Lorekeeper

THE ELDER SCROLLS ONLINE NEDİR?

The Elder Scrolls Online nedir biliyorsanız ve/veya direkt addon rehberine geçiş yapmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Bu blog yazısında anlaşılırlığı bozmaması açısından bazı kelimeleri orijinal hâliyle bırakacağımı da ayrıca not edeyim.

Yazı, Greymoor ek paketi için güncellenmiştir.

İÇERİK

ESO Nedir?
ESO+ & Crown Store
İttifak, ırk ve sınıf anlatımı
Skill Tree & Champion Points
Evlilik sistemi
Günlük ödül sistemi
Binek & Evcil hayvan & Çanta
Wayshrine & Soul Gem (Seyahat ve Dirilme seçenekleri)
Mundus Stones
Upgrade & DLC & Chapter detayları
Görevlerin ilerleyişi
PvE aktiviteleri
Hırsızlık & Outlaws Refuge
PvP aktiviteleri
Achievements (Başarımlar) & Leaderboards (Liderlik Tabloları)
Guild sistemi & Ticaret
Oyuncu evleri & Mobilya ve ev eşyaları
Crafting Professions (Meslekler)
ESO ile bağlantılı internet siteleri

 

ESO, TESO ya da uzun ismiyle The Elder Scrolls Online, Bethesda’nın oldukça sevilen ARPG (Action Role-Playing Game) serisi The Elder Scrolls’un MMORPG türündeki oyunudur.

Zenimax Studios tarafından geliştirilen oyun, serinin son ismi Skyrim’den 1000 yıl, takipçiler tarafından yere göğe sığdırılamayan Morrowind’den ise 800 yıl önceki olayları anlatacak şekilde şekillendirilmiş. Yarattığınız karakter ile bulunduğunuz ittifakın görevlerini yaparken bir yandan da Nirn’ü kurtarmak için çabalayıp duruyorsunuz. Bu arada ruhunuz yok, söylemiş miydim? Nasıl mı? O kısmı da dilerseniz kendiniz oynayıp öğrenin, dilerseniz de ayrıca araştırın derim; buradan *spoiler* vermeyeyim. 🙂 Daedric Prince Molag Bal ve Nekromans Mannimarco ile katılacağınız çılgın partilere hazırlıklı olun!

“Bu fotoğrafta yeterince iyi çıkmamışım da ne demek?”

İlk başta aylık ödeme sistemiyle hayata gözlerini açmış olsa da 2015 yılının Mart ayıyla birlikte ücretsiz satın-al-ve-oyna sistemine geçiş yapıldı; kısacası oyunu aldıktan sonra aylık ücret vermeden oynayabilirsiniz. Dilerseniz ESO Plus (ESO+) adı verilen aylık ücret verme seçeneğini de kullanabiliyorsunuz ve bu size bazı artılar sağlıyor.

ESO Plus (ESO+) ile gelen artılar
Sınırı olmayan ve mesleklerle ilgili materyallerin otomatik olarak depolandığı Crafting Bag (ki bence en şahane özelliklerden biri)
Tüm DLC içeriğine üyeliğiniz boyunca otomatikman sahip olma (ki diğer şahane özellik)
%10 daha fazla altın, deneyim puanı ve itibar (reputation) kazanma
%10 daha fazla Meslek deneyimi (Inspiration) kazanma ve Nitelik (Trait) araştırması
Banka limitinizin iki katına çıkması
Oyuncu evlerine yerleştirilebilen eşya sınırının iki katına çıkması
Taşınabilir Transmutation Crystal sınırının iki katına çıkması
Kostümleri boyama özelliği (zırh / silah boyamaktan farklı bir sistem)

Ayrıca dilerseniz para harcayıp alabileceğiniz “Crown” adındaki oyun içi birimle “Crown Store” sekmesinden birçok eşya, içerik ve geliştirme edinebilirsiniz. Bu sekmede satılanların kozmetik ağırlıklı olduğunu da not edelim. Kendiniz para karşılığında Crown satın alabilirsiniz, aynı zamanda eğer ESO+ üyeliğini tercih ederseniz ayda 1.650 Crown size otomatik olarak hediye ediliyor. Crown Store içerisinde Crown Crates adı verilen ve içerisinden ne çıkacağı belli olmayan kutular da bulunuyor ancak şahsen bunlara para harcamayın derim; “loot box” olarak da adlandırılan bir sistem ve gerçekten inanılmaz rastgele şeyler düşüyor.

Crown Crate örnekleri

Oyunu direkt olarak The Elder Scrolls Online resmi sayfasından veya Steam üzerinden satın alabilirsiniz. Steam kısmı Türkiye için daha avantajlı olacaktır ancak kimi güncellemelerde sıkıntı çıkardığını ayrıca belirtmem gerek.

Oyunda “mega server” adı altında yalnızca iki sunucu bulunuyor: Europe (EU) ve North America (NA); kısacası Avrupa sunucusundaysanız Avrupa’da oynayan herkesle birliktesiniz demek oluyor. Dilerseniz aynı hesaptan diğer sunucuda da oynayabilirsiniz ancak dünyanın farklı bölgeleri olduğundan banka/ev/Champion Points ve benzeri özelliklerin paylaşımı mümkün değil. Bu sistemin artısı her an her yerde mutlaka bir oyuncuyla karşılaşma ve kolaylıkla grup bulma ihtimalinizi arttırmasıyken eksi yanı ise “lag” problemi yaşatabiliyor olması.

Oyunda “Alliance” ya da Türkçesiyle “İttifak” adı verilen üç farklı fraksiyon bulunuyor ve her fraksiyonda oynanabilir üç ırk yer alıyor. Dilerseniz ayrı bir içerik olarak sunulan Imperial ırkını da edinebiliyorsunuz ve bu ırk herhangi bir tarafta başlayabiliyor. Bölge sınırlamanızın olmadığını ve düşmanların gücünün sizin seviyenize göre ayarlandığını da not edelim! Ancak tabii ki ana hikâye döngüsünde ilerlemenizin faydası olacaktır.

Seçeceğiniz ittifakın hangisi olduğunun PvP dışında hiçbir önemi olmadığını biliyor muydunuz? ESO ilk çıktığı zaman bu ayrımın bir anlamı vardı ancak One Tamriel güncellemesi ile birlikte aradaki sınırlar kaldırıldı ve hem ittifak bölgeleri hem de oyuncu loncaları herkese açık hâle getirildi.

Daggerfall Covenant: Breton, Orc, Redguard, Imperial
Aldmeri Dominion: High Elf, Khajiit, Wood Elf, Imperial
Ebonheart Pact: Argonian, Dark Elf, Nord, Imperial

Oyunda şu anda altı farklı sınıf (class) yer alıyor. Bunlar sırasıyla Dragonknight, Nightblade, Sorcerer ve Templar, Morrowind bölgesiyle birlikte eklenen Warden ve Elsweyr bölgesiyle birlikte eklenen Necromancer. Eğer Morrowind’e veya Elsweyr’e sahip değilseniz maalesef Warden veya Necromancer sınıfıyla oynayamıyorsunuz.

Her sınıf ise her rolü oynayabiliyor; evet, Sorcerer karakter açıp tank olabilirsiniz. Roller ise Attributes olarak isimlendirilen kaynaklar üzerinden şekilleniyor: Magicka, Stamina ve Health. Yaratmak istediğiniz yapıya göre bu üç kaynaktan birine yoğunlaşmanız, eğer gerçekten ihtiyaç olursa diğerlerine birkaç puan dağıtmanız gerekiyor. Örneğin “Ben healer olmak, şifa dağıtmak istiyorum!” diyorsanız ana kaynak olarak magicka, “Tank olacağım, kimse ekip arkadaşlarıma zarar veremez!” diye düşünüyorsanız health üzerinden ilerlemelisiniz.

Attributes

ESO’da ırk – sınıf sınırlamaları yer almıyor. Her ırk her sınıfı oynayabiliyor ancak tabii ki ırksal özellikler, sınıflar için yapılan tercihlerde kişisel değişikliklere sebep oluyor. Örneğin High Elfler magickaya eğilimli olduklarından sınıfınızı magicka ağırlıklı bir yapıda oynayacaksanız bu ırkı seçerek bir Ork’a göre çok daha etkili sonuçlar elde edersiniz. Aynı şekilde stamina ağırlıklı bir yapı için Redguard gibi staminaya eğilimli ırklar arasından tercih yapmakta fayda olacaktır.

Oyundaki “skill point”leri, yani yetenek puanlarını dilediğiniz şekilde dağıtabiliyorsunuz. Oldukça fazla sayıda yetenek olduğunu ve ilk bakışta biraz kafa karıştırıcı gözüktüğünü itiraf etmem gerek; ancak kısa bir araştırma ile sınıfınız için en etkili olacak yolda nasıl ilerleyeceğinizi öğrenebilir, meslek sahibi olup zanaatkârlıkla uğraşacaksanız hangilerine puan vermeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Yetenek ağacı çok çeşitli alt kategoriler barındırdığından bir ön çalışma yapmanız iyi olacaktır ancak yanlış puan dağılımı yaparsanız korkmayın! İttifakların ana şehirlerinde bunları altın karşılığında dilediğinizce değiştirebileceğiniz yerler mevcut. Ek bilgi olarak DLC başlığı altında gelen bazı hikâye bölgelerinin de ayrı içerik olarak yetenek ağacına sahip olduğunu da ileteyim; örneğin Thieves Guild ve Dark Brotherhood.

Her yetenek ağacı sekmesinin kendi içinde bir seviye atlama sistemi olduğundan da bahsetmem gerek. Bu seviyeleri ilgili yetenek sekmesindeki özellikleri kullandıkça arttırabilirsiniz. Örneğin Templar oynamayı tercih ettiniz diyelim… Bu durumda Aedric Spear sekmesine seviye atlatabilmek için onun altında yer alan yetenekleri kullanmanız gerekiyor. Bir yeteneği yeterli seviyeye çıkartırsanız bu sefer onu daha da geliştirebilmenizi sağlayan Morph adında iki seçenek açılıyor. Bu Morph’lar arasından gitmek istediğiniz yapıya hangisi uygunsa onu seçerek ilerleyebilirsiniz.

Önemli not! Karakterinizi ilk yarattığınızda alabileceğiniz yetenekler yalnızca Magicka veya yalnızca Stamina ağırlıklı olabilir. Bunu dert etmeyin zira Morph’lar “genel olarak” size diğer kaynak üzerinden seçenek de sunuyorlar. Bu yüzden Stamina gitmek isteyen bir karakter bir anda Magicka yeteneklerini görünce paniklemesin!

