Lorekeeper

THE ELDER SCROLLS ONLINE ADD-ON REHBERİ

The Elder Scrolls Online nedir bilmiyorsanız veya hafızanızı tazelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Bu blog yazısında anlaşılırlığı bozmaması açısından bazı kelimeleri orijinal hâliyle bırakacağımı da ayrıca not edeyim.

Add-on rehberi, Greymoor ek paketi için güncellenmiştir.

İÇERİK

Ön Bilgi
Eklentileri (add-on) nasıl yükleyebilirsiniz?
Hangi add-on’ları kullanmalısınız?
Add-on Paketleri
Harita Geliştirme Eklentileri
Arayüz Geliştirme Eklentileri
Crafting (Zanaat/Meslek) Eklentileri
Fishing (Balıkçılık) Eklentileri
Trading (Ticaret) Eklentileri
PvE & PvP Eklentileri
Eşya & Çanta Eklentileri
Diğer Eklentiler

2014 yılında piyasaya sürülen ve çıkışıyla birlikte oyun içerisindeki türlü sorunlardan ötürü eleştiri yağmuruna tutulan The Elder Scrolls Online (ESO / TESO), geçen yıllar içerisinde aktif bir şekilde hataların düzeltilmesi ve düzenli olarak içerik çıkartılmasıyla birlikte MMORPG türünde sevilen isimler arasındaki yerini aldı. Sorunsuz bir oyun mu? Tabii ki değil ancak piyasaya sürüldüğü zamanki hâliyle oldukça büyük bir fark olduğunu söylemem gerek. Şahsen çok eğlendiğimi ve memnun olduğumu belirtmeliyim ancak kişisel zevkinize bağlı olarak bunun cevabını ancak siz verebilirsiniz. Herkese hitap eden bir oyun olmadığını açıkça belirtmekte fayda var.

Eklentileri (add-on) nasıl yükleyebilirsiniz?

ESOUI: The Elder Scrolls Online için yaratılan add-on’ların bulunduğu bir veri tabanı olan bu internet sitesi içerisinden dilediğiniz eklentileri indirebilir, kendiniz manuel olarak oyun dosyasına aktarıp yükleyebilir, gerektiğinde güncellemelerini yine manuel olarak yapabilirsiniz. Yazıda listelenen eklentilerin üzerine tıklayarak ilgili sayfaya gitmeniz mümkün.

Minion: Asıl değinmek istediğim ise bu add-on yükleme platformu. Şimdi Twitch’in elinde bulunan Curse platformuna benzer şekilde add-on’ları arayabileceğiniz, dilediğinizi otomatik olarak yükleyebileceğiniz ve güncelleme geldiği zaman tek tuşa basarak halledebileceğiniz Minion’ı şahsen tavsiye ederim.

Minion add-on platformu

Hangi add-on’ları kullanmalısınız?

The Elder Scrolls Online arayüzünün bazı durumlarda pek de kullanıcı dostu olmadığını belirtmem gerek. Özellikle filtreleme, Guild Trader aramaları ve benzeri durumlar söz konusu olduğunda gerçekten saçınızı yolma kıvamına gelebiliyorsunuz. Bu yüzden add-on kurulumu çok önemli ve aslen iki kategoriye ayrılıyor diyebiliriz: mutlaka kurulması gereken eklentiler ile tercihen kurulabilir eklentiler; ancak unutmayın ki bir add-on’un mecburi veya tercihe bağlı olması, sizin ilgilendiğiniz aktivitelerle bağlantılıdır. Diğer bir deyişle “mutlaka kurulmalı” dediğim bir PvP eklentisini eğer PvP yapmıyorsanız tabii ki kurmanızın bir anlamı olmayacaktır. Bazı kategorilerde ise bu ayrımı hiç koymadım, bu da belirtilen aktiviteyle ilgileniyorsanız kurmanız gereken az sayıda add-on bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Add-on listesini ilgili kategoriler altında alfabetik sırayla sunup bilgi vereceğim ancak dilerseniz ESOUI sitesinden veya Minion üzerinden sizler de istediğiniz özelliklere göre add-on araması yapabilirsiniz. Ayrıca yazıdaki add-on isimlerine basarsanız ilgili eklentinin ESOUI sayfasını ziyaret edebilir, görsellere tıklayıp onları ayrı bir pencerede açarak inceleyebilirsiniz.

Listeye geçmeden önce küçük bir detayı da iletmek isterim: Oyunda yüklediğiniz add-on’ların yer aldığı iki sayfa bulunuyor ve farklı işlevlere sahipler. “Esc” tuşuna bastığınızda sol yanda karşınıza çıkan listedeki “Add-ons” kısmına tıklarsanız aktif olan eklentilerinizin listesine ulaşır ve ihtiyaç duyduğunuzda dilediğinizi kaldırabilirsiniz; listenin sağ üst köşesinde bulunan “Allow add-ons of other client versions” kutucuğunun seçilmiş olduğundan emin olun. Ayrıca “Esc” tuşuna bastığınızda çıkan listeden “Settings” seçeneğine giderseniz burada bulunan bir diğer “Addons” kategorisine ulaşır, bu kısım üzerinden add-on ayarlarına girebilirsiniz.

