Lorekeeper

WARCRAFT: İKİ DÜNYA. TEK YUVA.

Geçtiğimiz sene boyunca Blizzard öyle şeyler açıkladı ki, bu seneki BlizzCon’a fiziksel olarak gidemesem de canlı yayında izlememi sağlayacak sanal biletlerden almaya karar vermem çok uzun sürmedi. Hem Warcraft filminin hem de World of Warcraft’ın yeni ek paketi Legion’ın fragmanlarını yayınlayacakları bu etkinliği kaçıramazdım.

6-7 Kasım tarihlerinde Anaheim, Kaliforniya’da gerçekleşen BlizzCon 2015’in üzerinden birkaç gün geçti ancak şahsım adına söyleyebilirim ki üzerimde bıraktığı etki öyle kolayca geçebilecek türden değil, zira bir Warcraft hayranı ve World of Warcraft oyuncusu olarak bu kadar sevdiğim bir evrenin film fragmanını izlerken attığım küçük sevinç çığlıkları hâlâ evde yankılanıyor.

Peki bize neler gösterdiler? Warcraft fragmanında ne gibi sahneler sundular? Bu sahnelerde yer alan mekanların hikâyedeki önemi nedir? Orijinal hikâyeye ne kadar sadık kalınmış görünüyor veya neleri değiştirmişler? Bunlara ve benzer daha birçok soruya cevap arayalım diyerek normal formatımızın biraz dışında olan bu blog yazısını hazırladık.

Ancak detaylara göz atmadan önce gelin hep beraber bu iki dakikalık fragmanı tekrar izleyelim.

Tamam, sakinim.

Bu fragmanda neler gördüğümüzü incelemeden önce kısa bir not iletelim: ComicCon 2015 sırasında kesinlikle zerre kıskanmadığım (!) bir grup insan, Warcraft filminden birkaç kesiti izleme şansı yakalamıştı. Bir kısmı internete sızdırılan bu görüntülerden yola çıkarak anlatacağımız bölümler de olacak ancak maalesef izinsiz paylaşımlar olduğu için herhangi bir görseli sitemize koyamayacağımızı belirtmek isterim. Bu küçük detayı da verdikten sonra Legendary Pictures ve Blizzard Entertainment iş birliğiyle çekilen filmin konusu, yönetmeni ve oyuncu kadrosundan kısaca başlayalım.

Warcraft filmi, Blizzard’ın bundan 20 yıl önce çıkardığı Warcraft: Orklar & İnsanlar oyununa kadar dayanıyor. Birçoğunuzun bildiği üzere “İlk Savaş” olarak adlandırılan olay öncesinde neler yaşandığını, orkların kendi dünyaları olan Draenor’u neden ve nasıl terk ettiklerini, büyücü Medivh’in açtığı geçit sayesinde Azeroth’a varışlarını ve ardından yaşanan olayları anlatacak olan filmde tanıdık birçok isim yer alıyor.

Duncan Jones

Yönetmen: Duncan Jones

2009 yılında vizyona giren “Moon” filmiyle BAFTA Film Ödülü’nü kazanan Jones, David Bowie’nin de oğlu aynı zamanda. Warcraft strateji oyunlarını da severek oynamış olması hem diyarları bildiğinin hem de bu dünyayı hakkını vererek beyaz perdeye taşıyacağının bir işareti. Projeyi devraldığı zaman var olan senaryoyu okuyan Jones, hikâyenin insanlara daha fazla önem verdiğini görüp haksızlık olduğuna kanaat getirerek senaryonun her iki tarafı da farklı yönleriyle anlatacak şekilde değiştirilmesine neden olmuş.

Senaryo: Duncan Jones, Charles Leavitt, Chris Metzen

Fragmandan gördüğümüz kadarıyla hikâyede birtakım değişiklikler yapmaktan geri kalmamışlar. Gözümüze çarpan birkaç detay oldu ancak hepsini anlatmayacağız ki heyecanınızdan bir şey kaybetmeyesiniz.