Skill Tree & Morph örneği

Hangi “build”i yapmaya karar verdiyseniz fikir sahibi olabilmek için birtakım rehberlere bakmanızda fayda var. Bu konuda özellikle AlcastHQ ve ESO Academy gibi sitelere bakabilirsiniz ancak unutmayın ki bu tarz siteler daha çok “end-game” ağırlıklı seçenekler sundukları için yazdıklarını birebir kopyalamak yerine araştırmanızı ve kendi oyun tarzınıza göre ortak bir nokta belirlemenizi öneririm. Ayrıca rolünüze özel olarak DD (DPS) için Liko, Tank için Woeler, Healer için Tabbata sayfalarına da göz atabilirsiniz; sayfa isimlerine tıklarsanız kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Çok genel bir açıdan bakacak olursak Magicka üzerinden gidenlerin Light Armor, Stamina üzerinden gidenlerin Medium Armor, Health üzerinden gidenlerin ise Heavy Armor giymeleri gerekiyor; ancak karakterinizi geliştirdiğiniz süreçte diğer zırh türlerinden en az birer tane giymenizde fayda var ki o zırhların yetenek seviyeleri de kolaylıkla artsın. Ayrıca Magicka karakterlerinin genel olarak asa (staff), Stamina karakterlerinin verdikleri hasar türüne göre kılıç/balta/tokmak/yay, Health karakterlerinin ise tek elli bir silah ile birlikte kalkan kullanmaları tavsiye edilir. Ancak yerine göre magicka karakteri bir parça ağır zırh veya tanklar bir frost staff da kullanabiliyorlar; bunlar, yapmak istediğiniz “build” için değişkenlik gösterebiliyor. Bu tarz detayları istediğiniz karakter yapısına göre ilgili rehberlerden bakabilirsiniz. Arada sırada bir tüccara giderek zırhınızı tamir ettirmeyi, Soul Gem kullanarak silahlarınızı “şarj etmeyi” unutmayın.

Peki Skill Tree (Yetenek Ağacı) üzerinde dağıtmanız gereken Skill Point’leri (Yetenek Puanları’nı) nereden edinebilirsiniz? Bunun için birden çok yol bulunuyor.

Skill Point edinebileceğiniz aktiviteler:
Karakteriniz seviye (level) atladıkça yetenek puanı geliyor. Bu durum yalnızca 50. seviye olana kadar gerçekleşiyor.
Bazı görevler tamamladığınızda ödül olarak puan veriyor.
Oyundaki her bölgede bulunan ve Skyshard adı verilen nesnelerle etkileşime girmeniz gerekiyor. 3 Skyshard topladığınızda 1 yetenek puanı kazanıyorsunuz. Sonraki kısımlarda bahsedeceğim Delve, Group Delve ve Cyrodiil PvP alanında da bolca Skyshard bulunuyor.

Skyshard

50. seviyeye ulaşana kadar her seviye atlayışınızda size bazı ödüller de veriliyor. Level Rewards adı altındaki bu ödüller binekten meslek materyallerine, birtakım Crown Store eşyalarından kıyafet parçalarına kadar farklılık gösteriyor. Ayrıca her seviye atlayışınızda tercih ettiğiniz sınıf yapısına göre hangi özelliklere puan vermenizin iyi olacağını belirten Level Up Advisor sistemi de mevcut ancak dilerseniz bu özelliği kapatabiliyorsunuz.

CHAMPION POINTS (CP)

Şu anda “Nasıl yani? Sadece 50 seviye mi var? E peki sonra?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. İşte bu noktada size Champion Points (CP) sisteminden bahsetmemin vakti geldi! 50. seviyeye ulaştıktan sonra devreye giren bu sistemle yine deneyim puanı (experience point) kazanmaya devam ediyorsunuz ancak atladığınız seviyeler, Champion Point sistemine aktarılıyor. Kısacası artık Skill Point kazanmayı bırakıp Champion Point kazanmaya başlıyorsunuz. Kendine has bir yetenek ağacı olan bu sistemde birçok oldukça işe yarar pasif özellik kazanmanız ve yeteneklerinizin etkilerini arttırmanız mümkün. Eğer puanları tekrar dağıtmak isterseniz CP sekmesi içerisinde bir miktar altın ödeyerek dilediğinizce sıfırlayabilirsiniz ama tavsiyem bunu en başlarda yapmamanız.

Champion Points sistemi

Champion Point sisteminde kazanabileceğiniz seviyenin bir sınırı yok ancak aktif olarak kullanabileceğiniz puan sayısı sınırlandırılıyor: Örneğin uzun bir süredir en yüksek CP seviyesi 810 olarak belirlenmiş durumda. (Etrafta 1500+ CP ile dolaşanları görünce gözlerimin fal taşı gibi açıldığını söylememe gerek yok sanırım. Yememiş, içmemiş…)

Oyunda başka bir oyuncu ile evlenebildiğinizden de bahsetmek isterim. Bunu yapmak için Shrine of Mara olan bir şehre gitmeli ve Pledge of Mara adındaki parşömeni kullanmalısınız. Pledge of Mara’yı yalnızca Crown Store üzerinden veya Imperial Edition geliştirmesi ile birlikte edinebiliyorsunuz. Evlenmek bir artı sağlasa da yapabilecekleriniz iki kişinin aynı anda gerçekleştirmesi gereken aktivitelerle sınırlı olduğundan çok büyük bir etkisi olmadığını belirtmem gerek. Evlendiğinizde “Ring of Mara” adındaki yüzüğü ediniyorsunuz ve deneyim puanı (experience point) sistemine bonus kazanıyorsunuz. Ancak bu bonusu etkinleştirmek için “eşinizle” aynı grup içerisinde olmalı ve ikiniz de yüzüğünüzü takmalısınız. Şahsen Pledge of Mara sahibi olsam da hiç uğraşmaya niyetlenmediğim bir sistem. (Hâlâ bankamda yatıyor.)

Oyunda ayrıca 2018 yılı içerisinde eklenen bir Daily Rewards, yani günlük ödül sistemi bulunuyor. Bu sistemde oyuna girdiğiniz -neredeyse- her gün çeşitli ödüller içerisinden o ay hangileri belirlenmişse onları ediniyorsunuz. Bunlar sonraki bölümlerden PvP sekmesi içerisinde belirteceğim Alliance Point’lerden evcil hayvanlara, Crown Crate’lerden Crown Store’a özel iksirlere ve parşömenlere kadar uzanan çeşitliliğe sahip.

Günlük ödül sistemi

ESO’da aynı zamanda binekler ve evcil hayvanlar da edinebilir, hatta bunları evlerinize yerleştirebilirsiniz. Binekleri Stablemaster olarak isimlendirilen NPC’lerden alabileceğiniz gibi Crown Store üzerinden daha özel binekler de alabilirsiniz; ancak durun! Karakteriniz 10. seviyeye ulaştığında ilk binek size hediye ediliyor, o yüzden farklı binekler almak için acele etmemenizi öneririm. Ayrıca Stablemaster üzerinden her 20 saatte bir satın alabileceğiniz bazı geliştirmeler de mevcut ancak aynı anda üç geliştirmeyi birden yapamazsınız; aralarından birini seçmeniz gerekiyor.

Riding Speed (binek hızı): Her 20 saatte bir 250 altın ödeyerek bineğinizin hızını %1 arttırabilirsiniz; maksimum sınır %60. Her şeyden önce buna eğilmenizi öneririm.
Riding Capacity (taşıma kapasitesi): Her 20 saatte bir 250 altın ödeyerek çantanızın taşıma kapasitesini 1 arttırabilirsiniz; maksimum sınır 60. Binek hızınızı arttırdıktan sonra buna eğilmenizi öneririm.
Riding Stamina (binek dayanıklılığı): Her 20 saatte bir 250 altın ödeyerek bineğinizin dayanıklılığını %1 arttırabilirsiniz; maksimum sınır %60. Binek dayanıklılığı, size saldıran bir düşman olduğunda bineğinizden ne kadar çabuk düşeceğinizi belirleyen bir özelliktir. Bu geliştirmeyi en sona saklamanızı öneririm.

Peki ya evcil hayvanlar? Onları da günlük oyun ödüllerinden, Crown Crate kutularından, bazı DLC görev zincirlerinden, satın alınan DLC’lerden ya da direkt Crown Store üzerinden edinebilirsiniz. Ayrıca oyun içerisinde de evcil hayvan edinebileceğiniz bazı özel yerler mevcut.

Yeni bir karakterle oyuna başladığınızda çanta limitiniz 60 olarak belirlenmiş bir şekilde geliyor. Bineğinizin yük taşıma kapasitesini arttırdığınızda bunu 120’ye çıkarmış oluyorsunuz. Ayrıca çeşitli şehirlerde “Bag Merchant” adında tüccarlar oluyor ve bu tüccarlara her seferinde artan ücret ödeyerek kapasitenizi 200’e kadar çıkartabiliyorsunuz. En son olara Crown Store üzerinden satılan Bristleneck War Boar da tüm karakterlerinizin çanta limitine 5 “slot” ekliyor.

Oyunda kolaylıkla seyahat etmenizi sağlayan bir Wayshrine sistemi mevcut. Tüm bölgelerde birden fazla bulunan Wayshrine’ları açmanızı şiddetle tavsiye ederim; yanlarına gitmeniz yeterli. Bu Wayshrine’lar arasında bedava seyahat edebileceğiniz gibi eğer herhangi birinden uzaktaysanız altınlarınız üzerinden ücret ödeyerek dilediğinize ışınlanabilirsiniz.

Wayshrine

Tamriel’de öldükten sonra dirilmek için farklı seçenekler de bulunuyor. Öldüğünüzde başka bir oyuncu tarafından diriltilebilir, en yakın Wayshrine’da kalkmayı seçebilir veya Soul Gem harcayarak öldüğünüz noktada hayata dönebilirsiniz. Dolu ve boş Soul Gem’leri oyun boyunca birçok kaynaktan edineceksiniz ve boş olanları kullanılabilecek hâle getirmek için doldurabileceksiniz.

Oyuna yeni başladığınızda ilk başta muhtemelen ne olduğunu dahi bilmeyeceğiniz “Mundus Stones” sistemi bulunuyor. Bunlar size çeşitli pasif özellikler kazandıran taşlar ve karar verdiğiniz / ihtiyacınız olan özelliği edinebilmek için ilgili taşa gidip etkileşime geçmeniz gerekiyor. Tamriel üzerinde birçok Mundus taşı yer alıyor ve hepsinin farklı özellikleri bulunuyor. Bu taşlardan yalnızca bir tanesinin özelliğini edinebiliyorsunuz (özel yapılan bir set kıyafetin sağladığı bonus hariç) ancak dilediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

Mundus Stone

Mundus Stones
Nerede bulunurlar? Etkileri nedir?
(Görselin üzerine tıklayarak yeni bir sekmede daha okunur büyüklükte bakabilirsiniz.)