Add-ons & Settings > Addons

ADD-ON PAKETLERİ

AUI – Advanced UI: Birkaç özelliği bir araya getiren bu add-on paketi, arayüzünüze mini-map eklemenin dışında düzenleyebileceğiniz farklı bir Action Bar ile Unit Frame sunmak, Combat istatistikleri ile Scrolling Combat Text sağlamak gibi seçenekler barındırıyor. Dilerseniz bu seçenekler arasından istediğinizi kapatabiliyorsunuz; kısacası birtakım eklentileri tek tek bulup yüklemek yerine bir arada bulma ve arayüzünüzü komple değiştirme şansınız oluyor. Bu paketin oyun içi alt yazıları otomatik olarak kaldırdığını not etmekte fayda var.

AUI dışında alternatif olarak Bandits User Interface add-on paketine de bakabilirsiniz. BUI geçtiğimiz süre içerisinde ön plana çıkan en efektif arayüzlerden biri, o yüzden şahsen tavsiye ederim zira ben de bu arayüzü tercih ediyorum.

AUI – Advanced UI

HARİTA GELİŞTİRME EKLENTİLERİ

Mutlaka Kurulması Gereken Eklentiler

Destinations: The Elder Scrolls Online bölge haritaları üzerinde keşfedebileceğiniz birçok yer var ve hayır, eklentisiz hâliyle yanlarına gitmediğiniz sürece gözükmüyorlar. Keşfedilebilecek yerler rahatlıkla seyahat etmenizi sağlayan Wayshrine’lardan tutun da Delve’lere, World Boss’lara, görev alanlarına ve benzeri noktalara kadar uzanıyor. Destinations eklentisi, bu ilgili noktaları kolaylıkla ayırt edilebilecek sembollerle haritanıza ekliyor. Henüz keşfetmediğiniz noktalar soluk, siyah bir sembolle çıkarken keşfettikleriniz ise beyaza bürünüyor; böylece henüz nerelere gitmediğinizi de görmüş oluyorsunuz. Alternatif olarak Map Pins eklentisine de bakabilirsiniz.

Destinations

LoreBooks: Oyun içerisinde NPC bazlı Mages Guild ile itibar (reputation) kazanabilmenin tek yolu Tamriel’in her yerine dağılmış olan özel bazı kitapları okumaktan geçiyor. Ancak tahmin edeceğiniz üzere bu kitapların nerede oldukları hiçbir yerde belirtilmiyor. İşte LoreBooks eklentisi de tam olarak bu noktada yardımınıza koşarak bu kitapların yerlerini haritanızda gösteriyor, siz de etrafta koşturup kitap arayarak vakit kaybetmiyorsunuz.

LoreBooks

Lost Treasure: Oyunu oynarken kimi zaman bazı hazine haritaları edindiğinizi fark edeceksiniz. Bu haritalar bulundukları bölgelerin ismiyle gelseler de size küçük bir görselden fazlasını sunmayacaklar. Hazineler ile benzer şekilde Crafting Survey denilen bazı haritalar da edineceksiniz ancak nerede olduklarını bulabilmeniz için hafızanıza güvenmeniz gerekecek. İşte bu noktada işinizi kolaylaştıracak bu add-on, bir harita edindiğiniz zaman bunu ilgili bölge içerisinde kırmızı bir X işaretiyle göstererek sizi etrafta koşuşturmaktan kurtarıyor.

Lost Treasure

SkyShards: The Elder Scrolls Online Nedir? rehberinde de açıkladığımız üzere oyun içerisinde yetenek puanı sistemi mevcut ve bu puanları edinebileceğiniz farklı kaynaklar var. Her haritada ve Delve/Group Delve/Group Dungeon gibi mekânlarda mutlaka karşılaşacağınız “Skyshard” adındaki nesneler de bu kaynaklardan biri. 3 adet Skyshard ile etkileşime geçtiğinizde 1 adet yetenek puanı kazanıyorsunuz ve bu yüzden oldukça büyük önem taşıyorlar. Normalde haritada nerede olduklarını bilmediğiniz Skyshard’ları bu add-on yardımıyla kolaylıkla görebilirsiniz.

SkyShards

Votan’s Minimap: Oyunda mini-map olmadığından bahsetmiş miydim? Hani şu ana ekranınızın bir köşesinde duran minik haritadan bahsediyorum. Yanlış okumadınız, The Elder Scrolls Online kendi arayüzüne mini-map koymamış, bu yüzden bunun için de bir add-on kurmanız gerekiyor. Birçok farklı görsel seçeneği de olan Votan’s Minimap şahsen tercih ettiğim add-on ancak alternatifini arayanlar MiniMap by Fyrakin eklentisine de bakabilirler.