Oyuncular: Maalesef elimizde tüm oyuncuların isimleri bulunmuyor ancak şu ana kadar açıklanan önemli karakterleri gösterebiliriz, değil mi? 🙂

Travis Fimmel – Anduin Lothar

Dominic Cooper – Kral Llane Wrynn

Paula Patton – Garona Halforcen

Ben Foster – Medivh

Toby Kebbell – Durotan

Clancy Brown – Blackhand

Robert Kazinsky – Orgrim Doomhammer

Daniel Wu – Gul’dan

Ruth Negga – Leydi Taria

Terry Notary – Grommash Hellscream

Ben Schnetzer – Khadgar

Callum Keith Rennie – Moroes

Anna Galvin – Draka

Dylan Schombing – Prens Varian Wrynn

Anduin Lothar, Garona Halforcen, Medivh, Durotan, Orgrim Doomhammer, Llane Wrynn
Gul’dan, Blackhand, Leydi Taria, Khadgar, Moroes

Oyuncularla ilgili birkaç küçük detayı da verelim.

Paula Patton’ın canlandırdığı Garona karakteri, film içerisinde özel efektler kullanılmadan yaratılan tek ork olmasıyla dikkat çekiyor. E zaten Garona bir yarı-ork ve fiziksel olarak çok daha insani boyutlarda olduğundan olması gereken de bu sanki.

Orgrim’i canlandıran Robert Kazinsky tam bir World of Warcraft tutkunu. Oyunu yoğun bir biçimde oynayan Kazinsky, hayranı olduğu bir dünyada yer alabilmenin kendisi için ne kadar inanılmaz bir durum olduğunu her seferinde dile getirmekten de çekinmiyor.

Daniel Wu, Warcraft filmiyle ilgili teklifi almadan önce, eşinin de hamile olmasından ötürü, sektöre bir süre ara vermeye karar vermiş. Ancak teklifi aldığında eşi ona mutlaka filmde yer alması gerektiğini ve bu teklifi kaçırmamasını söylemiş. Neden mi? Eşi de bir Warcraft hayranı da ondan.

Ruth Negga’nın canlandırdığı ve Kral Llane’in eşi (Varian’ın da annesi) olan Leydi Taria, yalnızca film için yaratılmış bir karakter zira oyunda veya herhangi bir kitapta adı geçmiyor.

Eh bu kadar detaydan sonra fragmana geçebiliriz.

Fragman boyunca aldığımız görselleri açıklamadan önce farkına vardığımız bir detaya daha değinelim: Video belirli bir çizgide ilerlemiyor. Kısacası filmin ortasından başına, sonra sonundan ortasına, sonra başından sonuna karmaşık geçişler bulunuyor. Bu bilgiye göre izlediğinizde kafanız daha az karışacaktır. (Geçiş sırasını örnek olsun diye verdim, aman yanlış anlaşılmasın!)

Ayrıca dilerseniz görsellerin üzerine tıklayarak onları büyütebilirsiniz.

 

Grifonlar aşkına! Fragmanımız işte bu karlı dağlarla açılıyor. Neresi olduğundan çok da emin olamasak da Alterac Dağları olması oldukça muhtemel gözüküyor. İlerleyen kısımlarda Dalaran’ın da gözüküyor olması mekanı doğrular gibi…

 

İlk bakışta “Burası da neresi?” diye bir anlık şaşkınlık yaşamış olsak da Medivh’in yaşadığı kule Karazhan olduğu açıkça gözüküyor. Çevresi oyunda hatırladığınızdan çok daha geniş bir alanı kapsıyor, zira Azeroth’a gerçekçilik katabilmek adına bölgeleri de ona göre ölçeklendirmişler anlaşılan. Ayrıca bu bölgenin zamanında Redridge Dağları’nın bir bölümü olduğunu da unutmamak gerek.

 

…Moroes?!

Kulenin Karazhan olduğunu düşünürsek bu görselde grifonun uçuşunu izleyen kişinin Moroes olması kuvvetle muhtemel. Bilmeyenler için not olarak ekleyelim: Moroes, Medivh’in sadık uşağı.

 

Bu sahnede Anduin Lothar ve Medivh’in çırağı Khadgar‘ın bir yere indiğini görüyoruz. Önceki görselden yola çıkarak Karazhan olduğunu varsayıyorum.