ESO’nun farklı kategoriler altında birçok eklentisi olduğundan bahsetmezsem olmaz. Bu kategoriler ana hatlarıyla üçe ayrılıyor: Upgrades (Geliştirmeler), DLCs (İndirilebilir İçerikler) ve Chapters (Bölümler ya da diğer oyunlardan bilinen hâliyle Genişleme Paketleri). Hadi detaya inelim!

Upgrades (Geliştirmeler)

Oyun içerisinde size birtakım ekstra özellik sağlayan ve Crown Store üzerinden edinilebilen bu geliştirmeler içerisinden en önemlilerini sıralıyorum; ancak dilerseniz resmi sayfa üzerinden hepsini görebilirsiniz.

Adventurer Pack: Bu geliştirme ile herhangi bir ırkı herhangi bir ittifak altında açabilirsiniz.

Imperial Edition: Bu geliştirme ile yukarıda bahsettiğim üzere Imperial ırkını oyununuza katabilirsiniz. Geliştirme ayrıca tercih ederseniz başka bir oyuncuyla evlenmenizi sağlayacak Pledge of Mara adındaki parşömeni de sağlıyor.

Nuzhimeh the Merchant & Fezez the Marchant: Çantanızı boşaltmak için durmadan en yakında nerede tüccar var diye arayıp durmaktan bıktınız mı? O zaman kendi tüccarınızı yanınızda taşıyabilirsiniz! Nuzhimeh (ya da dilerseniz Fezez) dilediğiniz zaman yanınıza gelip seve seve alışveriş yapmaya hazır.

Tythis Andromo, the Banker & Ezabi the Banker: Acilen bankanıza ulaşmanız mı gerekiyor? Şehirden çok uzaktasınız ve geri dönecek durumda değil misiniz? O zaman Tythis’i (veya Ezabi’yi) çağırın ve işinize bakın! (Koca bankayı yanında nasıl taşıdığını sorgulamıyoruz.)

Nuzhimeh & Tythis

Curse of Vampirism: Adından da anlaşılacağı üzere sizi bir vampire çeviren bu eklenti sayesinde vampirlere has özellikler ve yetenek ağacı ediniyorsunuz. Ancak bu özelliği direkt Crown Store üzerinden satın almanıza gerek yok, vampir olan oyuncular her yedi günde bir başka bir oyuncuyu vampire dönüştürebiliyorlar. Eğer vampir olduysanız ve memnun değilseniz bu laneti kaldırmanız da mümkün.

Werewolf’s Bite: Yine adından anlaşılacağı üzere sizi bir kurtadama çeviren bu eklenti sayesinde kurtadamlara has özellikler ve yetenek ağacı ediniyorsunuz. Ancak yine bu özelliği direkt Crown Store üzerinden satın almanıza gerek yok, kurtadam olan oyuncular her yedi günde bir başka bir oyuncuyu kurtadama dönüştürebiliyorlar. Eğer kurtadam olduysanız ve memnun değilseniz aynı şekilde bu laneti de kaldırmanız da mümkün.

Bu noktada aynı anda iki lanete birden sahip olamayacağınızı iletmekte fayda var. Ya vampir ya da kurtadam olmayı seçebilir, dilerseniz hiçbirini istemeyerek hayatınıza bir fâni olarak devam edebilirsiniz. Ayrıca birçok oyuncu bunu ücretsiz yaparken bir kısmı da sizi dönüştürme karşılığında bir miktar ücret istiyorlar; şahsen ücretsiz yapan birilerini bulmanızı öneririm.

DLCs (İndirilebilir İçerikler)

Adından da anlaşılabileceği gibi bu indirilebilir içerikler oyuna ekstra görev zincirleri, bölgeler, zindanlar ve benzeri özellikler ekliyor. Bazıları yetenek ağacınıza kendilerine has bölümler de katıyor. Oldukça eğlenceli olan bu içerikleri Crown Store üzerinden ayrıca edinebileceğiniz gibi ESO+ üyeliğiyle birlikte ekstra ücret ödemeden otomatik olarak da açabilirsiniz; ancak üyeliğiniz bittiği zaman ulaşılamaz hâle geliyorlar, o yüzden ayrıca almakta fayda görebilirsiniz fakat tabii ki şart değil.

Her DLC ile birlikte gelen tüm özellikleri detaylandırmayacağım, onlar için buraya tıklayarak ekstra bilgi edinebileceğiniz bir sayfaya gidebilirsiniz.

Imperial City: İçerikle aynı ismi taşıyan bölgeyi oyuna eklediği gibi Imperial City Sewers adındaki zindanı da barındırıyor. Tel Var Stones adındaki birimi de oyuna ekleyen bu güncellemede bu birimleri kullanıp çeşitli eşyalar alabileceğiniz tüccarlar da mevcut.

Orsinium: Orsimer başkenti Orsinium’u ve bulunduğu Wrothgar bölgesini oyuna ekleyen bu içerik, kendine has nispeten uzun bir hikâyeye de sahip. Ayrıca tek kişilik zorlu bir görev noktası olan ve güzel eşyalar edinebileceğiniz Maelstrom Arena’yı da barındırıyor.

Thieves Guild: Hammerfell’deki Hew’s Bane bölgesini ekleyen içerikte isminden de anlaşılabileceği gibi ana görev zincirimiz tamamen Thieves Guild ile ilgili. Yetenek ağacınıza ayrı bir kısım eklediğini de not etmekte fayda var.

Dark Brotherhood: Gold Coast bölgesini ekleyen ve yetenek ağacınızda Thieves Guild’deki gibi ayrı bir kısmı olan içeriğin tamamen Dark Brotherhood’a ait bir hikâyesi mevcut. Ayrıca “Blade of Woe” yeteneğini de görevlerin ilk kısımlarında otomatik olarak ekliyor ve bu yetenekle görünmediğiniz sürece (stealth modundayken) özel yaratıklar veya muhafızlar dışındaki NPC’leri tek vuruşta indirebiliyorsunuz. (Çok eğlenceli!)

Dark Brotherhood

Shadows of the Hist: Bu içerikle birlikte oyuna yeni eşya setleri ile birlikte Cradle of Shadows ve Ruins of Mazzatun adındaki zindanlar ekleniyor.

Horns of the Reach: Oyuna yeni Battleground’lar, eşya setleri ve benzeri eklentiler sağlayan bu içerikte ayrıca iki yeni zindan da bulunuyor: Bloodroot Forge ve Falkreath Hold.

Clockwork City: Aynı adı taşıyan bölgeyi, kendine has görev zincirini, Transmutation adı taşıyan ve eşyalarınızın özellikleriyle oynayabileceğiniz sistemi ve Asylum Sanctorium adındaki “trial”ı (diğer oyunlardaki “raid” mantığı diyebiliriz) ekleyen bu içerikte Sotha Sil ile oturup bir kahve içmeyi unutmamak gerek.

Dragon Bones: Bu eklenti, oyuna Scalecaller Peak ve Fang Lair adındaki zindanları ekliyor. Bu zindanların sadece kapısından girerek Dragon Priest maskesi edinebildiğinizi de söylemiş miydim?

Wolfhunter: Daedric Prince Hircine ve kurtadam temalı bu eklenti, oyuna Moon Hunter Keep ve March of Sacrifices zindanlarını ekliyor. Bu zindanların kapısından girerek Werewolf Hunter Hat adındaki şapkayı edinebiliyorsunuz.

Murkmire: Argonian temalı ve kendi hikâyesine sahip bu eklenti, Tamriel’in güneydoğusundaki Murkmire bölgesini kapsıyor. Bataklık içerisinde görevden göreve koştuğunuz topraklarda yeni eşya setleri edinmeniz ve Blackrose Prison Arena’yı yapmanız da mümkün.

Murkmire

Wrathstone: Elsweyr paketine hazırlık aşaması olarak çıkartılan bu DLC, Depths of Malatar ve Frostvault zindanlarını oyuna ekliyor.

Scalebreaker: Elsweyr paketiyle bağlantılı olanMoongrave Fane ve Lair of Maarselok zindanlarını oyuna ekleyen bu DLC ile birlikte yeni eşya setleri edinmek de mümkün.

Dragonhold: Aslen Elsweyr paketinin ikinci görev bölgesini (Güney Elsweyr) açan bu DLC, önemli karakterlerden biri olan Sai Sahan’a yardımcı olduğumuz ve ejderha tehdidine son verdiğimiz zinciri içeriyor.

Harrowstorm: Greymoor paketine hazırlık aşaması olan bu DLC, Icereach ve Unhallowed Grave adındaki zindanları oyuna ekliyor.

Şu ana kadar çıkan DLC’ler ile ilgili bir detay daha vermekte fayda var: Eğer bu DLC’lere sahip değilseniz ilgili içerikle birlikte gelen zindanlara/trial’lara giriş yapamıyorsunuz.

Chapters (Genişleme Paketleri)

DLC’lerden farklı olarak oyuna daha büyük bölge, daha uzun hikâye serisi ve çeşitli diğer özellikler ekleyen Chapters içerisinde şu anda yalnızca bir ek paket bulunuyor.

Önemli Not! “Chapter” olarak isimlendirilen genişleme paketleri, yeni paketler geldiğinde DLC kategorisine çekiliyorlar. Çıkmış olan tüm chapter’ları bir arada sunmak istediğimden kafa karıştırmaması adına an itibarıyla DLC’ye dönüşenlerin yanında bunu belirten notlar bulabilirsiniz.

Morrowind: (DLC’ye dönüştürüldü.) The Elder Scrolls serisini sevenlerin adını mutlaka duymuş olduğu Morrowind, Dark Elf ırkının yaşadığı ve içerisinde Red Mountain’ın bulunduğu Vvardenfell adasını kapsıyor. Warden sınıfını ve The Halls of Fabrication trial’ını oyuna ekleyen bu paketle birlikte Vvardenfell’de maceralara atılıyor ve Vivec’e yardımcı oluyoruz.

Paketin DLC kategorisine geçirilmesiyle birlikte çeşitli güncellemeler de geldi. Warden sınıfı, Crown Store üzerinden ayrıca edinilebiliyorken “battleground”lar da ana oyuna geçirildi.

Summerset: (DLC’ye dönüştürüldü.) High Elf ırkının evi olan Summerset’e adım attığımız bu ek pakette birlik olan Daedric Prince üçlüsü Clavicus Vile, Mephala ve Nocturnal’ın planlarını durdurmaya çalışıyoruz. Şahsen muhteşem bir bölge tasarımı olduğunu düşündüğüm paket, Cloudrest adındaki trial’ı, yeni Jewelry Crafting mesleğini ve Psijic Order yetenek ağacını da oyuna ekliyor.