Votan’s Minimap

Tercihen Kurulabilir Eklentiler

HarvestMap: Materyal toplamayı mı seviyorsunuz? Crafting adı altındaki mesleğinizi geliştirmek istiyorsunuz ancak yeterince ham madde bulamıyor musunuz? Rastgele materyal avına çıkmaktan sıkıldınız mı? O zaman HarvestMap tam size göre! Bir ham madde kaynağıyla etkileşime girdiğinizde bunu haritanıza kaydeden add-on, aynı zamanda daha önce bulduğunuz sandıkları ve benzeri rastlantısal nesneleri (rastgele ortaya çıkan Thieves Guild kutuları vb) de hafızasına alıyor. Haritanız bir noktadan sonra küçük ancak korkunç derecede fazla sayıda sembol ile dolabilir fakat bu sembollerin daha solgun gözükmesini sağlayacak seçenek de mevcut. Nadiren de olsa arada bir materyal edindiğinizde yerini işaretlemeyebiliyor ama o kadarı da olsun; problem yaratacak bir durum değil.

HarvestMap

Map Coordinates: Adından da anlaşılacağı üzere harita üzerinde koordinat bilgisi ekleyen bu add-on oldukça küçük ve kullanışlı.

Map Coordinates

Quest Map: The Elder Scrolls Online oldukça fazla görev içeren büyük bir oyun ve tahmin edersiniz ki görevler sadece ana şehirlerde veya yol üzerindeki kasabalarda bulunmuyor. İşi daha da karmaşıklaştıran ise oyunun kendi içerisinde henüz yapılmamış olan görevleri gösteren bir sistem yok, bu yüzden kendi başınıza deniz kenarında azıcık dolaşayım derken hiç beklemediğiniz bir görevle karşı karşıya gelebiliyorsunuz. Bu eklenti ise haritanızda henüz almadığınız görevlerin yerlerini işaretliyor, böylece hiçbir şey kaçırmamış oluyorsunuz. Özellikle benim gibi “Haritadaki her görevi yapmalıyım!!!” takıntılı biriyseniz tam size göre!

Quest Map

ARAYÜZ GELİŞTİRME EKLENTİLERİ

Mutlaka Kurulması Gereken Eklentiler

Advanced Filters: Siz siz olun, bu eklentiyi kurmadan karakter yaratmaya bile çalışmayın. ESO’nun en büyük eksilerinden biri olan filtreleme sistemini muazzam derecede geliştiren bu add-on ile çantanızda, bankanızda, tüccarlarda veya Guild Trader’larda bulunan eşyaları alt kategorilere varana kadar rahatlıkla ayrıştırabiliyorsunuz.

Advanced Filters

Azurah – Interface Enhanced: Oyunun ana ekran yüzünü dilediğinizce değiştirmek, birimleri olmasını istediğiniz şekilde yerleştirmek mi isterdiniz? Daha fazla açıklamaya gerek yok! Azurah’yı yükleyin, add-on ayarlarından “Unlock UI” seçeneğini tıklayın ve arayüzünüzü dilediğinizce şekillendirin! (Sonrasında “Lock UI” yapmayı unutmayın ama!)

Azurah – Interface Enhanced

Harven’s Improved Skills Window: Oyundaki yeteneklerinizi gösteren pencerenin yeterince iyi olmadığına kanaat getirmiş olan bir oyuncu, daha detaylı bilgi alabileceğiniz bir add-on geliştirerek hepimizi kurtarmış. Bir yeteneğin toplamda ve bireysel olarak seviye atlaması için ne kadar deneyim puanına ihtiyacı var, hangi yetenek neye Morph edilebilir gibi detayları sağlayan eklenti, karakter geliştirirken büyük kolaylık sağlıyor.

Harven’s Improved Skills Window

Tercihen Kurulabilir Eklentiler

DarkUI: Oyundaki arayüz kimi zaman fazla parlak gelerek gözlerinizi yorabilir fakat bunun önüne geçmek için DarkUI kurabilirsiniz. Arayüz pencerelerini ve kesitlerini biraz daha karanlık bir tonlamayla sunan bu eklentinin Light ve Dark olmak üzere iki seçeneği de bulunuyor.

DarkUI
(Light seçeneği)

Ravalox’ Quest Tracker: The Elder Scrolls Online görev takip sistemi, diğer MMORPG’lerle karşılaştırıldığında yetersiz kalıyor zira yalnızca bir, evet, bir görevi takibe alabiliyorsunuz. İşte bu yüzden ana ekranda aynı anda birçok görevi takibe alabileceğiniz bu eklentiyi şiddetle tavsiye ederim.

Alternatif olarak bir süredir güncellenmemiş olan FCM Quest Tracker da bulunuyor.