 

Ortada Işık Katedrali, sağda kalesi, az ileride limanı ve her bölgesi kendine özgü renklere bürünmüş çatılarıyla Doğu Krallıkları‘nın güney topraklarındaki insan şehri Stormwind. Eğer yalnızca World of Warcraft oynadıysanız ve hikâyeye hakim değilseniz, bu şehir oyunda bildiğiniz şehirden farklı gözükebilir çünkü…farklı zaten. Bu, Stormwind’in İlk Savaş’ta yerle bir edilmeden önceki hali.

 

Merdivenlerden koşarak çıkan bir Khadgar görüyoruz. Peki nerede miyiz? Khadgar’ın yanlarına vardığı kişilerin Kirin Tor büyücülerinin yönetici konseyi (Altılı Konsey) olduğunu ve onların da toplantı yapmak amacıyla görünmeyen duvarlara ve gri taştan bir zemine sahip olan bir mekanı kullandıklarını düşünürsek… Dalaran’daki Gök Loncası diyebiliriz. Normal şartlar altında Altılı Konsey üyeleri, toplantıları sırasında kimliklerini gizleyebilmek için kendi görüntülerini büyü kullanarak değiştirirler ancak film için bu detayı gözardı etmiş de olabilirler. Henüz bilemiyoruz fakat eğer film için dediğim değişikliği uygulamışlarsa aralarında Başbüyücü Antonidas’ın da olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

 

Stormwind Krallığı’nın en büyük kahramanlarından Anduin Lothar.

 

Yakıp yıkılmakta olan bir kasaba ile karşı karşıyayız. En azından fragmanda bu sahne gelince görülen alevlerden ve arka planda yükselen çığlıklardan öyle olduğunu düşünüyorum. İlk bakışta yine “Neresi burası?” diyebileceğiniz ancak oyuna aşinaysanız biraz dikkat edince hemen anlayacağınız bir yer: Belirgin özelliklere sahip taş köprüsü ve küçük iskeleleri ile Redridge Dağları‘ndaki insan kasabası Lakeshire.

 

Lothar’ın yanında diz çöktüğü, yüzünde dehşet dolu bir ifadeyle baktığı, ensesinden hançer saplanarak öldürülmüş bu kişinin kim olduğundan pek emin değiliz. (Aslında eminiz de, hadi o da bize kalsın!) Arka plandaki Kara Geçit‘e dikkat!

 

Orklar… Bir grup yeşil ve kızgın ork, insan askerlerine saldırırken. Tahminimce Hüzün Bataklıkları olarak adlandırılacak bölgedeler.

 

Feci şekilde dayak yemiş veya yemek üzere olan genç bir insan askeri. Benim bu asker ile ilgili bir teorim var: Belki de küçük tatlı bir dokunuş yapmak adına henüz genç bir kavalye iken görünmesi için filme eklenmiş Bolvar Fordragon olabilir. Ama tabi ki bu tamamen benim uydurmam, dayanağı olmayan bir spekülasyon sadece. 🙂

 

Stormwind Kralı, günümüzde İttifak kuvvetlerinin liderliğini yapan Varian’ın babası Llane Wrynn. Ateşli bir şekilde “O canavarları bulun!” dediğini ve etrafında birçok insan ile çevrili olduğunu hesaba katarsak bu sahnenin Stormwind Kalesi‘ndeki komuta merkezinde geçiyor olması muhtemel.

 

Draenor’a ilk bakışımız… Burası World of Warcraft’ta yaptığımız görevlerden edindiğimiz eşyalar sonucu adeta birer palyaçoya döndüğümüz ve Kara Geçit’in bulunduğu Hellfire Yarımadası. Görselin sol tarafında yanlarında kurtlar ile yürüyen bir grup ork gözükürken sağ tarafında ise alışılagelmiş ork mimarisinin sembolü olan küçük bir gözcü kulesi bulunuyor. Burning Legion ile haşır neşir olunmasının bir sonucu olan uğursuz yeşil ışıkları gökyüzünde görebilirsiniz. Kil’jaeden’ın Tahtı çok uzakta olmasa gerek…

 

Orgrim Doomhammer ve Frostwolf Klanı’nın şefi Durotan‘ı, bir ork kampı içerisinde yürürken görüyoruz. Yine göğe bakacak olursak hâlâ Hellfire Yarımadası’ndalar.