Summerset

Elsweyr: (DLC’ye dönüştürüldü.) Khajiit ırkının yuvası olan Elsweyr topraklarını yükselen ejderha tehdidinden korumaya ve kurtarmaya çalıştığımız bu paket, aynı zamanda Necromancer sınıfını ve Sunspire trial’ını oyuna ekliyor. Hikâye, Kuzey Elsweyr ve Güney Elsweyr adındaki iki bölge üzerinden ilerliyor olsa da bu chapter ile yalnızca kuzeydeki kısma sahip oluyorsunuz. Güney Elsweyr’i açmak için ilgili DLC’yi edinmeniz gerekiyor.

Paketin DLC kategorisine geçirilmesiyle birlikte Necromancer sınıfı, Crown Store üzerinden ayrıca edinilebiliyor.

Greymoor: (Güncel genişleme paketi!) “Skyrim’in Karanlık Kalbi” olarak da isimlendirilen bu paket ile birlikte çok sevdiğimiz topraklara geri dönüyoruz. The Elder Scrolls V: Skyrim oyunundan yaklaşık 1000 yıl öncesini konu alan bu pakette, Batı Skyrim topraklarını kasıp kavuran “Harrowstorm” adındaki olağanüstü ve korkunç fırtınaların kaynağını bulmaya çalışıyor, meşum planlar peşinde koşan vampirler ve kurtadamlarla çatışıyoruz. Şu ana kadar çıkan ek paketler arasında en büyük oynanabilir alana sahip olan Greymoor, bizi dillere destan yer altı şehri Blackreach’e de götürürken Kyne’s Aegis adındaki trial’ı da barındırıyor. Ayrıca “Antiquities” adındaki arkeolojik kazı sistemini de oyuna ekliyor – ki müthiş eğlenceli bir sistem yarattıklarını ayrıca belirtmek gerek. Antiquities ile güzel paralar kazanabileceğiniz hazineler edinirken aynı zamanda çeşitli mobilyalar, dövmeler, özel bir binek vb kullanılabilir eşyalar da bulabilirsiniz.

Greymoor

Görevlerin ilerleyişi

Oyunda karakter yaratımı ve ardından gelen ana görev zinciri, edindiğiniz genişleme paketine göre farklılık gösteriyor. Diyelim ki Greymoor paketini edindiniz… O zaman yeni karakter yarattıktan sonra karşınıza çıkan oyun içi sinematik ve “tutorial” kısmıyla direkt olarak Greymoor görev zincirine adım atmış oluyorsunuz. Dilerseniz bu şekilde ilerleyebilirsiniz.

Ancak diyelim ki “Ben önce kendi ittifakımın görev zincirlerini yapmak, ana oyunun Daedric Prince Molag Bal’ı içeren hikâye zincirinde ilerlemek istiyorum,” derseniz bunu yapmanız da mümkün. Oyuna başlayıp ilgili paketin giriş kısmını tamamladıktan sonra ittifakınızın başlangıç şehrine gittiğinizde sizi bu görev zincirine başlatacak gizemli bir kadın ile karşılaşacaksınız. Daggerfall Covenant için Glenumbra bölgesindeki Daggerfall’a, Aldmeri Dominion için Auridon bölgesindeki Vulkhel Guard’a, Ebonheart Pact için ise Stonefalls bölgesindeki Davon’s Watch’a gitmeniz yeterli olacaktır; ulaşabileceğiniz Wayshrine noktaları direkt kullanıma açık olarak geldiğinden işiniz kolay.

Gelelim oyunda yapabileceğiniz aktivitelere… Nereden başlasam? Oldukça dolu bir içerik olduğunu söylemem gerek. Oyunda farklı kategorilerde yapabileceğiniz PvE (Player versus Environment) ve PvP (Player versus Player) aktiviteleri mevcut.

PvE (PLAYER VERSUS ENVIRONMENT)

Delve: Her bölgede mutlaka birkaç tane bulacağınız Delve’ler, oyuncuların tek başına tamamlayabilecekleri şekilde tasarlanmış küçük zindanlar. İçerisinde yalnızca bir tane “boss” (ana düşman) barındıran bu bölgeler mutlaka bir adet Skyshard da içeriyor.

Group Delve: Yalnızca Craglorn bölgesinde yer alan bu küçük zindanlar, biraz daha zorlu düşmanlar içerdiğinden en azından yanınızda bir kişi daha olmasında fayda var. Ancak eğer yüksek Champion Point seviyesine sahipseniz ve kendinize güveniyorsanız tek başına yapmayı başarmanız da mümkün. Group Delve’lerde de Skyshard bulunuyor.

Public Dungeon: Tek başınıza veya önceden topladığınız bir grupla birlikte girebileceğiniz bu bölgeler, Delve’lerden daha güç ancak bir Group Delve kadar zorlayıcı olmayan ve nispeten büyük bir alana yayılan yerler. İçlerinde çok sayıda düşman barındıran bu bölgeleri eğer yüksek Champion Point seviyesine sahipseniz tek başınıza temizleyebilirsiniz.

Summerset’te bulunan Public Dungeon Karnwasten’in giriş ekranı

Group Dungeon: 4 kişilik bir ekip olarak girebildiğiniz zindanlar, birçok farklı “boss” barındırıyorlar. 1 Tank, 1 Healer, 2 DD (Direct Damage veya Damage Dealer olarak çevirebileceğimiz bu kısaltma bildiğiniz DPS aslında) olarak oluşturduğunuz grubunuzla zindanı temizlemeniz gerekiyor. “Normal” ve “Veteran” olarak iki farklı zorluk seviyesinden hangisini tercih ediyorsanız onu seçerek girmeniz mümkün; ki anlaşılacağı üzere Veteran, daha zorlu çarpışmalar içeriyor. Bu zindanlara girebilmek için -eğer önceden kurduğunuz bir ekibiniz yoksa- oyun içerisinde Dungeon Finder sistemini kullanabilir ve böylece rastgele oyuncularla ekip oluşturabilirsiniz.

Trial: Birçok MMORPG oyuncusunun alıştığı ismiyle aslında “raid” olan bu bölgeler, oldukça zorlu düşmanlar içeriyor. 12 kişilik bir grupla tamamlanması gereken Trial için maalesef Dungeon Finder kullanılamıyor, hazırlanmakta olan gruplardan birine girmeniz veya kendi grubunuzu oluşturmanız gerekiyor. Her boss’un kendine has taktikleri olduğu için öncesinde en azından internetten kısaca araştırıp okumanızda da fayda var. Zorluk seviyesi olarak Normal ve Veteran dışında farklı bir sistem daha barındırıyorlar: Trial içerisindeki tercih edilen sayıdaki boss’ların hepsini aynı çarpışma içerisinde öldürmeye çalışmak. Hem Normal hem de Veteran zorluklarında bunu yapabiliyorsunuz. Ayrıca ne kadar trial yapabileceğinize dair bir sınır da yok, dilediğiniz kadar girebilirsiniz; yalnızca trial içerisindeki görevi haftada bir kez yapabiliyorsunuz, onun dışında isterseniz aynı trial’ı defalarca tamamlayabilir, her seferinde düşen eşyalardan (loot) faydalanabilirsiniz.

Arena: Adına aldanıp bunun bir PvP aktivitesi olduğunu düşünmeyin zira akın akın gelen düşmanlara karşı vermeniz gereken bir PvE savaşı aslında. Şu anda oyunda tamamlayabileceğiniz üç arena bulunuyor: Orsinium içeriği ile ulaşabileceğiniz Wrothgar’da bulunan ve 9 adımdan oluşan Maelstrom Arena; Craglorn’da bulunan, 4 kişilik bir grupla tamamlamanız gereken ve 10 adımdan oluşan Dragonstar Arena; Murkmire içeriğiyle gelen, yine 4 kişilik bir grupla tamamlamanız gereken ve 5 uzun adımdan oluşan Blackrose Prison Arena. Hem Normal hem de Veteran zorluk seviyelerinde yapabileceğiniz arenaların çok kullanışlı eşyalar verdiğini de ayrıca not edelim.

Dragonstar Arena giriş ekranı

Günlük Görevler: Anlaşılacağı gibi günlük olan çıkan ve görevi veren NPC’ye yaklaştığınızda ekranın üst kısmında bulunan pusulanızda mavi ok işaretiyle gözüken bu görevler, genel olarak bir bölgedeki özel kişiler veya bir sonraki bölümde değineceğim Undaunted loncasının NPC’leri tarafından veriliyor. Örnek vermek gerekirse Vvardenfell ve Summerset’te her gün bir Delve ve bir de her bölgede bulunan ve birkaç kişi tarafından indirilebilen World Boss düşmanlarından birini mağlup etme görevleri veriliyor; Undaunted tarafında ise sizden Dungeon ve Delve temizlemenizi istiyorlar.

World Bosses (WB): Bölgeler içerisinde birkaç tane bulunan bu özel yaratıklar, tek kişi tarafından avlanmak için fazla güçlüler; bu yüzden bölgede bulunan bir grup diğer oyuncuyu davet ederek kesmenizi tavsiye edeceğim bu düşmanlar için dilerseniz loncanızdaki arkadaşlarınızdan da yardım isteyebilirsiniz.

Dark Anchors & Geysers & Dragons & Harrowstorms: Ana oyun içerisinde Daedric Prince Molag Bal’ın Nirn’ü kendi boyutu olan Coldharbour ile bütünleştirmeye çalıştığı senaryo çerçevesinde Tamriel üzerinde “neredeyse” her bölgede bulunan Dark Anchor adındaki açık dünya aktivitesi, bir grup oyuncu ile birlikte rahatlıkla temizleyebileceğiniz kısa bir çarpışma aslında. Yeterince güçlüyseniz tek başınıza bile yapabilirsiniz. Dark Anchor kapattığınızda beliren sandıklardan çeşitli eşyalar da edinebiliyorsunuz. Özellikle Alik’r Desert bölgesinde gerek hızlıca seviye atlamak gerekse eşya toplamak için sıklıkla gruplar oluşturuluyor. Geyser ismindeki aktivite ise Dark Anchor’a çok benzemekle birlikte yalnızca Summerset bölgesinde yer alıyor; tamamlaması az daha uzun sürüyor ve yine sizi çeşitli eşyalarla ödüllendiriyor. Elsweyr bölgesinde mantık olarak aynı olsa da görsel olarak çeşitli ejderhaları mağlup etmeniz gerekiyor. Greymoor’da ise bunu “Harrowstorm” adı verilen ve çeşitli düşmanları mağlup edip sona erditmeye çalıştığınız kan kırmızısı fırtınalar olarak yaratmışlar.