Ravalox’ Quest Tracker

Srendarr – Aura, Buff & Debuff Tracker: The Elder Scrolls Online ayarları içerisinde buff ve debuff takibi yapmanızı sağlayan bazı seçenekler olsa da ben de dâhil olmak üzere birçok oyuncu Srendarr eklentisini kullanmayı tercih ediyor. Çok daha fazla kişiselleştirme opsiyonu ekleyen bu add-on, “cooldown” takibi yapmayı da oldukça kolaylaştırıyor.

Srendarr – Aura, Buff & Debuff Tracker
(Bu düzenleme yalnızca bir örnektir. Dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.)

CRAFTING (ZANAAT/MESLEK) EKLENTİLERİ

Mutlaka Kurulması Gereken Eklentiler

CraftStore: Şahsen vazgeçilmezlerimden birisi olan CraftStore, oyunda zanaatkârlıkla uğraşmak isteyenlerin mutlaka edinmesi gereken bir add-on. Bu eklentinin muazzam derecede detaylı bir işlevi olduğunu söyleyebilirim. Hangi zırh veya silah tipinin hangi parçasındaki hangi trait’i (niteliği) araştırdığınızı (Research), araştırmakta olduklarınızın ne kadar süre sonra biteceğini, araştırmadıklarınızın hangileri olduğunu ve hatta çantanızda henüz araştırmadığınız trait’lere sahip eşyalar bulunup bulunmadığını gösteren eklenti, aynı zamanda hangi yiyecekleri, motifleri ve mobilya / ev eşyalarını yapmayı bildiğinizi de gösteriyor. Üstelik dilediğiniz karakteri seçip o karaktere özel bilgilere de ulaşabiliyorsunuz.

CraftStore kadar detaylı ve işlevsel olmasalar da daha hafif bir add-on edinmek isterseniz alternatif olarak Trait Buddy veya AI Research Grid eklentilerine bakabilirsiniz.

CraftStore

Dolgubon’s Lazy Writ Crafter: Ben tembel bir insan değilim (…sanırım) ama ESO’nun günlük meslek görevlerinin (daily crafting writ) işleyişi baygınlık geçirmenize sebep olabilir. Bunun sebebi de günlük meslek görevlerinde sizden birkaç eşya yapmanızı talep etmelerinden kaynaklanır. Özellikle 7 farklı meslek varken her birine tek tek girip istenilen parçaları bulduktan sonra üretmeye çalışmak, boş yere vakit harcamaktır. Bunun önüne geçebilmek için bu şahane eklentiyi kurmanızı ne kadar tavsiye etsem azdır. Aldığınız günlük meslek görevlerine göre ilgili Crafting Table’a gittiğinizde tek bir tıkla tüm görev gereksinimlerini üreten bu şahane add-on ile boş yere uğraşmaktan kurtulursunuz.

Alchemy ve Provisioning bu mesleklere dâhil değildir. Alchemy için yazıda bulunan Potion Maker (for Alchemy Crafting), Provisioning için ESO Master Recipe List kısmına göz atabilirsiniz.

Dolgubon’s Lazy Writ Crafter

ESO Master Recipe List: Yine mesleklerle ilgilenen oyuncuların bakmasını tavsiye ettiğim bir başka add-on olan ESO Master Recipe List, yiyecek ve içecek yapmanızı sağlayan Provisioning için hoş bir eklenti olarak yer alıyor. Hangi malzemelere ve yetenek seviyesine sahip olmanız gerektiğini gösteren bu add-on, aynı zamanda bir tarifi hangi karakterlerinizin bildiğini (veya bilmediğini) de listeliyor. Üretim yapabileceğiniz Cooking Fire ile etkileşime girdiğinizde kendine özgü bir pencere açan bu eklenti sayesinde Provisioning daily crafting writ’lerinizi de herhangi bir aramaya ihtiyaç duymadan tamamlayabilirsiniz.

Diğer mesleklerle ilgili hayat kurtarıcı eklenti hakkında bilgi almak için yazıda bulunan Dolgubon’s Lazy Writ Crafter ve Potion Maker (for Alchemy Crafting) kısımlarına göz atabilirsiniz.

ESO Master Recipe List

Potion Maker (for Alchemy Crafting): Özellikle Alchemy mesleğini icra eden oyuncuları büyük dertten kurtaran bu eklenti, iksir (potion) ve zehir (poison) yaparken hangi bitkileri ve özleri kullanabileceğinizi göstermenin yanı sıra günlük meslek görevlerinden Alchemy için olanı yaparken tek bir kutucuğu tıklayarak otomatik olarak ilgili tariflerin listelenmesini sağlıyor; böylece manuel olarak tek tek aramaktan kurtulmuş oluyorsunuz.

Diğer mesleklerle ilgili hayat kurtarıcı eklenti hakkında bilgi almak için yazıda bulunan Dolgubon’s Lazy Writ Crafter ve ESO Master Recipe List kısımlarına göz atabilirsiniz.

