[SHADOWLANDS İÇİN GÜNCELLENDİ!]
Blizzard’ın standart arayüzü başlangıç için fazlasıyla yeterli olsa da Azeroth’un o büyülü topraklarında daha sık vakit geçirdikçe bir parça daha fazlasına ihtiyaç duymaya başladığınızı hissedeceksiniz. Bu ihtiyaç belki “Ya keşke şunu da yapabileceğim bir opsiyon olsaydı” olarak baş gösterecek ya da belki de arkadaşınızın çekip paylaştığı bir ekran görselinde sizde olmayan bir detayı fark ettiğinizde… Öyle ya da böyle, addon batağına bir kere saplandığınızda muhtemelen bir daha çıkışınız olmayacak. Hiç bilmediğiniz zamanlarda oldukça çileli bir süreç olduğu için biz de bu yazıda işin o acılı yanını minimuma indirmeye çalışacağız. Sizin de eklemek istedikleriniz, tavsiyeleriniz olursa yorumlar kısmına sevdiğiniz addonları yazmaktan çekinmeyin!
Gelelim ciddi sorularımıza ve onların cevaplarına!
NEREDEN ADDON İNDİREBİLİRİM? İNDİRDİĞİM ADDONLARI NASIL KOLAYCA KURABİLİRİM?
Popüler çoğu addon’un kendi siteleri mevcut ancak paket ya da tek tek indirebileceğiniz toplu addon listelerine sahip siteler de bulunuyor. Fakat hiç bilmediğiniz sitelerden bilgisayarınıza zarar verebilecek ya da hesabınızı çalabilecek dosyalar indirmek yerine daha bilinen ve nispeten güvenilir Curse Forge, WoW Interface ya da WoW Ace gibi siteleri tercih etmekte fayda var.
Gözünüze kestirdiğiniz addon’u indirdikten sonraki süreç çoğu addon için gayet basit olsa da kimisi daha komplike kurulumlar isteyebilir. Bunlar istisna olduğu ve addon’dan addon’a değiştiği için öncelikle standart yönteme yoğunlaşalım. Öncelikle muhtemelen sıkıştırılmış olarak indirdiğiniz dosyanın güncel sürüm olduğundan emin olun zira yeni yamalar çoğu eski addon’u bozduğundan sıklıkla güncelleme yapmak sorunsuz bir deneyim için şart. Daha sonrasında ise indirdiğiniz dosyaları World of Warcraft’ın kurulu olduğu dizinin içerisindeki Interface/Addons klasörüne açmanız çoğu zaman yeterli olacaktır.
HER GÜNCELLEMEDE BİR DAHA MI YAPACAĞIZ BUNU? DAHA KOLAY BİR YOLU YOK MU BUNUN?
Var. Normalde çoğu oyuncu addon indirmek ve güncel tutmak için Twitch App’i kullanıyordu ancak geçtiğimiz aylarda Twitch addon’lar ile ilgili kısmı uygulamasından kaldıracağını ve Overwolf adında başka bir programın bu fonksiyonu devam ettireceğini açıkladı. Sıkıntı şu ki Overwolf, geçmişte bilgisayarı gereksiz yere yoran ve hatta casus yazılım barındırmasıyla meşhur olmuş bir program. Her ne kadar Overwolf’un yöneticileri bu sorunun devam etmeyeceğini ve CurseForge’u desteklemek, oyunculara kolaylık sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını söylemiş olsalar da şimdiden Overwolf’a bel bağlamak istemeyen oyuncular başka alternatifler türemeye başlamış durumda.
Singularity Mods: Twitch App’i hâlihazırda kullanıyorsanız ve ona yakın bir deneyim arıyorsanız muhtemelen tercihiniz bundan yana olacak. Addon’ları güncelleyip yüklemek ve kategorilere ayrılmış yeni addon’ları araştırmak mümkün.
WowUp: Singularity’yle yine çok benzer şekilde Twitch App’in WoW için sunduğu seçenekleri en temiz ve yalın haliyle sunan programlardan birisi.
Ajour: Bu alternatif sadece temel ihtiyaçlara odaklanan ve çok daha basit yapılı bir program. Tek olayı CurseForge ve TukUI üzerinden addonlarda güncelleme var mı diye kontrol etmek ve varsa bu güncellemeleri yapmak. Herhangi bir reklam içermemesi ve temel işlevini yerine getiriyor olmasının yanında açık kaynak kodlu olması da bir artı.
Cursebreaker: Herhangi bir arayüzü olmaması ve komut bazlı çalışması sebebiyle başta biraz karışık gelse de sadece işlevini yerine getirmesiyle aslında gayet kullanışlı bir alternatif. Açıyorsunuz, komutunuzu yazıyorsunuz ve işlevini yerine getiriyor. Bu kadar basit aslında!
Overwolf: CurseForge’un yeni resmi adresi. Az yukarıda bahsettiğimiz gibi geçmiş hatalarını tekrarlamayacaklarını iddia ediyor olsalar da dikkatli yaklaşmakta fayda var. Yine de WoW dışında oyunlar için de geniş bir Addon desteği sunduğundan bu alternatiften bahsetmeden geçmiş de olmayalım diye düşündük.