Dark Anchor & Geyser

NPC Guilds ve ilgili görevler: Hazır PvE içeriğinden bahsediyorken oyun içerisinde NPC’ler (non-player characters) tarafından kurulmuş olan bazı loncalar olduğuna da değinelim. Özellikle Mages Guild, Fighters Guild ve Undaunted ile oyunun çok erken kısımlarında tanışıyorsunuz; Thieves Guild ve Dark Brotherhood’u ise önceki bölümlerde değindiğim üzere DLC olarak edinebiliyorsunuz.

Mages Guild ve Fighters Guild’in kendine has görev zincirleri ve yetenek ağaçları da mevcut -ki bu görev zincirini yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Undaunted’ın da bir yetenek ağacı var ancak bir görev zinciri yok; detaylarını hemen aşağıda okuyabilirsiniz. Tüm loncalar ile seviye atlamanın yolları ise farklı şekilde ilerliyor:

Mages Guild ile seviye atlayabilmek için Tamriel’in dört bir yanına saçılmış olan özel bazı kitapları okumanız gerekiyor. Evet, bu lonca ile seviye atlamanızın başka yolu yok, kitap peşinde koşuyorsunuz. Bunu kolaylaştırmak için ise addon rehberinde de ayrıca değindiğim “Lorebooks” adındaki eklentiyi kurmanız büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu loncanın ittifak ana şehirlerindeki üslerinin oyunculara sunduğu ve çeşitli Public Dungeon’lara gitmenizi isteyen günlük görevleri de bulunuyor.

Bir Mages Guild yerleşkesi

Fighters Guild ile seviye atlayabilmek için ise… birilerini pataklamanız lazım. Bu birilerinin ise Daedra veya Undead olması gerekiyor. Şaka değil. Ayrıca az yukarıda bahsettiğim Dark Anchor’ları kapattığınızda da loncayla itibar kazanıyorsunuz. Bu loncanın ittifak ana şehirlerindeki üslerinin oyunculara sunduğu ve çeşitli bölgelerdeki belirli sayıda Dark Anchor’ı kapatmanızı isteyen günlük görevleri de bulunuyor.

Undaunted ise farklı bir sisteme ve diğer loncalarla karşılaştırıldığında çok daha uzun bir zamanda seviye atlama şekline sahip. Yalnızca ittifakların ana şehirlerinde bulunan Undaunted’ın bütün olayı size şan-şöhret kazandıracak kahramanlıklar yapmakla ilgili. Bu yüzden de size günlük Delve/Group Dungeon görevleri veriyorlar (hatta Group Dungeon görevlerinde hangi zorlukta yapmanızı istediklerini de belirtiyorlar) ve yalnızca bu görevleri gerçekleştirdiğinizde veya çeşitli Group Dungeon başarımları kazandığınızda itibarınızı yükseltebiliyorsunuz. Pledge olarak adlandırılan bu görevlerin bir kısmı size “Undaunted Key” adındaki anahtarı veriyor ve bu anahtarı kullanarak Undaunted bölgesindeki üç sandıktan tercih ettiğinizi açarak Monster Set olarak adlandırılan çeşitli özel eşyalar edinebiliyorsunuz.

Thieves Guild DLC’sini edindiyseniz bu lonca ile ana görev serisini mutlaka yapmanızı tavsiye ederim. Zaten DLC aldıysanız neden yapmayasınız, değil mi? Bütün amacı o zaten. Ancak görevleri tamamladığınızda en üst seviyeye ulaşamayacaksınız ve bunu gerçekleştirebilmek için günlük görevler arasından kendinize hitap edenleri seçerek ilerleyebilirsiniz. Thieves Guild’in farklı günlük görevleri bulunuyor: Belirli bir senaryoyla ilerleyerek sizden bir yerlerden bir şeyler çalmanızı isteyen ve koşulları doğru tamamladığınızda ödülü artan heist görevleri, sizi belirli bir bölgeye göndererek burada yankesicilik (pickpocketing) veya hırsızlık yapmanızı isteyen guild jobs ile DLC’nin geçtiği Hew’s Bane bölgesindeki çeşitli eşyaları edinmenizi isteyen Rye’s Reacquisitions görevleri.

Dark Brotherhood

Dark Brotherhood DLC’sini edindiyseniz yine ana görev zincirini yapmanız gerekiyor ancak sonrasında lonca ile itibarınızı arttırmak için yine günlük görevlere ihtiyaç duyacaksınız. Bunlar ise ikiye ayrılıyor: Belirli bir bölgedeki bir kişiye suikast düzenlemenizi isteyen ve dilediğiniz kadar tekrarlayabileceğiniz Contracts ile belirli bir senaryoyla ilerleyerek sizden bu senaryodaki özel bir ismi öldürmenizi isteyen ve koşulları doğru tamamladığınızda ödülü artan Sacraments görevleri.

Hırsızlık & Outlaws Refuge: Tam olarak özel bir etkinlik kategorisine girmese de oyunda gerçekten güzel para kazanabileceğiniz bu aktiviteye de değinmek istiyorum. Oyun içerisinde “ctrl” tuşuna bakarak çömelebiliyorsunuz ve bunu yaptığınızda ekranınızda bir göz sembolü beliriyor. Eğer sizi gören kimse yoksa bu sembol giderek kapanarak bir çizgi hâlini alıyor ve ekranda “Hidden” yazısı çıkıyor. Bunu yaptıktan sonra rahatlıkla yankesicilik (pickpocketing) yapabilir, etraftan bulduğunuz her şeyi çalabilirsiniz; ancak yakalanmamaya dikkat edin zira “Detected” yazısı çıktığında bir şeyler çalarsanız başınıza ödül konuyor ve eğer bir muhafız tarafından görülürseniz durduruluyorsunuz. Yakalanırsanız muhafızlar sizi fark etmeden “shift” tuşuna basarak topuklayın, gitsin!

Çaldığınız eşyaları normal tüccarlar satın almıyorlar fakat bu noktada neredeyse her büyük şehirde bulabileceğiniz Outlaws Refuge adındaki mekânlar size kucak açıyor. Bu mekânlarda normal bir tüccar ile şahsi bankanıza ulaşabileceğiniz bir NPC dışında “Fence” olarak adlandırılan kişiler bulunuyor. Bu kişilere giderek çaldığınız eşyalar arasında kullanmak isteyeceklerinizi aklayabilir (Launder), kanunsuz hareketlerinizi kâra dönüştürmek için geri kalanları satabilir (Fence), eğer başınıza ödül konduysa ücret karşılığında adınızı temize çıkarabilirsiniz.

Fence NPC’ler

Oyunda “Treasure” olarak kategorilendirilen ve “medical supplies”, “ritual objects”, “tools”,” drinkware” gibi birçok farklı çeşidi olan ganimetlerin hepsi satılmak amacıyla yaratılmışlar, herhangi bir kullanımları bulunmuyor. Eşya isminin rengine göre fiyatları da değişiyor: Beyaz isimlileri 40 altına, yeşil isimlileri 100 altına, mavi isimlileri 250 altına, mor isimlileri 1.500 altına satabilirsiniz. Thieves Guild içeriğine sahipseniz çalıntı malları satma fiyatını %10’a kadar arttırabiliyorsunuz. Eğer ismi sarı renkli bir treasure bulursanız bunları aklayamıyor veya satamıyorsunuz zira onlar özel parçalar olup Thieves Guild ile alakalı bir etkileşimde kullanılıyorlar.

Antiquities ise Greymoor paketi ile birlikte oyuna getirilen ve “Scrying” ile “Excavation” adında iki yeni yetenek ağacı barındıran yeni bir sistem. Arkeolojik kazılar yapmanıza olanak sağlayan ve bulduğunuz her parçanın hikâyesini NPC mektupları yoluyla size anlatan bu yeni eklentinin oldukça keyifli ve bir o kadar da kârlı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Yalnızca satabileceğiniz hazineler değil, aynı zamanda mobilya parçaları, binek, çeşitli dövmeler, motifler veya giyilebilir kozmetik eşyalar dışında oyuna tamamen yeni eklenen Mythic eşyalar da edinebilirsiniz. Bu eşyalar aslen zırh parçaları olup “tek parça set bonusu” sağlıyorlar ve oldukça güçlüler; ancak üzerinizde yalnızca bir tanesini kullanabiliyorsunuz.

Antiquities – Scrying ekranı

PvP (PLAYER VERSUS PLAYER)

Dueling: Başka bir oyuncuyu düelloya davet ederek dövüştüğünüz bu tür yalnızca eğlence amaçlı olup karakterinize herhangi bir artı sağlamıyor.

Battleground: Bildiğiniz savaş meydanı işte… Bir grup hasta ruhlu kişi birbirini dövmek için giri—öhm, ne diyordum? Evet, içerisinde 4 oyuncu barındıran 3 farklı grubun (Fire Drakes, Pit Daemons, Storm Lords) birbirini mağlup etmeye çalıştığı bu çarpışmalar, Battleground’un türüne göre farklı amaçlar üzerine oynanacak şekilde tasarlanmış. Bu aktiviteyi gerçekleştirmek için öncelikle 10. seviyeye ulaşmanız gerektiğini de not edelim. Battleground türleri ise…

Team Deathmatch: Diğer oyuncuları alt etmeniz gereken bu türün amacı oldukça basit: Karşı takımlardaki oyuncuları mağlup edip puan toplamak ve en çok puanı alarak maçı kazanmak.
Capture the Relic: Düşman takımının “relic” olarak adlandırılan özel eşyasını ele geçirip kendi takımınızın üssüne taşımanız gereken oyun türü.
Domination: Harita üzerindeki birden fazla bölgeyi ele geçirmeniz, tutmanız ve böylece puan toplayarak kazanmanız gereken oyun türü.
Chaosball: Tuttuğunuz sürece takımınıza puan kazandıran ancak aynı zamanda tutan kişiye gittikçe artarak hasar veren bir büyü yapan bir “top” etrafında dönen oyun türü. Amacı ise bu topu en uzun süre takımınızda bulundurarak en yüksek puanı alıp maçı kazanmak.
Crazy King: Mantık olarak Domination senaryosuna oldukça benzeyen bu türün farklılaştığı nokta ise ele geçirdiğiniz bölgelerin harita üzerine durmadan yer değiştiriyor olması.

Yazıyı hazırladığım dönemde oyun içerisinde kendi liderlik tablosunu ve eşyalarını barındıran toplam 8 Battleground bulunuyor. Herhangi bir Battleground’a katılmak için oyun içerisindeki grup arama sistemini kullanabilirsiniz.