Potion Maker (for Alchemy Crafting)

Research Assistant: Crafting meslekleriyle ilgileniyor, zırh ve silahlar üzerindeki trait’leri (nitelikleri) öğrenmeye çalışıyorsanız envanterinize küçük bir eklenti yapan bu add-on ile birlikte elinize geçen parçalardan hangilerinde araştırmayı tamamladığınız, hangilerinde araştırmanız gereken trait’ler olduğunu kolaylıkla görebiliyorsunuz. Eğer parçanın yanında kırmızı bir kutucuk çıkarsa o trait’i henüz araştırmadığınız, siyah kutucuk çıkarsa araştırdığınız anlamına geliyor; sarı kutucuk çıkarsa da aynı trait’e sahip başka bir parçaya daha sahip olduğunuzu anlıyorsunuz.

Research Assistant

FISHING (BALIKÇILIK) EKLENTİLERİ

Rare Fish Tracker: Balıkçılık ile ilgileniyor ve bir yandan da Achievement (başarım) peşinde koşuyorsanız işinize yarayabilecek olan bu add-on, bulunduğunuz bölgedeki yeşil ve mavi kalitedeki balıkların isimlerini küçük bir pencerede göstererek Achievement alma yolunda hangilerini tuttuğunuzu ve hangilerine ihtiyaç duyduğunuzu, bu balıkların deniz, göl ve benzeri hangi kaynaklardan tutulabileceğini gösteriyor. Yeşil ve mavi kalitedeki balıkların hiçbir yerde kullanılmadıklarını ve sadece tüccarlara satılabildiklerini de ekleyeyim.

Rare Fish Tracker

Votan’s Fish Fillet: Diyelim ki balık tutmaya gittiniz ve bir seferde onlarca, belki de yüzlerce balık tutacak kadar vakit harcadınız. Şimdi sıra bu balıkları keserek içerisindeki materyalleri edinme vakti ama O DA NE?! Hepsini tek tek mi yapmak zorundasınız? Hayııııır…. Bu eklentiyi kurarak bu ızdıraptan kurtulabilirsiniz. Kesmek istediğiniz balık türünün üzerine gelerek “Fillet Stack” özelliğini kullanın ve arkanıza yaslanarak karakterinizin kesme işlemini bitirmesini bekleyin.

Votan’s Fish Fillet

Votan’s Fisherman: Tamriel üzerindeki balık havuzlarıyla ilgili bilgileri kaydeden bu add-on, hangi kaynak türünde hangi yemi kullanmanız gerektiğinin bilgisini vererek işinizi kolaylaştırıyor. Aynı zamanda bir balık oltanıza takıldığında ekranda olta iğnesi sembolü çıkmasını sağlayarak balığı ne zaman çekmeniz gerektiğini de gösteriyor.

Votan’s Fisherman

TRADING (TİCARET) EKLENTİLERİ

Awesome Guild Store: Öncelikle The Elder Scrolls Online’ın kendi iç Guild Trader / Guild Store arama seçeneklerinin çok ama çok kötü olduğunu belirterek başlamak istiyorum. “Kötü” aslında yeterli bir kelime bile değil, “rezalet” desek daha doğru olur. Kendinize eziyet etmeyin, hayattan soğumayın, bu eklentiyi indirin. Guild Trader / Guild Store sayfasına alt kategoriler, kalite, eşya ismi ve fiyat aralığında arama seçenekleri ekleyerek hepimize rahat bir nefes aldıran eklenti muazzam bir kolaylık sağlıyor.

Awesome Guild Store

Master Merchant: Ticaretle uğraşan oyuncuların mutlaka ama mutlaka edinmesi gereken bu eklentiden bahsetmezsem olmaz. İçerisinde bulunduğunuz loncaların Guild Store / Guild Trader üzerinden hangi eşyayı kaç altına sattığının analizini yapan add-on, bulduğunuz nesneleri ortalama hangi fiyattan piyasaya sürebileceğinizi belirleyebilmeniz için büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca sizin yaptığınız satışların kayıtlarını da tutarak belirli bir dönem içerisinde ne kadar kazanç sağladığınızı da takip etmenize yardımcı oluyor. Ancak belirttiğim gibi sadece sizin üyesi olduğunuz loncaların satışlarını taradığı için yalnızca çevrenizde dönen ticaretin bilgisine sahip oluyorsunuz; ayrıca yalnızca gerçekleşen satış fiyatlarını öğreniyorsunuz. Bu yüzden oyun içerisinde sohbet pencerelerinde çoğu zaman bir oyuncunun bir eşyayı linkleyip “MM?” diye sorduğunu görebilirsiniz; bunu yapma amaçları farklı loncalara bağlı olan kişilerin Master Merchant ortalamalarını öğrenmekten ibarettir.