TEK TEK ADDON İNDİRİP AYAR YAPMAK ÇOK UĞRAŞTIRICI. HAZIR GELEN PAKETLERDEN YOK MU?
Olmaz mı? O da var. Oldukça başarılı ve popüler birçok addon paketi mevcut. Ancak genellikle kullanıcıların çok kurcalamasına izin vermediklerinden ince ayar çekmek isterseniz kodların içine dalıp boğuşmanızı gerektirebiliyor. Bu da programlama bilginiz yoksa ciddi bir külfet getiriyor. Ben yine de hoşuma giden, sizin de hoşunuza gidebileceğini düşündüğüm bazı başarılı paketleri ve linklerini paylaşacağım. (Uzun süredir güncelleme almamış, artık hataya boğulan paketleri kaldırıp eşit derecede ilginç ve güzel olan yenilerini eklemeye çalıştık)
ELVUI / TUKUI
Tahminimce çoğunuz ElvUI addon’una zaten aşinasınızdır; zira en çok kullanılan, en popüler paketlerden birisi kendisi. Başlarda TukUI’ın bir uzantısı olarak başlayan proje zaman içinde ondan kopup bambaşka bir addon paketi hâline gelmiş. Temelinde ikisinin de amacı minimal ve efektif bir kullanış sunmak. Hâliyle temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak neredeyse her eklenti pakete dâhil geliyor. Eğer hazır paketlerden yana şansınızı kullanmak istiyorsanız görsel olarak da gayet stilize olan ElvUI ve TukUI’dan birisini gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz. Ayrıca addon olayına eliniz biraz daha alıştıktan sonra çeşitli değişik skinlere ve eklentilerine bakarak arayüzünüzü biraz daha farklılaştırmanız da mümkün.
SPARTANUI
Benim de The Burning Crusade döneminde bir ara kullandığım SpartanUI neredeyse hiçbir detayını değiştiremediğiniz ancak oldukça şekil addon paketlerine iyi bir örnek…ti. Yıllar içerisinde kullanıcıların standart görünümünden sıkıldığını fark ettiklerinden midir nedir, farklı yeni görünüşler de dâhil etmişler pakete. Klasik, minimal, transparan ve ortaya karışık gibi farklı farklı stilleri destekliyor artık.
LUMUI
Hem şekil gözüken, hem minimalistik hem de size sadece ihtiyacınız olan bilgiyi verecek bir addon arıyorsanız önünüzde tonla seçenek var ancak LumUI tasarım olarak benim gözümde çoğunun önüne geçmeyi başardı doğrusu. Gerçekten de az ve öz kavramlarını benimsemiş LumUI’ın içindeki addonlar da minimumda. Addon kullanımına ufak adımlar atarak başlamak isterseniz ideal ancak kişiselleştirmek ve ayarları değiştirmek için LUA dosyalarını kurcalamak gerekiyor.
ROTH UI (DIABLO) GALAXY’S REVIVAL
Diablo’nun gotik temasını WoW’a taşımak istiyorsanız daha uzağa bakmanıza gerek yok. Her ne kadar orijinal proje sahipsiz kalmış olsa da elini taşın altına sokmaktan çekinmeyen oyuncular sağ olsun bu paket, BfA versiyonuna da kavuştu. Gerçi her güncellemede ekranın altındaki küreler orijinal Diablo’daki hallerinden daha da uzaklaşıyor olsa da paketin kalanı Diablo havasını güzel taşıyor. Ayarlarını kurcalamaya itirazınız yoksa kürelerin rengine ve modeline bile müdahale etmek mümkün.
İhtiyacınız olan şeyleri mümkün olduğunca minimal şekilde gösteren ve ekranınızı temiz tutan, sistem dostu bir addon paketi. Ekranın altında ve üstünde ihtiyacınız olan her şeyi şık bir şekilde topladıktan sonra sizi oyunla baş başa bırakıyor. Kurulumu ve ayarlaması da kolay üstelik…
Önemli ve elinizin altında durmasını isteyeceğiniz özellikleri gruplayarak arayüzün daha temiz ve derli toplu gözükmesini sağlayan bir paket. Rengini ve ayarlarını değiştirmek çok zor değil. Hafif fütüristik görünüşü de bu tarz arayüzleri sevenleri ekstradan cazip edecek türden.
Diyelim ki Blizzard’ın standart arayüzünü seviyorsunuz ama keşke biraz daha dilediğinizce şekillendirebilseniz istiyorsunuz… O zaman yüklemeniz gereken yegâne paket Improved Blizzard UI. Hem orijinal arayüzü bozmuyor hem de güzel ufak tefek ayar ekleyerek okunurluğunu arttırıyor.
Blizzard’ın Shadowlands için yayınladığı bazı grafik parçalarını kullanarak Shadowlands’e yaraşır, havalı bir şekilde bir araya getiren bu arayüz henüz çok taze. Ama üzerimizde bıraktığı ilk izlenim çok kuvvetli olunca onu da listemize dahil etmek için çok da uzun düşünmedik doğrusu.