Fire Drakes, Pit Daemons, Storm Lords

Cyrodiil: İşte oyunun ana PvP noktası tam olarak burası. “İttifak Savaşı” adı altında geçen senaryosuyla oldukça büyük bir alanda PvP yapma şansı sunan Cyrodiil, farklı birçok görevi de içerisinde barındırıyor. Cyrodiil’e girmeden önce İttifak ana şehirlerinden birine gitmeniz ve ilgili ekran üzerinden katılmak istediğiniz “Campaign”i seçmeniz gerekiyor.

Cyrodiil çatışmalarında yer aldıkça “Alliance Point” (AP) adı verilen farklı bir birim kazanmaya başlıyorsunuz; başka oyuncuları mağlup etmek, kaleleri kuşatıp ele geçirmek veya saldırı altındakileri savunmak size AP kazandırıyor. Bu puanları da Cyrodiil içerisindeki çeşitli tüccarlarda harcayarak üzerinize eşyalar, kale kuşatma silahları, meslekler için gereken birtakım ham maddeler ve benzeri parçaları satın alabilirsiniz. Kazandığınız AP miktarına göre PvP rütbesi atladığınızı da belirteyim.

İttifak Savaşı genel durum ekranından bir örnek

Cyrodiil üzerinde ayrıca birçok yerde Elder Scrolls bulunuyor; evet, bildiğimiz Elder Scrolls, hani şu bütün oyun serisine ismini veren kadim parşömenler. Bunları bulundukları kaleden alıp tarafını tuttuğunuz ittifakın ana üssüne götürebilirseniz çeşitli bonuslar kazanıyorsunuz.

Bulunduğu ittifak iç kalelerden altısını aynı anda elinde bulundururken en yüksek skora erişen oyuncunun İmparator ilan edildiğini de not düşelim.

ACHIEVEMENTS (Başarımlar) & LEADERBOARDS (Liderlik Tabloları)

Oyunda tabii ki bir Achievement sistemi mevcut. Bu başarımlar görev zincirlerini tamamladığınızda geldiği gibi bölgelerdeki özel görevleri yaptığınızda, PvE ve PvP aktivitelerini gerçekleştirdiğinizde, Meslekler ile ilgili ilerleme kaydettiğinizde, oyun içi özel etkinliklerde yer aldığınızda, keşif yaptığınızda, ev düzenlediğinizde ve benzer birçok adımı tamamladığınızda edinebiliyorsunuz. Bu başarımlar size farklı renklerde boyalar (ki Meslekler sayfasının sonunda bununla ilgili detayı bulabilirsiniz) ve Title’lar (unvanlar) kazandırıyor.

Oyunda ayrıca PvE ve PvP kategorisinde birçok aktivite için Leaderboards denen liderlik tabloları yer alıyor. Bir aktiviteyi nasıl bir skorla bitirdiğinizi gösteren bu tabloda tahmin edeceğiniz gibi yüksek skora ulaşmak asıl amaç. Ama tabii ki Leaderboards ile ilgilenmeyebilir, rekabete girmekten uzak durabilirsiniz.

Gelelim oyuncular tarafından kurulabilen loncalara, yani guildlere…

Öncelikle belirtmek isterim ki oyuncular aynı anda 5 loncaya katılabiliyorlar. Bölge sohbet kanallarında çeşitli lonca ilanlarına rastlamanız da mümkün; hatta bazen yolda bir yerlere koşarken sizi loncaya davet bile edebilirler. Ayrıca oyun içerisindeki “Guild Finder” sistemini kullanarak size hitap eden loncaların listesine ulaşabilir, dilediklerinize başvuru atabilirsiniz.

Bir lonca kurmak için başka kimsenin yardımına ihtiyacınız olmadığını söyleyerek başlayalım. Dilediğiniz anda Guild penceresini açarak (ki klavyenizdeki G harfi altında saklı durmakta) ve ardından bir İttifak seçerek lonca oluşturabilirsiniz. Hesabınızın yalnızca bir loncanın lideri olabildiğini de not edelim.

Önemli not! Loncaya karakteriniz üzerinden değil, hesabınız üzerinden giriş yapıyorsunuz. Kısacası farklı karakterler üzerinden farklı loncalara girmek veya 3.987.546 adet alt karakterinizi tek tek aynı loncaya sokmak için yetkili arkadaşların başının etini yemek gibi bir durum söz konusu değil.

Loncalar genel olarak ana hedeflerine göre çeşitlilik kazanıyorlar. Tamamen sosyal yapıya bürünen loncalar olduğu gibi PvE veya PvP ağırlıklı loncalar da bulunuyor. Ama asıl önemlisi “Trading Guild” olarak adlandırılan ticaret loncaları -ki en az bir tanesine girmenizde büyük fayda var. Neden mi?

Oyunda “Auction House” sistemi yok.

Hayır, yanlış okumadınız. ESO’da diğer MMORPG’lerden alışkın olduğumuz Auction House sistemi bulunmuyor. Bunun yerine Tamriel’in dört bir yanında “Guild Trader” olarak adlandırılan NPC’ler bulunuyor. Kendilerini Trading Guild olarak isimlendirilen veya şu ya da bu şekilde ticari tarafa da yönelmeyi isteyen loncalar her hafta belirli miktarda para ödeyerek bu NPC’leri kiralıyorlar. Kira ücreti NPC’nin bulunduğu bölgeye ve hatta şehre göre değişiyor; kimilerinin milyonlarca altın karşılığında tutulduklarını duymuşluğum vardır.

Guild Trader

Trading Guild’lerin çeşitli istekleri de olabiliyor: Örneğin haftalık en az on bin/yirmi bin/otuz bin/vs tutarında satış gerçekleştirmenizi ve bu satışı gerçekleştiremezseniz lonca bankasına bir miktar bağış yapmanızı istiyor, belirli bir süre oyuna hiç girmezseniz sizi loncadan atabiliyorlar. Bu tarz şeylere alınmayın zira Guild Trader’ı ellerinde tutabilmek için para döngüsünün sağlanması gerekiyor; ancak bazı loncalar herhangi bir ön koşul talep etmeyebiliyor. Hangisinin size uygun olduğuna karar verdikten sonra girmek istediğinize başvurabilirsiniz. Unutmayın ki ana şehirlerde Guild Trader’ı bulunan bir loncada satış yapmanız daha kolay olacaktır ancak bu loncaların mutlaka ön koşulları bulunur.

Oyunda Auction House sistemi olmadığından fiyatlandırmayla ilgili kafa karışıklığı oluşabiliyor, özellikle de yeni başladıysanız zira belirli bir fiyat aralığı genel olarak oyuncuların belirledikleri şekilde ilerliyor. Bu noktada biraz daha kolaylık sağlamak için addon rehberinde de değindiğim Master Merchant (MM) & Arkadius’ Trade Tools (ATT) ve Tamriel Trade Centre (TTC) eklentilerini kullanmanızda fayda var. MM & ATT, bir eşyanın oyun içerisinde sizin bulunduğunuz loncalardaki ortalama satış miktarını veriyor; TTC ise eşyanın sunucu genelinde ortalama hangi fiyata Guild Trader’a konulduğunu sunuyor. İkisi arasında farklılık görürseniz şaşırmayın. Ayrıca fiyat kontrolü için Tamriel Trade Centre’ın internet sitesine de bakmanızı tavsiye ederim, özellikle bir şeyler almak istediğinizde çok yardımı dokunuyor; fakat unutmayın ki yalnızca TTC eklentisini kullanan kişilerin taramaları bu siteye yansıtılıyor.

ESO’nun belki de en çok sevdiğim özelliklerinden biri ise oyuncu evleri. Kendi evinizi satın alıp dilediğinizce döşeyebiliyorsunuz! Bulunduğunuz ittifakın görevlerini yaparken size bir han odası veriliyor ancak daha büyük bir eve geçmek isterseniz altın veya Crown biriktirip satın almanız mümkün. Az sayıdaki oldukça büyük evler ise Crown Store’a özel olup yalnızca buradan alınabiliyorlar. Evlerin ırklara özel temalar içerdiğini de not edeyim.

Döşediğim ilk evimden bir kare (Autumn’s-Gate)

Oyunda çeşitli büyüklükte ve orantılı olarak çeşitli fiyatlarda evler mevcut; altın veya Crown kullanarak alabildiğiniz bu evleri dilerseniz döşenmiş hâliyle de edinebilirsiniz ancak bu seçenek yalnızca Crown ile alışlarda mevcut. Oyunda satın alınabilen tüm evleri edinebilirsiniz, herhangi bir sınırlama yok. Bir fikir vermesi açısından fiyat aralıklarını sunmak isterim ancak eşyasız fiyatları olduğunun altını çizeyim.

Han odaları (Inn rooms): Bu odaları ittifak veya Morrowind/Summerset görev zincirlerini yaparak ücretsiz edinebilir ya da 3.000 altın karşılığında satın alabilirsiniz.
Apartman daireleri (Apartments): Han odalarından az daha büyük olan bu daireleri seçiminize göre 11.000, 12.000 veya 13.000 altın ya da 600, 640 veya 660 Crown karşılığında satın alabilirsiniz.
Küçük boyutta evler (Small homes): Bazılarında bahçe bile bulabileceğiniz bu küçük evleri 40.000 ile 73.000 altın veya 2.100 ile 2.600 Crown aralığında değişen fiyatlarda bulabilirsiniz. Eğer han odasından daha büyük bir eve geçmek isterseniz öncelikle bu basamaktan başlamanızı, apartman dairelerine bakmamanızı tavsiye ederim. Kişisel tercihim ise The Rift bölgesinde bulunan Nord temalı Autumn’s-Gate adındaki ev; benim de aldığım ilk evdi ve başlangıç için çok hoş bir yer.
Orta boyutta evler (Medium homes): Mutlaka bahçe barındıran ve yerine göre birden fazla oda içeren bu evleri 190.000 ile 335.000 altın veya 3.500 ile 4.400 Crown aralığında değişen fiyatlarda bulabilirsiniz.
Büyük boyutta evler (Large homes): Yerine göre kimi zaman birden fazla yapı içeren çok odalı bu evleri genel olarak 780.000 ile 1.300.000 altın veya 5.500 ile 7.000 Crown aralığında değişen fiyatlarda bulabilirsiniz. Ek olarak Coldharbour Surreal Estate adındaki yerleşimde hiçbir yapı olmadığını belirteyim, tamamen boş bir arazi olarak geliyor.
Malikâneler (Manors): Adından da anlaşılacağı gibi oldukça büyük olan bu yapıların fiyatları da bir o kadar yüksek. 3.775.000 ile 3.800.000 altın veya 8.000 ile 15.000 Crown aralığında değişen fiyatları bulunan bu evlerin bir kısmı yalnızca Crown Store üzerinden ediniliyor.