 

Önceki görselde sadece bir adet gözcü kulesini gördüğümüz kampın daha geniş açıdan çekimi. Durotan’ın bu sahne boyunca “Dünyamız ölüyor. Uğruna geri dönülecek hiçbir şey yok,” deyişi, Kara Geçit’e doğru ilerlediklerinin bir işareti olmalı. Buradaki orkların bir kısmının tenlerinin yeşil renkte olduğu da gözden kaçmıyor.

 

Bu görselde fazla söze gerek yok aslında. Stormwind Krallığı’nın bulunduğu Elwynn Ormanı‘nı görüyoruz.

 

Ve işte World of Warcraft oyuncularına küçük çığlıklar attıran sahnelerden biri… Tarlaları, değirmenleri ve görselin sağ tarafında kalan balkabağı tarlasının ortasında duran hasat golemiyle Westfall. Bu tarz küçük ama belirleyici detayların atlanmamış olmasına şahsen çok sevindiğimi söylemem gerek.

Orgrim, Durotan ve Durotan’ın Azeroth’tayken yanından ayrılmayan sadık kurdu Sharptooth, bir grup orka liderlik ediyorlar. (Durotan’a Draenor’da eşlik eden kurdu Nightstalker’ın, Azeroth’a gelinmeden önce öldüğünü buraya kısaca not düşelim.) Görselin sol alt tarafında yer alan bir ork ise özellikle dikkat çekici, zira hem Gul’dan’ın hem de Ner’zhul’un parçası oldukları Shadowmoon Klanı’nın şamanlarına has bir asa taşıyor.

 

Ve bir başka çığlık sebebi… Merhaba Go’el! Yani bir başka deyişle yıllarca köle olarak yetiştirilen, ardından esaretten kurtulan ve bildiğimiz, sevdiğimiz Orda‘nın günümüzdeki haline gelmesini sağlayan canımız ciğerimiz Thrall! (Tamam, abarttım biraz.) El kadar bebek derken kelimenin tam anlamıyla el kadar olmasını beklemiyordum açıkçası.

“Ebeveynleri kahverengi… Thrall neden yeşil?” sorusunu duyar gibiyim. Bildiğiniz üzere Azeroth topraklarındaki neredeyse tüm orklar yeşildir. Bunun sebebi ise iblis kanı içmiş olmaları değildir. Orkların tenlerinin yeşile dönmesine sebep olan şey iblislerin ve iblislerle haşır neşir olan kara büyücülerin kullandığı fel enerjidir. Bu büyü türüne uzun süre maruz kalan orkların tenleri yeşile dönmektedir. Daha önceden bahsettiğim ancak görsellerini koyamayacağımı belirttiğim kesitlerde görüldüğü üzere annesi Draka, Kara Geçit’ten geçerken hamiledir ve Draenor tarafındayken çok fazla fel enerjiye maruz kalmıştır. Thrall’ın yeşil doğmasının sebebi budur.

 

Durotan’ın eşi ve Thrall’ın annesi olan Draka‘yı ilk defa bu sahnede görüyoruz.

 

Yine Stormwind’den bir sahne ancak oldukça dikkat çekici. Fragmanda bu sahneyi takip eden konuşmalarda Kral Llane’i, diğer katılımcıları orklara karşı duracak bir İttifak oluşturmaya çağırırken görüyoruz. Görsele dikkat edecek olursak sol tarafta Quel’Thalas’ın asil elflerini, sağ tarafta ise Ironforge cücelerinden bir temsilciyi görebilirsiniz. Ayrıca böyle bir toplantıya katılacak temsilcilerin kendi krallıklarının renklerine bürüneceklerini hesaba katarsak kralın iki sol yanında oturan kırmızı kıyafetli kişinin Stromgarde, karşısında oturan koyu yeşil kıyafetli kişilerin ise Kul Tiras elçileri olduğuna dair bir iddiada bulunmaktan kendimi alıkoyamayacağım.