İsmindeki “Azerite”ı görünce size de bir titreme geldi, paniklediniz; fark etmedim sanmayın. Ama aslında çok stilize bir addon paketi kendisi. Hatta Battle for Azeroth boyunca adında Azerite geçen tek iyi şey bile diyebiliriz sanırım…
GW2 UI
Evet, yanlış görmediniz. Gerçekten de Guild Wars 2 arayüzünü neredeyse birebir olarak World of Warcraft’a getiriyor bu paket. Ne yalan söyleyeyim, güzel de uyarlamışlar hani. Kendinizi GW2 ve WoW kırması yeni bir oyun oynuyor gibi hissetmeniz işten değil!
SUPERVILLAIN UI
Her zaman minimalistlik ya da sadelik öne çıkacak değil ya… Oldu ki daha eğlenceli bir şeyler yapmak istediniz, Supervillain UI tam da bu iş için yaratılmış! Baştan aşağı çizgi roman havası yaratmak üzerine kurulu olan bu arayüz işini hakkıyla da beceriyor doğrusu. Comic Sans fontları, dahiyane harita penceresi, sağdan soldan fırlayan konuşma balonları derken hakikaten tam da bir Warcraft çizgi romanının içinde gibi hissediyorsunuz kendinizi.
Addon paketlerinin dünyası buradaki örneklerden çok daha derin tabii. Ben birkaç popüler “tadımlık” örnek sundum sadece. Yazının başında bahsettiğim sitelerde bunlardan çok daha fazlasını bulmanız mümkün.
Addon paketlerinin dünyası buradaki örneklerden çok daha derin tabii. Ben birkaç popüler “tadımlık” örnek sundum sadece. Yazının başında bahsettiğim sitelerde bunlardan çok daha fazlasını bulmanız mümkün.
Gelelim asıl ustalık isteyen ve sizi uğraştıracak kısma. Bir önceki sayfada örneklediğimiz paketler çoğunlukla güzel ve işlevsel olsalar da bazen içinize sinmeyen ve bizzat müdahale etmek isteyebileceğiniz yanları da olabiliyor. Ya da paketlere dâhil olmayan ama gerçekten işinizi çok kolaylaştıracak kimi addonlarla da karşılaşabiliyorsunuz. Bu sayfada tam da bu şekilde tekil olarak kullanabileceğiniz addonların isimlerini ve ne işe yaradıklarını, hatta bazı alternatiflerini sıralayacağım.
All The Things: Transmog eşyaları, illüzyonlar, binekler, petler, oyuncaklar, müzikler, unvanlar… Aklınıza gelebilecek toplanabilecek her türden şey için en kapsamlı çözüm “All The Things”. Nereden neyi toplamışsınız, neyi toplamamışsınız çok detaylı analizini yapan bu eklenti kendinize hedef koymayı sevenler için birebir!
Altoholic: Alt karakter kasmayı sevenler için tam bir nimet olan bu addon, bütün karakterleriniz arasında bir nevi köprü işlevi görüyor. Hangi karakterinizin kaç parası varmış, ne kadar Rested Experience’ı birikmiş, ihtiyacınız olan Widowbloom’lardan kimde ne kadar vardı hepsinin kaydını tutuyor ve karakter değiştirmek zorunda kalmadan addon içinden bunlara ulaşmanızı sağlıyor. Şiddetle tavsiye edilir!
Angry Keystones: Mythic+ yapmayı seviyorsanız müthiş yararlı bir addon. Bonus Chest’e kalan zamanı daha görsel bir şekilde ifade ediyor, kaç kere ölündüğünü ve kaybedilen zamanı gösteriyor, Keystone linklediğinizde hangi zindan ve kaçıncı seviye olduğunu yazıyor…
Atlas: World of Warcraft’a çok yeni değilseniz bu addon’un ekmeğini yıllarca yemiş olmanız olası. Vanilla’dan beri bizlerle olan bu addon, eskiden oyun içi zindan haritaları olmadığı zamanlarda yönümüzü bulmamızda büyük rol oynardı. Blizzard’ın oyun içi haritaları artık bu görevi çok daha iyi üstlendiğinden pek bir esprisi kalmasa da oyundaki tüm haritalara hızlı bir şekilde ulaşım sağladığından (ve biraz da saygımızdan) onu buraya dâhil edelim istedik.
AtlasLoot Enhanced: Eee, madem Atlas’ı dâhil ettik, onun ayrılmaz yarısı AtlasLoot Enhanced’ı da es geçmek olmaz. Blizzard’ın Dungeon Journal’ı yokken o vardı ne de olsa. Oyun içerisinde toplayabileceğiniz bütün önemli eşyalar, Legendary’ler, etkinliklerden düşen nadir parçalar, Reputation ödülleri, mesleklerle yapılan setler… Aklınıza gelebilecek neredeyse her türlü loot’un detaylarını barındırıyor. Artık çok yüz verilmese ve eskisi kadar sık güncellenmese de Atlas yüklüyorsanız yanında bunu da yüklemek şart.
Auctionator: Blizzard yakın zamanda Auction House’u tamamen baştan yaratmış olsa da hâlâ bazı eksikleri bulunmakta. Daha detaylı filtreleme seçenekleri, eşyaların altına tahmini Auction fiyatlarını ekleme ve hatta alışveriş listeleri hazırlama gibi birçok güzel özelliği var Auctionator’ın. Vakit nakittir diyorsanız kurun. (Goblin olduğunuzu da anladık buradan!)