Evlere yerleştirebildiğiniz eşyaların ev tipine göre sınırları mevcut. Eğer ESO+ üyesi olmayı tercih ederseniz bu eşya sınırı iki katına çıkıyor.

Döşediğim ikinci evimden bir kare (Alinor Crest Townhouse)

Oyunda loncalara özel evler yok ancak bu konuda lonca liderleri genel olarak farklı bir yöntem izliyorlar. Eve kimlerin girip çıkabileceğini kontrol edebildiğiniz için belirli arkadaşlarınıza veya tüm loncanıza giriş izni verebiliyorsunuz. Bu noktada lonca liderleri de büyük bir ev alarak içerisini uygun şekilde döşüyor ve tüm loncaya giriş imkânı sağlayarak burayı bir nevi lonca evine dönüştürmüş oluyorlar.

Diyelim ki boş bir ev aldınız veya döşenmiş aldığınız evinizin mobilyasını / eşyalarını değiştirmek istiyorsunuz… peki bunu nasıl yapacaksınız? Bu noktada birçok seçenek olduğunu söylemem gerek, hepsini burada sıralamasam bile neredeyse tamamına değindim ancak dilerseniz buraya tıklayarak ESO’nun kendi rehberinden daha detaylı anlatıma ulaşabilirsiniz.

Ev içerisindeki satın alma ekranı: Evinizin içindeyken ulaşabileceğiniz bu menü üzerinden oyundaki neredeyse her mobilyayı / ev eşyasını satın alabilirsiniz; ancak bunu yapmak için Crown harcamanız gerekiyor, altınla alışveriş yapamıyorsunuz.
Home Goods Furnisher: Birçok noktada bulunan ve çeşitli bitkiler ile yerine göre özel eşyalar satan bu tüccarlara uğrayabilirsiniz.
Achievement Furnisher: Yaptığınız görevler ve aldığınız başarımlarla alakalı parçalar satan bu tüccarlar, genel olarak ilgili bölgelerin ana şehirlerinde bulunuyorlar. Ayrıca Battleground bağlantılı tüccarlar da mevcut.
Luxury Goods Furnisher: Yalnızca hafta sonu ortaya çıkan Zanil Theran adındaki bu tüccar, Coldharbour’daki The Hollow City’de yer alan Cicero’s Food & General Goods adındaki dükkanda bulunuyor ve her seferinde farklı özel eşyalar / mobilyalar satıyor.
Balık tutma: Gülmeyin, oyunda ev eşyası olarak kullanılabilen balıkları bu şekilde ediniyorsunuz.
Hırsızlık & Suikast: Biraz karanlık aktiviteler olsalar da kimi zaman çaldığınız parçalar arasında veya suikaste kurban giden garibanın üstünde ev eşyaları olabiliyor.
Furniture crafting (Meslekler üzerinden eşya yapma): Oyundaki birçok mobilyayı ve ev eşyasını nasıl yapacağınızı öğreten tasarımlar mevcut. Bu tasarımları herhangi bir aktiviteyi yaparken edinebilirsiniz; görevler sırasında alt ettiğiniz düşmanlardan düşebilirler, çalabilirsiniz, Delve/Group Dungeon vb mekanlardaki kutulardan veya varillerden edinebilirsiniz, Guild Trader’lardan satın alabilirsiniz vs. Bu tasarımları öğrendikten sonra eğer mesleğinizde yeterli seviyedeyseniz ve malzemeniz varsa direkt kendiniz yaratabilirsiniz. Ya da…
Guild Trader: Birçok oyuncu mobilyaları ve ev eşyalarını yapıp bulundukları Trading Guild üzerinden satışa sunuyorlar. Bu NPC’leri kontrol edip dilediğiniz parçaları altın karşılığında satın alabilirsiniz.
Writ Voucher: Özellikle Meslekler kısmında değineceğim bu sistem sayesinde biriktirdiğiniz voucher sayısı üzerinden çeşitli mobilyalar, eşyalar veya tasarımlar satın alabilirsiniz. Bunlar aynı zamanda özel eşyalar / tasarımlar olup güzel fiyatlara satılabilen parçalardır.

Ev içerisinde eşya satın alma ekranı

Peki oyunda Meslekler nasıl işliyor?

ESO’nun nispeten detaylı bir meslek yapısı olduğunu söylemek isterim. Öncelikle karakteriniz her mesleği edinebilir, bu mesleklerde seviye atlayabilir ve eşyalar üzerindeki her niteliği (trait) öğrenebilir. Nitelik öğrenmek derken neden bahsettiğimi hemen aşağıda anlatacağım ancak genel olarak meslekler nelerdir, bize ne gibi artıları vardır, onları bir aydınlatayım.

İlk olarak değinmek istediğim nokta oyunda ham madde toplamak için herhangi bir mesleğe ihtiyaç duymadığınız. Dilediğiniz gibi dolaşabilir, gördüğünüz materyalleri toplayabilirsiniz ancak bu materyallerin bazılarını ham madde hâlinden çıkartıp kullanılabilir parçalara dönüştürmek için mesleklere yönelmeniz gerekiyor. Mesleklerin herhangi bir ön koşulu olmadığı için kolaylıkla yapabilirsiniz; yalnızca yeni bir karakter yarattığınızda her meslek için kısa bir ön görev yaparak sertifikanızı da alabilirsiniz (sertifikaların ne işe yaradığına aşağıda değineceğim). Sonrasında bu mesleğin seviyesini arttırıp arttırmamak tamamen size kalmış; her meslek için son seviye ise 50 olarak belirlenmiş durumda.

Crafting Table örneği

Mesleklerin seviyelerini arttırmanın size bazı artıları da oluyor (örneğin ham maddeleri belirli bir uzaklıktan daha rahat görmenizi sağlamak veya size her gün oyun içi postayla ham madde gönderen NPC kiralamak vs) ama dediğim gibi tamamen sizin seçiminize kalmış bir durum. Mesleklerin seviyesini arttırmak ilk başta az materyal toplayacağınızdan biraz zorlu gelebilir ancak inanın kısa süre içerisinde gereğinden fazlasını edineceksiniz, o yüzden mutlaka yapmanızı tavsiye ederim. Ek not olarak meslekleri bulunduğunuz herhangi bir yerde geliştiremeyeceğinizi veya detaylarını göremeyeceğinizi de belirteyim: İlgili mesleğin “crafting table”ına, yani zanaatkârlık masasına gitmeniz ve bu masa ile etkileşime geçmeniz gerekiyor. İşinizi kolaylaştıracak birkaç addon’u ilgili rehberde bulabilirsiniz.

Oyunda şu anda 7 adet meslek bulunuyor.

Alchemy: Potion (iksir) ve Poison (zehir) yapmanızı sağlayan bu mesleği aktif olarak kullanacaksanız Tamriel üzerindeki çeşitli bitkileri toplamanız gerekiyor.
Blacksmithing: Heavy armor (ağır zırh) ve metalik silahları yapmanızı sağlayan bu meslek için çeşitli maden filizlerinden materyal toplamanız gerekiyor.
Clothing: Light armor (hafif zırh) ve Medium armor (deri zırh) yapmanızı sağlayan bu meslek için pamuk, ipek vb maddeler dışında hayvan derileri de toplamanız gerekiyor.
Enchanting: Tamriel üzerinde çeşitli yerlerde bulabileceğiniz Runestone adındaki kaynaktan topladığınız rünleri kullanarak zırhınıza, silahlarınıza ve mücevherlerinize ekstra özellikler ekleyen parçalar yaratabiliyorsunuz. Runestone’lardan rastgele rünler düştüğünü de eklemem gerek, o yüzden istediğiniz eklentileri yapmak için birden çok Runestone bulmak isteyebilirsiniz.
Jewelry Crafting: Summerset genişleme paketiyle oyuna eklenen bu meslek, kolye ve yüzük yapmanızı sağlıyor. Bunları yapabilmek için de bu mesleğe özgü ham maddeleri toplamanız gerekiyor. Eğer Summerset sahibi değilseniz bu mesleği edinemiyorsunuz.
Provisioning: Yiyecek ve içecek yapmanızı sağlayan bu meslek için gereken materyalleri öldürdüğünüz yaratıklardan alabilir, etrafta bulunan kutu ve varillerden toplayabilirsiniz.
Woodworking: Yay, asa ve kalkan yapmanızı sağlayan bu meslek için ham tahta / odun toplamanız gerekiyor.

Yetenek ağacı üzerinde mesleklerle ilgili bölümden bir örnek

Toplayabildiğiniz ham maddeler, mesleğinizin seviyesine göre şekilleniyor. Siz seviye atladıkça bulduğunuz materyallerin de değiştiğini göreceksiniz. Ayrıca bu materyalleri Guild Trader üzerinden alıp satabilirsiniz.

Ham maddeleri edinmenin bir diğer yolu ise Deconstruct olarak isimlendirilen parçalama yöntemi. Görevleri yaparken veya yaratıkları öldürürken düşen kıyafet parçalarını ilgili mesleğin masasına gittiğinizde parçalayabilir, içerisindeki materyallerin bir kısmını toplayabilirsiniz. Hem mesleğinizin seviyesini arttırmanıza da yardımcı olan bu yöntem ile ham madde kazanımınızı da hızlandırırsınız -ki tavsiye ederim; elinize geçen her şeyi işe yaramıyor diye satmaya kalkışmayın.

Fishing (balıkçılık) ayrı bir meslek olarak geçmese de değinmekte fayda var. Oyunda çok farklı balıklar var ancak hepsi tek bir maddeye dönüştürülüyorlar: Fileto kestiğinizde balık eti olarak çantanıza ekleniyorlar; o yüzden fazla sayıda balık çeşidi olması gözünüzü korkutmasın. Ayrıca balıkları keserken “Perfect Roe” adında özel bir malzeme bulma şansınız da var ve bu maddeyi dilerseniz kendiniz kullanabiliyor, dilerseniz de Guild Trader üzerinden güzel bir fiyata satabiliyorsunuz.

Şu güzel Summerset havasında balık tutmak gibisi yok!

Gördüğünüz her su kütlesinde dilediğiniz yerde balık tutamıyorsunuz. Balık havuzlarının kendilerine özel bir animasyonu var ve yaklaştığınızda balık tutma seçeneği ekranınızda beliriyor. Normal balıklar dışında isimleri yeşil ve mavi renklerde özel balıklar da tutabilme şansınız var ve bunları direkt tüccarlara satabilirsiniz, başka herhangi bir amaçları yok. Balık havuzlarının bulundukları yere göre yem kullanmanız gerektiğini de ayrıca belirtmem gerek. Yemler ise alt ettiğiniz çeşitli yaratıklardan düşebileceği gibi bir kısmını da arı, kelebek, fare vb küçük hayvanlardan toplayabilirsiniz.