 

Stormwind Kraliçesi, Llane Wrynn’in eşi ve Varian’ın annesi Leydi Taria… Daha önce de belirttiğim gibi oyunların hikâyesinde veya herhangi bir kitapta bulunmayan bu karakter, yalnızca film için yaratıldı.

 

Stormwind şehrinin farklı bir açıdan alınmış görseli… Eğer görselin üst kısımlarına dikkat ederseniz Elwynn Ormanı’nı Duskwood bölgesinden ayıran nehri ve sağ tarafta ise Westfall topraklarının sınırını görebilirsiniz.

 

Etrafında çatırdayan yıldırımlara ve boynundaki tespihe dikkat edersek yüzünde şamanizm özellikleri taşıyan maskesiyle oldukça tehditkar duran bu orkun, muhtemelen sonraları başımıza binbir dert açacak Shadowmoon Klanı lideri Ner’zhul‘dan başkası olmadığını dile getirirsek yanılacağımızı pek düşünmüyoruz.

 

Üzerinde hiçbir özel efekt kullanılmadan sahneye taşınan bu karakter, Azeroth tarihinin en bilinen suikastçilerinden biri olan yarı-ork Garona‘dan başkası değil. Görselden anladığımız kadarıyla bir yere, muhtemelen Stormwind Cezaevi‘ne hapsedilmiş. Ya da belki Karazhan’a… Neresi olduğunu çıkarmak biraz güç ancak daha sonraki bir sahnede Lothar ile konuştuğunu düşünürsek Stormwind olması daha kuvvetli bir olasılık.

Garona, Gul’dan‘ın draeneiler üzerindeki çeşitli deneylerinin bir ürünü olarak yarı-ork, yarı-draenei olarak Draenor’da doğuyor. Ancak kendisine hayat veren Paula Patton ile yapılan bir söyleşide “yarı-insan” olarak geçmesi de ayrı bir tartışma konusu. Gul’dan tarafından büyü kullanılarak hızlıca büyütülen Garona, bir casus ve suikastçi olarak yetiştiriliyor. Gul’dan’ın bu dişi orkun beynini ne derece yıkadığını söylememe gerek yok sanırsam. Kara Geçit’ten geçerek Azeroth’a adım atan ilk orklardan biri olan Garona, bir dönem orkların elçisi olarak da görev alıyor. Her ne kadar karanlık bir geçmişe sahip olsa da zaman içerisinde Khadgar ve Kral Llane ile dostluk kuran ve insanlara saygı duymaya başlayan yarı-orkun aynı zamanda Medivh ile olan ilişkisinin dostluktan öteye geçtiğini de biliyoruz.

 

Arka planda bir ork kampının bulunduğu ve Orgrim Doomhammer‘ı yakından gördüğümüz bir görsel.

Durotan’ın yakın dostu olan Orgrim, farklı bir klandan geliyor. Orkların Draenor’da yaşarken nadiren gerçekleştirdikleri bir klanlar buluşmasında henüz birer çocukken tanışan Durotan ve Orgrim, kısa zamanda sıkı birer arkadaş oluyorlar. Azeroth’a geçişleri döneminde Savaşşefi olan Blackhand’in en güvenilir üst rütbeli askerlerinden olan Orgrim, ana hikâye boyunca yalnızca savaş isteyen klanı Blackrock ile barış yanlısı dostu Durotan arasında kalmasıyla biliniyor. Bu görselde ise muhtemelen Hüzün Bataklıkları’nda olduklarını varsayıyorum zira ana hikâyede Blackhand tarafından bir ileri mevzi hattı kurması için bu bölgeye gönderiliyor.

 

Kızıl kayalardan oluşan tepeleri sayesinde nerede olduğumuzu hemen anladığımız üzere yine Redridge Dağları’ndayız. Bu sefer ise bölgenin kuzey doğusunda yer alan Stonewatch yerleşkesine odaklanan görselde orkların saldırıları sonucu bir kulenin yıkılışına şahit oluyoruz.