Azeroth Auto Pilot: Azeroth’un en ücra köşelerini dahi kendi başınıza kurcalamanın, keşfetmenin ayrı bir çekimi, ayrı bir güzelliği var. Ama bunu sekizinci karakterinizle yaparken işleri bir parça daha hızlandırmak istemeniz de normal. Çoğu şeyi otomatiğe bağlayıp zamanınızdan maksimum verim almak için Azeroth Auto Pilot birebir.
Bagnon: Çantalarınızda tek tek eşya aramaktan sıkıldıysanız işleri fazlasıyla hızlandıracak bir addon Bagnon. Mevcut bütün çantalarınızı tek bir panel altında toplayıp gayet şık bir görünümle sunan eklenti, aynı zamanda eşyaları renk kodlarına göre ayırabilme özelliğiyle düzensiz çantaların bir numaralı kurtarıcısı hâline de geliyor. (Alternatifleri: ArkInventory )
Bartender4: Önceki üç Bartender’a ne oldu bilmiyoruz ama eğer barlarınız üzerinde tam hakimiyet istiyor ve onları küçültüp büyütmeyi, yerlerini değiştirmeyi amaçlıyorsanız aradığınız her şeye sahip bir addon kendisi. Hatta sadece küçültüp büyütmenin de ötesinde, sadece fare imlecini üzerine getirdiğinizde gözükmesini, barın dikey-yatay olmasını vs de sağlayabiliyorsunuz. Aklınızdaki arayüz tasarımını yapabilmek için ŞART diyebileceğimiz addonlardan biri anlayacağınız. (Alternatifleri: Dominos, Button Forge )
Can I Mog It?: Legion ile birlikte değişen Transmog sisteminden maksimum verim almalık şahane bir eklenti. Gözünüze kestirdiğiniz bir eşyanın görüntüsünü başka bir eşyadan almış olabilir misiniz, o anki karakterinizde öğrenebiliyor musunuz gibi önemli bilgileri eşyanın bilgi penceresine ekleyiveriyor. (Alternatifleri: Better Wardrobe and Transmog, mOnArs WardrobeHelper )
Daily Global Check: Çok fazla karaktere sahip olmanın bir dezavantajı da haftalık ve günlük aktivitelerden hangilerini yapıp yapmadığınızın listesini tutmanın zorlaşması maalesef. İsmi “Daily” olsa da günlük ve haftalık etkinliklerin tamamının listesini tutan bu addon ise bu dezavantajı ortadan tamamen kaldırıyor.
Deadly Boss Mods (DBM): Raid ve zindan maceralarınız sırasında bilmeniz gereken bazı önemli şeyler olacak. Bunlardan en önemlisi ateşin içinde durmamak. En önemli ikincisi ise doğru düzgün bir Boss Mod eklentisi yüklemek. Deadly Boss Mods (kısaca DBM) bu eklentilerden en yaygın kullanılanı ve boss savaşları sırasında sakınmanız gereken yeteneklerin zamanlamalarını size haber verip yanlış bir şey yaptığınızda sizi uyarmakla yükümlü. Kısacası ateşte durduğunuzda Karazhan’daki Big Bad Wolf sesiyle “Run away little girl, run away…” diyen eklentinin ta kendisi DBM. Mutlaka yüklenmeli. İsterseniz alternatif ses paketlerine de bir göz atabilirsiniz. (Alternatifleri: BigWigs Bossmods, GTFO )
DejaCharacterStats: Eğer Blizzard’ın basitleştirilmiş karakter kağıtlarındaki bilgiler sizi kesmiyorsa DejaCharacter Stats ihtiyacınız olanı size verecektir. Bütün yeteneklerinizin detaylı dökümü, ikincil özelliklerin sayısal değerlerine ek olarak binek hızınızdan tutun da o an zırhınızın dayanıklılık yüzdesine kadar aklınıza gelebilecek her türlü detay mevcut!
DialogKey: Konuşma penceresindeki diyalogları numaralandırır ve işinizi kolaylaştırır. Biliyorum böyle söyleyince çok basit geliyor ama bir kere alışınca yokluğunu çok çektiğiniz bir eklenti.
DotFocus: Hayatına bir feral druid addon’u olarak başlamış ancak daha sonra dot takibi yapmak isteyen bütün sınıflara açılmış olan DotFocus size hangi anda nelere basmanız gerektiğini net bir şekilde söylemiyor belki ama cooldown’larınızı ve debuff’larınızı anlaşılır bir arayüzde, tam da gözünüzün önünde tutarak işinizi bir hayli kolaylaştırıyor.
DynamicCam: Sürekli aynı kamera açısından oynamaktan sıkıldıysanız ve Blizzard’ın Legion Betası sırasında bir ara aktif hâle getirip sonra rafa kaldırdığı dinamik kamera açısını özlüyorsanız… size iyi bir haberimiz var! Blizzard resmi desteğini sunmadı belki ama bu, addon yapımcılarını durdurmadı. DynamicCam’i addon formatında geri getirdiler! Yalnız 9.0.1’de eklenen bazı yeni ayarlarla çakışabiliyor; o yüzden “Accessibility” sekmesi altında “Keep Character Centered”ın kapalı olmasına dikkat edin.