Master Merchant’ın oyuna getirdiği eksilerden biri karakterinizle oyuna girdikten sonra kısa bir süre FPS sıkıntısı yaşatmasıdır ve bunun ardındaki sebep de loncalarınızdaki satışları tarayıp kendisini güncellemesidir. Genel olarak iki dakikayı aşmayan bu durum aslında büyük bir sıkıntı yaratmaz, o yüzden içiniz rahat olsun.

Önemli güncelleme: Master Merchant uzun bir süredir (kısacası ZOS oyun dosyalarında değişiklik yaptığından beri) oldukça sorunlu çalışıyor, hatta son DLC ve paketleri desteklemiyor. O yüzden alternatif olarak Arkadius’ Trade Tools add-on’unu deneyebilirsiniz.

Bir diğer ticaret odaklı add-on hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz hemen aşağıda yer alan Tamriel Trade Centre başlığına bakabilirsiniz.

Master Merchant

Tamriel Trade Centre: Bir başka ticaret eklentisi olan ve karşınıza TTC kısaltmasıyla çıkması oldukça muhtemel bu add-on, Master Merchant ile benzer ancak bir yandan da farklı özellikler barındırıyor. Öncelikle MM aksine eşyaların satıldıkları değil de piyasaya sürüldükleri fiyatı gösteren TTC, oyuna girmeden önce ayrıca açılması tavsiye edilen küçük bir uygulamaya da sahip. Bu uygulamayı açtığınızda oyun içerisindeki TTC fiyatlarını güncellemenizin yanı sıra Guild Trader’ların listelerini de tarayabiliyorsunuz. Taranan bu listeler karakterinizden çıktığınızda uygulama üzerinden Tamriel Trade Centre’ın kendi internet sitesine yükleniyor ve böylece belirli bir parçanın hangi loncada hangi fiyattan bulunabileceğini araştırmayı kolaylaştırıyor. Ancak ayrıca belirtmek isterim ki bu internet sitesindeki listeler yalnızca TTC sahibi kişiler tarafından aktarıldığından tüm Tamriel ticaretini yansıtmıyor ve ücretler asıl satış fiyatlarını göstermediğinden bazen yanıltıcı olabiliyor.

Tamriel Trade Centre

PvE & PvP EKLENTİLERİ

Mutlaka Kurulması Gereken Eklentiler

Combat Metrics: Üzerine çok bir şey söylemeye pek de gerek olmayan bu add-on, bir fight (dövüş) sırasında ne kadar hasar verdiğinizi, ne kadar hasar absorbe ettiğinizi (evet, sözlükte var bu kelime, gelmeyin üstüme!) ve ne kadar şifa dağıttığınızı (healing) gösteriyor. Normalde ekranınızın küçük bir kısmına yerleştirebildiğiniz bu eklentiyi kısa bir komutla (/cmx) büyütüp daha detaylı bilgi de edinebiliyorsunuz. Özellikle Trial yapmak isteyen oyuncuların tercih edeceği bir eklenti olarak ön plana çıkıyor.

Combat Metrics

PvPMeter: Eğer PvP yapmayı seviyor ve neler başardığınızı detaylı bir şekilde görmek istiyorsanız bu add-on tam size göre. Yaptığınız düelloların bile detaylarına inen eklenti, aynı zamanda Battleground ile Cyrodiil’deki aktivitelerinizin geçmişinizi de gösteren tablosuyla PvP meraklısı oyuncuların seveceği bir seçim olacaktır.

PvPMeter

RaidNotifier Updated: Her ne kadar Elder Scrolls Online’daki ismi “trial” olsa da alıştığımız adıyla “raid”ler, birçok “boss” barındırıyorlar. Bu düşmanların bize karşı uyguladıkları saldırıları her zaman vaktinde göremeyebiliyor, beklemediğimiz anda ölebiliyoruz. Bunu engellemek adına bu eklentiyi kurmanızı tavsiye ederim zira bir boss herhangi bir özellik kullanacağı zaman ekranda bunu belirterek vaktinde kaçabilmenize yardımcı oluyor.

Bandits User Interface‘in bu özelliği içinde barındırdığını ayrıca belirtelim.

RaidNotifier Updated

Urich’s Skill Point Finder: Oyundaki Skill Tree (yetenek ağacı) sisteminde ilerleyebilmeniz için Skill Point (yetenek puanı) edinmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Peki bu puanları nerelerden edinebileceğinizi bulmak, yanlışlıkla puan atlamamak istiyorsanız bu eklentiyi mutlaka kurmanızı öneririm. Kendi arayüzünde kaç puanı hikâye görevlerinden, kaçını Skyshard toplayarak veya Group Dungeon yaparak edinebileceğinizi gösteren listesiyle oldukça kullanışlı olduğunu da belirtmem gerek.