 

Khadgar, Anduin Lothar ve Garona’yı bir grup insan askeriyle yol alırken görüyoruz. Medivh’in neler yaptığının farkına varıp Karazhan’ı basmaya giden özel seçilmiş grup olması yüksek ihtimal. Garona’nın üzerindeki zırha dikkat zira bu bir ork zırhı değil.

 

Bir üstteki görselin devam sahnesinde bu sefer de Durotan’ın önderliğindeki bir grup kahverengi tene sahip orku görebiliyoruz. Arka planda yer alan Blackrock Dağı‘nı göz önüne alacak olursak kendi halkını kurtarmak isteyen Durotan’ın insanlarla karşılaştığı bu yer, Yanan Bozkırlar bölgesi civarında olabilir.

Khadgar… Yoksa burası…?

 

Dalaran!

Bu sahneyi gördüğümüzde bir “Neden ki?” diye sormadık değil zira orijinal hikâyede, orkların Azeroth’a adım attıkları dönemde Dalaran uçan bir şehir değil ve Alterac Dağları’nın batısındaki topraklarda yer alıyor. Bir bildikleri vardır herhalde… “Madem büyücülerin şehri, en başından uçuruversinler” diye mi düşündüler artık, neyse… Eğer Warcraft hikâyesini birkaç film şeklinde anlatmak gibi bir niyetleri varsa ilerleyen dönemlerde Archimonde ile yaşanan olayı havada süzülen haliyle nasıl bağlayacaklarını merak etmiyor değilim.

 

Durotan’ın burada ne sürdüğünü (muhtemelen Sharptooth) ve hızla neden kaçtığını bilmiyorum ama…

 

…her ne ise arkasından Lothar da geliyor. Belki de bir sebepten ötürü Lothar’dan kaçıyordur?

 

Ryan Robbins’in canlandırdığı ve adı Karos olarak açıklanan bu karakterin kim olduğu konusunda hiçbir fikrim yok zira orijinal hikayede yer almıyor. Ancak durmadan “Onlar canavar!”, “Hepsi yok edilmeli!” şeklindeki konuşmalarından ötürü pek de ork canlısı bir insan olmadığı kesin.

 

Orda’nın ilk Savaşşefi Blackhand, zavallı bir atı bir grup insan askerine doğru fırlatmak üzereyken…

 

Toprağı kaplayan kardan ve genel olarak coğrafik yapıdan yapılacak çıkarımla bu orkların hiddetle koşturdukları bölgenin neresi olduğuna dair iki varsayımda bulunabilirim:

  1. Bir ihtimal Khaz Modan civarında bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Ancak neden orada olabileceklerine dair pek bir açıklama bulamıyorum zira orijinal hikâyede böyle bir duruma yön verecek herhangi bir olay yaşanmıyor.
  2. Alterac Dağları da diyebiliriz zira Gul’dan’a bağlı bir grup suikastçinin hikâyenin ilerleyen bölümlerinde Durotan ve Draka’yı takip ettiğini biliyoruz.

 

Birileri Durotan’ı çok kızdırmış olmalı. O yumruğu kime çakacağın—

 

— Eline sağlık!

Durotan’ın önceki görselde hazırladığı yumruğun Gul’dan’ın suratında patlamasından şahsen büyük bir mutluluk duymuş olsam da kafamda soru işaretleri oluşmasını engelleyemiyorum. Zira asıl hikâyede böyle bir sahne olmadığı gibi Gul’dan yarı çıplak halde yakın dövüşe tutuşacak bir karakter de değil. İşini sinsice, arkadan iş çevirerek ve olabildiğince fel büyüsü kullanarak yapmayı tercih eden Gul’dan’ın nasıl olup da Durotan’dan bir yumruk yiyecek konuma geldiğini sorgulamaktan başka çarem yok. Bir meydan okuma söz konusu olabilir.

Bu sahnede Lothar’ı, Karos ile küçük bir tartışma içerisindeyken görüyoruz. Orklara kesinlikle güvenmeyen ve onların yok edilmesi gerektiğine inanan Karos ile sözlü bir çatışma içerisinde oldukları aşikar.