GatherMate2: Haritanızda toplanabilecek bitkilerin, madenlerin, balık noktalarının kaydını tutar. Böylece hangi bölgede ne yetişir ne var diye aklınızda tutmak zorunda olmadan tek bir bakışla görebilirsiniz.
HandyNotes: Son yıllarda popülerliği hızla artan HandyNotes, haritanıza çeşitli notlar ekleyerek etrafta özellikle dikkat etmeniz gereken ne var ne yok haberiniz olmasını sağlıyor. Keşif meraklılarına ve hiçbir önemli noktayı kaçırmak istemeyenlere duyurulur! (Alternatifler: TomCat’s Tours )
HealBotContinued: Adından da anlaşılabileceği üzere özellikle healer olarak oynamayı seven arkadaşlara can dostu bu addon, takımınızdaki kişilerin bulundukları duruma göre onlara belirli klavye + fare kombinasyonları üzerinden destek verebilmenizi sağlıyor. Buff ve debuff takibini kolaylaştırmanın yanı sıra hedefinizin üzerine başka oyuncular tarafından atılmakta olan heal’ları da gösterebiliyor, böylece öncelik vermeniz gereken başka hedeflere yoğunlaşabilmenize ön ayak oluyor. Aggro kimde, kimin acil iyileştirilmeye ihtiyacı var, tankın üzerinde “shield” var mı vb detayları görebilmeniz için güzel bir kaynak.
KuiNameplates: Düşmanların ve dostların isim barlarını farklı farklı renklendirip ön plana çıkartarak hem daha dikkat çekici hem de daha hoş görünür hâle getiriyor. (Alternatifleri: TidyPlates: Classic Plates)
Masque: Kendi arayüzünüzü yaratırken çok işinize yarayabilecek bir başka görsel eklenti. Masque oyundaki yetenek barlarındaki tuşların kaplamalarını değiştirmenizi sağlıyor. Hazırda gelen birkaç tane güzel seçeneğe ek olarak ekstradan yükleyebileceğiniz tonla farklı skine de sahip.
MikScrollingBattleText: Oldukça az kaynak yemesinin yanında Blizzard’ın dövüş sırasında çok göze çarpmayan Combat Text’lerinin yerini alarak gözünüzden kaçması zor, renkli işaretçiler bırakıyor. Dövüş sırasında neyin ne olduğunu daha rahat takip etmek isteyenlere şiddetle önerilir! (Alternatifleri: xCT+ Combat Text)
MoveAnything: Bartender4 ve türevleri Action Bar’larınızı gönlünüzce taşımanıza imkân verse de bazı pencereleri yerinden kıpırdatmak için bu “minik” arkadaşa ihtiyacınız var. Kendi arayüzünüzü oluştururken en berbat durumlardan biri de “Ya şu Quest Log’u da şuraya alabilsem iyiydi, Action Bar’ın arkasında kaldı” benzeri durumlar yaşamaktır. MoveAnything, adından da anlaşılacağı gibi aklınıza gelebilecek HER ŞEYİ yerinden oynatmanıza olanak sağlıyor. Hangi barın hangisi olduğunu anlamak biraz zaman alabiliyor ama az kurcalayarak rahatlıkla arayüzün hâkimi olabilirsiniz. Özellikle herhangi bir oynatma yapmadan önce chat penceresine /framestack yazarak hangi barın ismi nedir bakmanızı tavsiye ederiz.
Mythic Dungeon Tools: Yeni bir zindana girdiniz, tanklamak istiyorsunuz ama hangi rotayı izlemelisiniz, hangi grupları çekmelisiniz emin değilsiniz… Sorularınızın cevabı Mythic Dungeon Tools’ta. Size en etkili ve çabuk yolları gösterip işinizi müthiş kolaylaştırıyor. Shadowlands, Battle For Azeroth ve Legion zindanlarının tamamını da destekliyor üstelik…
Narcissus: Karakterine düşkün olanlar için nefis bir addon. Karakterinizi yakından görebildiğiniz, istediğiniz gibi pozlayabildiğiniz bu eklenti aynı zamanda grup pozları yaratma gibi fantastik bazı özelliklere de sahip. En güzel transmogu yarattıktan sonra bir de onu pozlayıp en çekici ekran görselini yakalamaya çalışırken kendinizi kaptırabilirsiniz; uyarmadı demeyin!