Urich’s Skill Point Finder

Tercihen Kurulabilir Eklentiler

Dressing Room Reborn: Diyelim ki oyunda ilerlediniz, artık karakterinizle farklı roller üstleniyor ya da bulunduğunuz ortama göre kıyafet / yetenek kullanıyorsunuz ve her seferinde manuel olarak tek tek değiştirmekten bunaldınız. Sizi bundan kurtaracak, kıyafetlerinizi ve yeteneklerinizi atadığınız seçeneğe göre tek tıkla bir çırpıda değiştirecek bu add-on’u ekleyerek rahat bir nefes alabilirsiniz.

Greymoor ek paketine sahipseniz bu add-on yerine Dressing Room for Greymoor kullanmanızı tavsiye ederim. Aslen aynı add-on, yalnızca güncel pakete destek sunuyor.

Dressing Room Reborn

Dungeon Tracker: Dungeon Finder penceresindeki ve harita üzerindeki Group Dungeon / Trial sembollerinin üzerindeki bilgilendirme yazılarını düzenleyen bu add-on, hangi Public Dungeon’ları / Group Dungeon’ları / Trial’ları yaptığınızı, ne zorlukta ve hangi karakterinizle tamamladığınızı göstererek büyük kolaylık sağlıyor, Achievement (Başarım) listesi içerisinde kaybolmanızın önüne geçiyor. (En azından bu kategoride…)

Dungeon Tracker

EŞYA & ÇANTA EKLENTİLERİ

Dustman: Çantanızda biriken işe yaramaz nesneleri tek tek satmaktan sıkıldıysanız bu eklentiye göz atmak isteyebilirsiniz. Dilediğiniz eşya kalitesine göre detaylıca ayar çekebileceğinizi belirtmekte de fayda var. Alternatif olarak JunkBuster eklentisine de bakabilirsiniz.

Dustman
(Ayarların bir kısmından örnekler)

Furniture Catalogue: Siz de benim gibi ev döşemeyi mi seviyorsunuz yoksa? O zaman oyun içerisindeki bütün mobilya ve ev eşyalarını listeleyen, bu eşyaları yapabilmek için hangi materyalden kaç tanesine ihtiyacınız olduğunu gösteren ve hatta hangi karakterinizin hangi parçayı üretebileceğini detaylandıran bu eklentiyi kurabilirsiniz. Tek eksiği eşyaları ön izlemeye alamıyor, neye benzediklerini göremiyorsunuz. (Bu konuda yardımcı olabilecek bir add-on arıyorsanız biraz aşağıda değindiğim Custom Item Preview eklentisine bakabilirsiniz.)

Furniture Catalogue

Inventory Grid View: Oyuna başladığınızda çantanızın sahip olduklarınızı bir liste hâlinde gösterdiğini göreceksiniz. Eğer bu tarz kullanımdan hoşlanmıyor ve daha kolay ya da alışılmış bir seçenek arıyorsanız doğru yerdesiniz! Bu add-on çantanızdaki ve tüccarlardaki eşyaları kutucuklarda sergileyip daha derli toplu bir görünüme sokarak kullanım kolaylığı sağlıyor.

Inventory Grid View

Item Set Browser: The Elder Scrolls Online için vazgeçilmez özelliklerden biri eşya setleri (item sets). Bu setlerin bir kısmını çeşitli bölgelerden, trial ve benzeri grup aktivitelerinden ve PvP’den edinebileceğiniz gibi bir kısmını da yapabilir veya yaptırabilirsiniz. Ancak oyunda o kadar çok set var ki hangisini nereden edindiğinizi ezberlemenizin -neredeyse- imkânı yok. Bu add-on ile oyunda varolan tüm setlerin listesine ulaşabilir, nereden alındıklarını rahatlıkla görebilirsiniz. İnternette dolaşıp tek tek hangi Crafting Table neredeydi, setin parçası hangi Group Dungeon’dan düşüyordu diye aramaktansa oyun içerisinde bakmak vakit kazandıracaktır.

Itemization Browser

Custom Item Preview (Furniture): Kimileriniz için o kadar da önemli olmayabilecek bu eklentiyi şahsen kurmanızı öneririm. Mobilya veya eve yerleştirilebilir eşyaların üzerine tıklayıp ilgili opsiyonu seçtiğinizde onları ön izleme ekranına alarak nasıl göründüklerini gösteriyor.

Custom Item Preview (Furniture)

DİĞER EKLENTİLER

Clock – Tamriel Standard Time: Tamriel’in saati bizim dünyamızdakiyle aynı düzende işlemiyor. Oyun içerisinde aynı oturum süresince birden çok defa gündüz – gece döngüsü görürseniz şaşırmayın. İşte bu noktada “Acaba Tamriel’de saat kaç? Hangi gündeyiz?” gibi sorularınız olursa bu add-on’u yükleyebilir, ekranınızın bir köşesini Tamriel’deki gün döngüsünü görmeye adayabilirsiniz.

