[/well][well]
NECROMANCER – PRIEST OF RATHMA
(Diablo – Specialist)
Eğer son 16 yıl içerisindeki bir dönemde Diablo 2 oynadıysanız Necromancer’a çok yüksek ihtimalle aşinasınızdır. Diablo evreninde de oldukça mühim bir yere sahip olan Necromancerlar karanlık ve aydınlık, kötü ve iyi gibi bir çok zıtlığın arasındaki dengenin korunmasından sorumludur aslında. Yöntemleri biraz da karanlıktır; gerektiğinde almaları gereken bilgiyi karşısındaki ölü bedenden söküp alırlar, zaman zaman da o ölü bedeni düşmanlarına karşı bir silah olarak kullanmaktan sakınmazlar…
Açıkçası özündeki o “ölü diriltme” konseptiyle Necromancer’ın Heroes of the Storm’a getirebileceği potansiyelin muazzam olduğunu düşünüyorum. Hele ki Blizzard’ın Sylvanas’ta bir türlü popüler edemediği Possession mekaniğinin temelini alıp Necromancer’ın ana özelliğini bunun çevresine kurma fikri oldukça heyecan verici bence. Ana özelliği ittirdiği koridorda öldürdüğü tüm minionları kısıtlı bir süre için dirilterek kendine katmak olsa, aynen Diablo 2’de olduğu gibi yanında ufak bir orduyla gezip düşmanını lanetleyerek savaşan bir Necromancer muhteşem bir ek olurdu oyuna. Talentlarına da aynen Diablo 2’de olduğu gibi farklı türde iskeletler üzerine uzmanlaşmayı eklediniz mi, kimisi yanında büyücü iskeletlerle gezer kimisi de yakın dövüşte daha etkili olan iskeletlerle… Ve sırf bu kadar da değil, Blizzard’ın Necromancer’ı eklerken temel alabileceği o kadar çok farklı yetenek var ki! Düşmanları Bone Prison’a hapsedip kilitleyen bir karakter de yapabilirler, gerektiğinde hem kendini hem de takım arkadaşlarını kemikten zırhla koruyan bir karakter de… Ya da mesela zehir patlamaları yapan, düşmanın vurduğu hasarın bir kısmını kendine geri ileten Iron Maiden gibi büyülerle takım savaşlarının kaderini değiştirebilen ya da Golem’iyle “ufak bir ordu”yu tam teşeküllü bir orduya çeviren bir karakter de. Hatta oyunun kurallarını iyiden iyiye yıkmak isterse heroic yeteneklerinden birisi ölen takım arkadaşlarını kısıtlı bir güç ve zaman için yeniden diriltmek bile olabilir.
Sizi bilmiyorum ama, listedeki herkes bir yana, oyunda görmeyi en çok istediğim karakter kesinlikle Necromancer. Artık Mendeln mi olur, Zayl mı yoksa Rathma’nın ta kendisi mi, orasına da Blizzard karar versin. Yeter ki Necromancer’ı oyunda görelim artık!
[TUTTURDUK!]
[/well]