OmniCC: OmniCC’nin işlevi olabildiğine basit. Yeteneklerinizin üzerindeki geri sayımı daha görülebilir yapıp isterseniz de bir noktaya kadar kişiselleştirebilmenizi sağlıyor. Eğer Blizzard’ın kendi sayacından memnun değilseniz bakmanızı tavsiye ederim. (Alternatifleri: TellMeWhen)
Overachiever: Achievement avcısı mısınız? “Şimdi neredeydi ya bu achievement?” diye koskoca achievement listesi içerisinde kayboluyor musunuz? İstediğiniz detaylara daha çabuk ulaşmayı mı arzuluyorsunuz? O zaman Overachiever tam size göre! Kovalamak istediğiniz achievementları dilediğiniz gibi listeleyebilir, eklenen Arama seçeneği ile sayfa sayfa araştırmak yerine birkaç harfle istenen achievementları görebilir, birbiriyle bağlantılı achievementları ayıklayabilir, hatta ve hatta bulunduğunuz bölgede takip etmenizin uygun olacağı achievementların bilgisini kolaylıkla alabilirsiniz.
Paragon Reputation: Legion’ın son yamaları itibariyle biliyorsunuz ki Exalted olmak da Reputation yolculuğunun sonu değil. Exalted’ın üstüne de itibar kazanmaya devam ediyor ve çeşitli güzel eşyalar, binekler kazanabiliyoruz artık. Paragon Reputation işte bunun kaydını tutuyor, bir sonraki seviyeye atladığınızda sizi uyarıyor.
Pawn: Bu addon elinizdeki eşyalardan hangilerinin sizin için daha yararlı olduğunu ve ne kadar güç artışı ya da düşüşü getirdiğini gösteriyor. Crit mi, yoksa Mastery mi daha önemliydi unutuyorsanız “Bunda %3 artış var” diyerek hayatınızı kolaylaştırıyor. Dilerseniz kendi ihtiyaçlarınıza göre katsayıları belirleyip özelleştirdiğiniz bir sistem de kullanabilirsiniz.
Rematch: İyi bir Pet Battle eğitmeni olmak hepsini toplamakla bitmiyor. Bir de o yakaladığınız petleri bir güzel eğitmek, iyice yakından tanımak gerekiyor. Kim neye karşı güçlü, hangi pete nasıl karşılık vermeli… Bunları bir kere belirlediniz mi yükleyin Rematch’i, takımı kaydedin listeye! Ondan sonra karşınıza Deebs, Tyri, Puzzle geldi mi “Geçen sefer hangi petlerle yenmiştim ben bunları ya?” diye düşünmek yerine önceden kaydettiğiniz takımı tek tıkla karşılarına geçirin. Hele Celestial Tournament’a katılmayı, Pet Battle Dungeon’larını yapmayı düşünüyorsanız kesinlikle elzem…
PetJournal Enhanced: Blizzard’ın Pet Journal’ı fena iş çıkartmıyor doğrusu. Ama şöyle detaylı bir filtreleme yapayım, petlerimi düzgünce dizeyim, detaylı istatistiklerini ve türlerini göreyim dediniz mi iş PetJournal Enhanced’e düşüyor.
PetTracker: Pet’lerden kaptırdık gidiyoruz, farkındayım. Ama alfabetik liste yapmanın ceremesi bu da… PetTracker, HandyNotes’a benzer şekilde hangi bölgede hangi pet var haritanızda işaretleyerek hepsini yakalayıp Pet Master olmanıza yardımcı oluyor. (Alternatifleri: Pokémon GO)
Postal: Oyun içi gelen her postayı tek tek açmaktan sıkılmış olanlara hitap eden bu oldukça işlevsel eklenti birçok özellikle birlikte geliyor. Öncelikle sahip olduğunuz tüm karakterleri hafızasına kaydediyor, gönderip de almayı unuttuğunuz bir posta varsa size uyarı veriyor, daha önce posta gönderdiyseniz ancak karakter değiştirip almadıysanız hatırlatma yapıyor! Gelen postaların hepsini tek seferde açıyor olabilmesi de cabası…. Özellikle sıklıkla Auction House kullanıyorsanız oldukça işinize yarayacak bir eklenti. Hele ki yapılan satışlar sonucunda gelen toplam altın tutarını da göstermesiyle sizi ekstra mutlu edebilir. (Ezgi’nin yüzünde gülücükler patlamasına sebep olduğu hakkında söylentiler mevcut.)
Prat 3.0: Hani bazen birisi guild chat’ten çok eğlenceli olduğunu iddia ettiği bir video linki atar da tıklayamadığınız için bakamazsınız ya… işte o zaman “Prat 3.0’ı yükleseydim keşke!” diyebilirsiniz. Chat penceresine tonla iyileştirme getiren Prat 3.0’da oyuncuların isimlerini sınıflarına göre renklendirme, chat geçmişi, font değiştirme gibi tonla seçenek de var.
Quartz: Bu, cast bar’ınızı geliştiren bir addon. Göze hoş gözükmesine ek olarak latency durumunuza göre cast’in asıl bittiği süreyi tahmin etme ve cast’le ilgili her şeyi daha detaylı hâle getirme gibi güzellikleri var. Mesela 320 tane Shrouded Cloth Bandage yapacaksanız size hepsini tek tek göstermek yerine toplamda o 320 bandajı yapmanın ne kadar süreceğini gösterebiliyor. (O arada kalkıp bir çay/kahve koyabilirsiniz.)