Clock – Tamriel Standard Time
(Örnekler)

Display Leads – with Location Info: Greymoor ile birlikte gelen ve adeta birer arkeoloğa dönüştüğümüz Antiquities sistemi için hazırlanmış olan bu add-on, hangi parçaların “Lead”leri nereden düşer, hangileri keşfedilmeye hazırdır, hangilerini kaç defa kazımışsınızdır gibi pek çok detayı gösteren, yeri geldiğinde istediğiniz parçalarla ilgili olarak arama yapabileceğiniz bir veri tabanı sunan penceresiyle oldukça kullanışlı ve zaman kazandırıcı bir eklenti olarak ön plana çıkıyor.

Display Leads – with Location Info

Lootdrop, Continued (All in One): Eğer oyunda auto-loot seçeneğini aktifleştirdiyseniz ya da diğer bir deyişle eşyaları otomatik olarak çantanıza atmayı tercih ettiyseniz edindiğiniz nesnelerin listesi ekranda çıkmamaktadır. Bu durumun önüne geçmek için ya auto-loot opsiyonunu kapatmalı ya da bu eklentiyi kurmalısınız. Yeni bir loot penceresi oluşturan bu add-on sayesinde yalnızca edindiğiniz nesneleri değil, aynı zamanda deneyim puanlarını ve oyun içinde harcanabilen Alliance Point gibi birimleri de görebilirsiniz.

Add-on’un uzun süredir güncellenmediğini ancak hâlâ çalışabildiğini ayrıca belirtmekte fayda var.

Lootdrop, Continued (All in One)

NoAccidentalStealing: The Elder Scrolls Online oynarken yankesicilik (pickpocketing) ve hırsızlık yapmayı ne kadar sevdiğimi her seferinde dile getirsem de bazen “iş” kazalarından kaçamadığım anlar da oluyordu. İşte bunun önüne geçmek ve bir tüccarla konuşayım derken yanlışlıkla yanındaki kutuyu hedef alıp bir anda başına ödül konmuş bir suçluya dönüşmekten kurtulmak için bu küçük add-on’u yükledim. Kullanımı oldukça basit olan bu eklenti, yürürken veya koşarken üzerinde kırmızı renkte “Steal” yazısı çıkan hiçbir şeyi almanıza izin vermiyor ve hırsızlık yapmak için önce ctrl ile çömelerek “Hidden” olmanız gerekiyor. Basit ama beladan korunmanın hoş bir yolu.

NoAccidentalStealing

pChat: Oyun içerisindeki sohbet (chat) penceresinin görünümü ve kullanımı herkesi mutlu etmeyebilir. Şahsen beni etmiyor. İşte bu yüzden bu pencereye çeşitli geliştirmeler yapan bu eklentiyi severek kullanıyorum. Sohbet ederken isimleri sadece karakter veya hesap üzerinden değil, ikisini bir arada kullanarak gösterme opsiyonu sağlayan bu add-on, mesajları ve linkleri kopyalama, atılan mesajların ne zaman gönderildiğini göstermek için saat ekleme, her sohbet kanalını ayrı renklendirme seçenekleriyle oyuncuya büyük kolaylık sağlıyor. Biraz daha gelişmiş opsiyonların bulunduğu alternatif bir add-on arayışındaysanız TOM – Tamriel Online Messenger eklentisine de göz atabilirsiniz zira bu eklenti aynı zamanda farklı kişilerden gelen gizli mesajları (whisper) pencerelere de ayırma özelliğine sahip.

pChat

Votan’s Keybinder: The Elder Scrolls Online’ın belki de en sevmediğim özelliklerinden biri alt karakter yarattığınızda ayarladığınız tüm klavye tuşlarının (keybind) sıfırlanması. Bu küçük eklenti ile The Elder Scrolls Online hesabınızın tamamında aktif olacak şekilde ayar yapabilirsiniz.

Votan’s Keybinder

Wykkyd Mailbox: The Elder Scrolls Online’ın oyun içi posta servisinin biraz yetersiz kaldığını söylemem gerek. “Cevapla” (Reply) ve “Geri Gönder” (Return) seçenekleri olmadığından bunlar için işte bu eklentiyi kurmak isteyebilirsiniz. Bu iki ekstra seçenek dışında silmek istediğiniz postalarla ilgili uyarı penceresini de kaldıran add-on’un Return opsiyonuyla ilgili birkaç sınırlandırması olduğunu da belirteyim; dilerseniz add-on’un ana sayfasından okuyabilirsiniz.

Wykkyd Mailbox


Böylece The Elder Scrolls Online (ESO) add-on rehberinin sonuna gelmiş bulunuyoruz! Ancak tabii ki ESO add-on içeriği bu kadarla sınırlı değil, ilgili platformdan veya internet sitesinden kendiniz de hoşunuza gidebilecek eklentiler bulmak için araştırma yapabilirsiniz. Eğer sizin de kullanmayı sevdiğiniz ve “Keşke bu listeye ekleseniz,” dediğiniz add-on’lar varsa yazmaktan çekinmeyin. Nirn’de görüşmek üzere!