Foul (pis su): Crawlers veya Fish Roe
Lake (göl): Guts veya Minnow
Ocean / Saltwater (okyanus / tuzlu su): Worms veya Chub
River (nehir): Insect Parts veya Shad

Bir balık havuzunda tek başınıza balık tutarsanız muhtemelen 10-15 arası balık edinebilirsiniz. Eğer aynı havuzdan birden fazla kişi balık tutmaya başlarsa bu sayı azalıyor ancak bu sefer de yukarıda bahsettiğim özel balıkları tutma şansınız artıyor. Bir bölgedeki tüm özel balıkları yakaladığınızda achievement kazandığınızı da not edeyim.

Mesleklerden bahsederken sertifika edinmeye değinmiştim. Sertifikalar, bir mesleğin günlük görevlerini, yani daily crafting writ’lerini yapmanıza olanak tanıyor; kısacası bir meslekte sertifikanız yoksa ilgili günlük görevi yapamıyorsunuz. Peki nedir bu günlük görevler? Meslek günlük görevleri, sizden belirli sayıda eşya yapmanızı isteyen şeylerdir; örneğin Clothing mesleğinde sertifikanız varsa sizden 2 çift ayakkabı ve 1 cübbe yapmanızı, yaptıklarınızı da şehirlerdeki ilgili kutulara bırakmanızı talep edebilirler. Bu eşyaları yapıp teslim ettiğinizde size bir miktar para ve hem karakter hem de meslek deneyim puanları veriyorlar -ki karakterinizin gelişimi için güzel bir fırsat. Şöyle örnek vereyim: Ben tüm mesleklerde son seviyedeyim, yedi mesleğin de günlük görevlerini yapıyorum ve her birinden 664 altın kazanıyorum; yani sadece mesleklerden -hem de özel bir şey yapmadan- günde 4.648 altın edinebiliyorum, verdiği deneyim puanları da cabası.

Günlük meslek görevlerinden bir örnek

Mesleklerin sertifikalarını edinip son seviyelerine ulaştığınızda yeni bir sistem devreye giriyor: Master Writ. Master Writ’ler sizden çok daha özel parçalar yapmanızı istiyor ve bunu detaylıca belirtiyor. Hangi meslekle ilgili olduğu, hangi parçayı istediği, hani setin parçası olması gerektiği, kalitesi, crafting motif’i (stil motifi) ve üzerinde bulunması gereken özelliği listeliyor. (Bu maddeleri hemen aşağıda detaylıca anlatacağım.) Master Writ’ler günlük görevleri teslim ettiğinizde düşük şansa gelebildiği gibi dilerseniz Guild Trader’lar üzerinden de satın alınabiliyor. Master Writ’i başarıyla tamamladığınızda sizden bağlı olduğunuz ittifakın ana şehrine gitmeniz ve buradaki özel bir tüccara eşyayı teslim etmeniz isteniyor, karşılığında ise bir miktar altın, deneyim puanları ve en önemlisi writ voucher ediniyorsunuz. En fazla 5.000 adet bulundurabildiğiniz bu writ voucher’ları toplayarak çeşitli mobilyalar, ev eşyaları, tasarımlar, motifler vb birçok parçayı satın alabilirsiniz.

Stormhaven’daki iki Writ Voucher tüccarı da beni gördüklerine pek sevinmemiş gibiler…

Master Writ kısmında bahsettiğim üzere yaptığınız eşyanın kalitesini arttırabilirsiniz. Yapılan her eşya öncelikle basit beyaz (common) kalitedeyken her mesleğe özel bazı materyalleri kullanarak bunları yeşil (uncommon), mavi (rare), mor (epic) ve en son seviye olan sarı (legendary) kaliteye çıkartabilirsiniz. Bu özel materyalleri de deconstruct yöntemiyle edinebilir veya Guild Trader’lardan satın alabilirsiniz.

Crafting motif ise bir kıyafetin tarz olarak nasıl gözükeceğini belirleyen bir özellik. Oldukça fazla sayıda motif olduğunu belirtmem gerek ve bunlardan bazıları yüksek ücretlere satılıyor. Sadece görüntüden öte anlamı olan motifler, Master Writ’ler için şart olan adımlardan biri. Eğer bir motifi bilmiyorsanız elinizdeki (veya almayı düşündüğünüz) Master Writ’i yapamazsınız, bu yüzden bir Master Writ’i yapmayı kabul etmeden önce koşulları sağlayıp sağlamadığınızı mutlaka gözden geçirmelisiniz. Bu motifler de diğer birçok tasarım gibi her türlü kaynaktan edinilebiliyor veya satın alınabiliyor.

Eşyaların niteliklerinden de bahsetmiştim. Oyun içerisinde “traits” olarak adlandırılan bu sistem, edinilen veya yapılan kıyafet / mücevher parçalarına çeşitli nitelikler ekliyor. Her nitelik birbirinden farklı avantajlar sağlıyor ve meslek sahibiyseniz bunların hepsini öğrenebilirsiniz; ancak çok uzun zaman aldıklarını belirtmem gerek. Bu nitelikleri öğrenmek için üzerinde daha önceden belirli bir niteliği barındıran parçayı “Research” adımı altında araştırmanız gerekiyor, bunu yapabilmek için de Crafting Table ile etkileşime geçmeli ve ilgili sekmeyi açmalısınız. İlk trait’ler 4 saat gibi kısa sürede öğrenilirken bildiğiniz trait sayısı arttıkça öğrenme süresi de uzuyor; kalan son trait’i öğrenmeniz bir ay gibi korkunç uzun bir zamana yayılabiliyor. Trait’lerin sadece Blacksmithing, Clothing, Jewelry Crafting ve Woodworking meslekleri için geçerli olduğunu da belirteyim. Zırh, silah ve mücevherler için ayrı nitelikler bulunuyor; bunların açıklamalarının bulunduğu görselleri kolaylık olması açısından ekliyorum, dilerseniz ilgili sayfaya gidip kendiniz de bakabilirsiniz. Tablolar İngilizce, o yüzden aklınıza takılan bir şey olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

Traits

Şimdi gelelim eşya setlerine (item sets)… Bunlar zırhınızı, silahlarınızı ve mücevherlerinizi kapsayan parçalar ve aynı setten belirli sayıda parça toplayıp giydiğinizde size ekstra özellikler sağlıyorlar. Bu setlerin bir kısmını özel olarak bulundukları bölgelerden edinebildiğiniz gibi (örneğin Twin Sisters seti sadece Auridon bölgesinde bulunuyor) bir kısmını mesleklerle yapabilir, Group Dungeon / Trial / Arena gibi aktivitelerden edinebilir, PvP yaparak toplayabilirsiniz. Meslekler üzerinden edinilebilen setleri yapmak için o sete özel Crafting Table ile etkileşime geçmeniz gerekiyor, her Crafting Table’da bunları yapamıyorsunuz. Bu masaları da çeşitli bölgelerde bulabilirsiniz; sayıları çok olduğu için yazıya eklemedim ancak kolaylık sağlaması açısından buraya tıklayarak ilgili listeye ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu setleri yapabilmek için belirli bir parça üzerindeki belirtilen sayıda trait’i de bilmeniz gerekiyor, oyuna başlar başlamaz yapamıyorsunuz.

Diyelim ki istediğiniz bir eşya düştü ancak üzerindeki trait sizin işinize yaramıyor. Dert etmeyin! Clockwork City DLC’si ile oyuna eklenen Transmutation sistemi sayesinde bunu değiştirebilirsiniz ancak bu değişikliği yapabilmek için Transmutation Crystal denen materyale sahip olmanız gerekiyor. Her değişiklik için 50 kristal kullanıyorsunuz ve hesabınızda toplam 100 (ESO+ iseniz 200) kristal bulundurabiliyorsunuz. Bu kristalleri ise Undaunted Pledges, haftalık Trial görevleri, Veteran Dragonstar / Maelstrom / Blackrose Prison Arena, Dungeon Finder grupları ve benzeri aktiviteler üzerinden edinebildiğiniz gibi belirli bir şansa Group Dungeon son boss’undan da düşürebiliyorsunuz. Transmutation yapmanızı sağlayan Transmutation Station, yalnızca Clockwork City’deki Brass Fortress şehrinde bulunuyor ancak Crown Store üzerinden veya 1.250 writ voucher ile ilgili tüccardan da satın alınabiliyor. Şahsi tavsiyem gerçekten son derece işinize yarar bir trait istemiyorsanız bu işlemi sıklıkla tekrarlamamanız; ancak sınırlı sayıda kristal taşıyabildiğinizi de tekrar hatırlatmak isterim. Eğer sınırdaysanız ve kristallerin boşa gitmesini istemiyorsanız bir trait değiştirerek yer açabilirsiniz.

Mesleklerle ilgili olmasa bile bu bölüme yakıştığı için son olarak Outfitting sisteminden bahsetmek istiyorum. Outfit Station adındaki masalarla etkileşime geçerek kullanabileceğiniz bu sistemde üzerinizdeki kıyafetlerin ve silahların görüntülerini değiştirebilir, onları bildiğiniz motiflerin görüntülerine dönüştürebilir ve hatta boyayabilirsiniz. Boyalar ise genel olarak kazanılan başarımlardan geliyor, o yüzden biraz Achievement peşinde koşmak isteyebilirsiniz.

Outfit Station üzerinde kullanabileceğiniz ve bildiğiniz motifleri “Collections” başlığı altında görebilirsiniz.

Tüm bu detaylar ile birlikte yazımı toparlıyorum. Elimden geldiğince en detaylı hâliyle The Elder Scrolls Online’ı size anlatmaya çalıştım ancak eksik kaldığını düşündüğünüz herhangi bir nokta varsa çekinmeden belirtebilirsiniz; hatta lütfen belirtin ki yazımızı olabildiğince doğru ve detaylı tutalım.

Kapanışta size oyundaki bazı detaylarla ilgili kolaylık sağlayacak birtakım internet sitelerinin adreslerini sunmak isterim.

Lorekeeper ESO Add-on Rehberi

Lorekeeper Twitch kanalı

Lorekeeper YouTube kanalı


The Elder Scrolls Online resmi sayfası

Bethesda Türkiye Resmi Twitter Hesabı

Unofficial The Elder Scrolls Pages (UESP)

The Elder Scrolls Wiki

The Elder Scrolls Online Wiki

ESOUI add-on sitesi

Elder Scrolls Guides

ESO – Sets

ESO – Skillbook

ESO Fashion

Lovelynorth’s ESO Furniture Emporium

ESO – Database

ESO Leaderboards

ESO Academy

AlcastHQ

Liko (DD rehberleri)

Woeler (Tank rehberleri)

Tabbata (Healer rehberleri)