RaidAchievement: Raid dese de inanmayın siz, dungeonları da kapsıyor aslında. Özellikle achievement avcılarının gözdesi bu addon, bulunduğunuz raid ya da dungeon’daki achievement’ların listesini tutuyor; eğer boss keserken onunla alakalı achievementı kaçıracak bir hareket yaparsanız da sesli ve yazılı bir uyarı yapıyor. Böylece neyi yanlış yaptığınızı daha iyi anlayıp düzeltme şansı yakalıyorsunuz.
Raider.IO Mythic Plus: Biliyorum, benim de yazarken yüzüm buruştu ama yine de bilmekte fayda var. Bir oyuncunun isminin üzerine geldiğinizde size onun Mythic+ skorunu gösteriyor, yaptığı en iyi M+ derecesinin ne olduğunu listeliyor.
Rarity: Eğer Arthas’ı kaçıncı seferdir kestiğiniz hâlde Invincible’ın düşmediğini öğrenmek istiyorsanız aradığınız eklenti bu! Pet ve binekler için gereken işlemi kaç kere yaptığınız, ortalama düşme şansı gibi bilgileri hafızasına kazıyor. Böylece o aradığınız binek nihayet düştüğünde “İnanır mısın, 58. kesişimde düştü anca ya!” diye kesin bilgi verebiliyorsunuz arkadaşlarınıza. Ha, bir de hangi binek/pet kimden düşer, onu da gösteriyor tabii…
Scrap (Junk Seller): Bir sürü görev yaptınız ve çantanız gri eşyalarla dolup taşıyor. Bir tüccara gidip bunları satmak istiyorsunuz ama o da ne? Hepsine tek tek tıklayarak satmanız mı gerekiyormuş? Sizi bu beladan kurtaracak eklenti tam olarak burada! Tüccarınızla konuşma penceresini açtığınız anda tüm gri eşyaları tek seferde satmanıza olanak tanıyan Scrap, aynı zamanda dilerseniz “repair” özelliğini de otomatik olarak kullanmanızı sağlayabiliyor. (Alternatifleri: AutoProfitX2)
SexyMap: Minimap’in yerini ve şeklini değiştirmek, haritaya bağlı tuşları gizlemek/göstermek vs vs… Kısacası minimap ile ilgili her şey. Skin seçeneklerine bakmanızı özellikle tavsiye ederim; oldukça hoş gözüken, tematik seçenekler mevcut.
Shadowed Unit Frames (SUF): Şimdi Blizzard’ın arayüzü hiç fena değil dedik ama envai çeşit Unit Frame gördükten sonra o klasik Unit Frame’e bir türlü katlanamıyorum doğrusu. Ben şahsen SUF’u tercih ediyorum ama başka bir sürü popüler UF de mevcut. Kısaca bir UF nedir derseniz, karakterinizin portresi (UF’lerin çoğu 3 boyutlu karakter modeli destekliyor portre kısmında), hedefinizin sağlık barı, hedefinizin hedefi… Bütün bu barlar Unit Frame başlığı altında toplanıyor işte. SUF’u tercih etme sebebim de diğerlerine göre daha hoş gözüktüğünü düşünmem. Ama merak edenler için… (Alternatifleri: Z-Perl Unit Frames, Perl Classic, PitBull)
Skada Damage Meter: Ya da nam-ı diğer “EgoÖlçer”. Kim ne kadar DPS yapmış, kim en çok heal’lamış, “Death Knight Interrupt atıyorum ben dedi ama burada 0 yazıyor?” gibi verileri bünyesinde toplayan bir Damage Meter kendisi. Gerçi şimdi EgoÖlçer diyorum da ciddi anlamda raid yapan birçok kişi için gerekli bilgileri de almayı sağlıyor aslında. Ama %90 oranında “Hohoh, ne biçim birinci oldum bak!” diyenlerin elinde oyuncak olmaya mahkûm maalesef. (Alternatifleri: Recount, Details! Damage Meter)
Storyline: Blizzard’ın görev arayüzünden memnun değilseniz ve “Konuşurken karakterimi ve karşımdakini görmeliyim!” diye düşünüyorsanız Storyline’ı hemen yükleyin. Her ne kadar her zaman mükemmel ambiyansı yakalayamasa da oyuna daha bir “RPG” havası yüklediği de bir gerçek. Bir dönem o kadar popüler oldu ki Blizzard bile bu addon’dan esinlenerek Legion ile birlikte konuşan bazı karakterleri daha görsel olarak ön plana çıkartmayı uygun gördü.
SubSpec: Tek bir tuşa basarak farklı talent dizilimleri arasında geçiş yapmanızı sağlıyor. Farklı durumlara farklı yeteneklerle girmeyi sevenleri tek tek “Hangisini alıyordum ben şimdi bunlardan?” diye düşünmekten kurtarıyor. Çok uzun süredir güncellenmese de en son baktığımızda hâlâ işlevini yerine getiriyordu.
Titan Panel: Neredeyse oyunun kendisi kadar eski olan Titan Panel, ekranın en üstünde para durumu, zırh hasarı, o anki latency ve fps durumunuz gibi birçok bilgiye tek bakışta ulaşmanızı sağlıyor. Bu bilgilerin çoğu paketin içinde standart gelse de bazılarını ayrıca yüklemek gerekiyor. Hatta “Data Broker” adıyla geçen addonların çoğunluğu Titan Panel ve benzerlerinde sorunsuz olarak çalışmakta. Titan Panel için özellikle tavsiye edebileceğim eklentilerden bazıları: Broker Garrison & Order Hall, Titan Currency, Titan Reputation, Titan Social, Titan Points, Titan Mythic Plus, Saved Instances. (Alternatifleri: Bazooka)
TradeSkillMaster: Euro’nun durmak bilmeyen tırmanışıyla oyuna para veremeyecek duruma geldiyseniz WoW Token kasmak için ihtiyacınız olan addon budur. Hem mesleklerinizle ilgili birçok detayı size derli toplu sunuyor hem de Auction House’ta neler ne kadara bulunur, kaça satılmalıdır gibi verileri çok detaylı bir şekilde analiz ediyor. Yalnız çözmesi biraz uzun sürüyor, kullanması o kadar basit değil; aklınızda olsun. (Alternatifleri: Auctioneer)
TomTom: Magni’nin sesiyle “100… metre… ileriden… sola dön… şampiyon…” demiyor (Oh, yaşasın!) ama onun dışında bir TomTom’dan bekleyebileceğiniz her şeyi yapıyor. Seçtiğiniz hedefe hem minimap’e hem de ekranın ortasına koyduğu koca oklarla ne kadar mesafe gitmeniz gerektiğini gösteriyor. İstediğiniz gibi koordinat belirlemenize de izin veriyor.
Total RP 3: Rol yapmayı seviyorsanız ancak Blizzard’ın size bu konuda sundukları yetersiz geliyorsa (ki kabul edelim, pek de bir şey sunmuyorlar) neredeyse her ihtiyacınızı karşılayabilecek bir addon var karşınızda! Karakterinizin fiziksel görünüşünü yazılı olarak tasvir edebilip ona uzuuun bir geçmiş yazabilmenin yanında isterseniz çok havalı bir portresini bile ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz tüm detaylar Online olarak tutulduğu ve addon’a sahip diğer oyuncularla paylaşıldığından otantik bir rol yapma deneyimi için oldukça yararlı kendisi. Bütün bunlara ek olarak MyRoleplay, XRP ve Total RP 2 gibi diğer rol yapma addonlarına girilmiş bilgileri de gösterebiliyor olması da cabası… (Alternatifleri: MyRolePlay, XRP)
VuhDo: VuhDo özellikle healerların işine yarayan, Blizzard’ın hâlihazırdaki raid parti arayüzünü geliştiren bir eklenti. İhtiyacınız olan tüm bilgiyi dilediğiniz gibi kişiselleştirebilmesinin yanında arayüzü heal’lama, buff’lama, debuff kaldırma vb toplu atraksiyonlar için de kullanmanıza olanak sağlıyor. (Alternatifleri: Grid)
WeakAuras2: Hani karakterinizin kontrolünü kaybettiğinizde ekranınızın ortasında çıkan koca koca uyarılar var ya, hah! İşte o fikir aslen Blizzard’a değil, WeakAuras’a ait. Oyun içinde Blizzard’ın kendi versiyonu da olduğundan kesin olarak ihtiyacınız var diyemeyiz ancak yetersiz geliyorsa daha fazlası için WeakAuras2’ye bir bakmakta fayda var.
WIM (Wow Instant Messenger): Bir sebepten dolayı AFK oldunuz ve geri geldiğinizde size atılan mesajlardan hiç haberiniz bile olmadı. Ya da sadece MSN günlerini özlediniz ve benzerini WoW’da yaşamak istediniz. WIM işte bu sorunlarınıza çözüm olarak doğmuş bir addon. Oyun içerisindeki her türlü özel mesajı ayrı bir pencereye alan, sarıp sarmalayan, kaydını tutan WIM sayesinde bir daha kimse “Aa, whisper mı atmıştın? Görmedim ben onu…” diyemeyecek! (Fazla iddialı oldu.)
World Quest Tab: Haritadaki tüm World Quest’leri haritanın sağında bir arada, ödülleriyle birlikte görmenizi ve filtrelemenizi sağlar; hangi bölgede olduklarını belirtir. Hatta ve hatta yaptığınız görevlerin çetelesini bile tutar. Bir tek temizlik ve bulaşığa el atması eksik adeta! (Alternatifler: World Quest Tracker )
XLoot: Loot penceresi ve onunla ilgili diğer her şeyi değiştirip geliştiriyor XLoot. Düşen lootu direkt parti/guild/whisper penceresine kopyalamaydı gibi çok da şart olmayan özelliklerini görevle alakalı eşyaları, paraları ve meslek materyallerini otomatik lootlama gibi müthiş gerekli ve vazgeçilmez olanlarla dengeleyiveriyor.
Ta da! Artık sizin de her türlü ihtiyacınızı karşılayacak, zengin, renkli ve muhtemelen başta birbiriyle bolca çakışıp hata veren bir arayüzünüz var. Hemen panik yapmayın, üzerinde biraz daha uğraşın. Eninde sonunda içinize sinen bir arayüz yapmayı başaracaksınız. Hatta yaptığınız arayüzü burada da paylaşın, sizden sonraki nesil de keşiflerinizden yararlansın…