 

Bu sahnede ne olduğunu çıkarmak biraz zor ancak Durotan’ın da Orgrim’in de yüzlerindeki ifadeden yola çıkacak olursak bir anlaşmazlık içerisinde olduklarını söyleyebiliriz diye düşünüyorum.

 

Garona’yı deri kıyafetler içerisinde gördüğümüz bu görselde mekanın neresi olduğunu anlamak zor olsa da bir ihtimal Karazhan diyebiliriz. Eğer karşısında Medivh var ise bakışları daha da anlam kazanıyor. Ancak mekan tipik bir insan yapısı da olabilir zira mimari özellikleri oldukça benziyor.

 

Bu sahneye ben gerçekten bir anlam yükleyemedim. Lothar ve Garona? Bu kadar yakın? Sebep?

Filme biraz da renk katmak amacıyla Lothar’ın Garona’ya karşı birtakım romantik hisler taşıdığına dair göndermeler yapmış olabilirler. Yahut Garona, kendi istekleri dışında kontrol edilen iradesinin yönlendirmeleri sonucu Lothar’ı baştan çıkarma eğiliminde olabilir. Ancak Warcraft evrenine aşina olanlar bilirler ki zaten o dönemde garip bir aşk hikâyesi vuku bulmaktadır ve bu da Garona ile Medivh arasındadır. Lothar’ın olayla alakası yoktur ve hatta Garona ile birbirlerini çok tanımazlar bile.

 

Filmin fragmanından bir hafta önce yayınlanan on beş saniyelik kesitte de gördüğümüz bu sahne hem bulundurduğu karakterler hem de içerdiği olay açısından önem arz ediyor. Kraliçe Taria’yı ve Anduin Lothar’ı hemen seçebildiğimiz sahnede sağ tarafta bulunan kişinin Başbüyücü Antonidas olduğunu düşünüyorum. Sol tarafta ise Khadgar ve yanında henüz on yaşındaki küçük prens Varian Wrynn bulunuyor. (Astığım astık, kestiğim kestik bir karakteri böyle görünce garip oluyor, değil mi?) Ancak yanlarındaki küçük kızın kim olduğuna dair bir fikrimiz yok. (Yönetmene Twitter üzerinden attığımız mesajlara da bir yanıt alamadık.) Ancak bir başka spekülasyon ortaya atmak istiyorum: Ya bu küçük kız, sonraları Stormwind’in başına bela olacak Katrana Prestor ise? Yine herhangi bir dayanağım yok, yalnızca aklıma gelen ilk ismi söyledim.

 

Bir önceki karenin farklı açıdan alınmış bu halinde Leydi Taria ve Lothar’ın arkasında yer alan bir cenaze hazırlığı olduğu ve ölen kişinin yakılacağı şekilde düzenek hazırlandığı hemen göze çarpıyor. Oturanlar arasında sol tarafta Kirin Tor büyücüleri yer alırken sağ tarafta bir grup asil elf ve hemen arkalarında oturan bir cüce de gözden kaçmıyor. Stormwind halkının toplandığı bu hüzünlü seremonide birileri eksik ama…

 

Yine bir grup yeşil tenli ork, yine insanlara karşı yapılan bir saldırı… Ancak önceki görsellere dikkat edersek bu saldırının gerçekleştiği yerin, Durotan’ın Khadgar, Lothar ve Garona ile karşılaştığı bölge olduğunu söyleyebiliriz. Anlaşılan bir pusu söz konusu. (O dövmeden ben de istiyorum yalnız.)

 

Bir grup korkmuş insan. Bir yere hapsedilmiş gibi duruyorlar ve karşılarında her ne duruyorsa onları cidden ürkütmüş.

 

İki önceki görselin devamı gibi görünen bu sahnede yine bir yeşil orku, bu sefer Durotan’a saldırırken görüyoruz.

Birbirinden kopuk halde gelen bu görüntülerden şöyle bir sonuca varmamız mümkün olabilir: Durotan liderliğindeki, kendisiyle benzer görüşleri taşıyarak iblis kanını içmeyen ancak ölmekte olan Draenor’dan daha yaşanılası Azeroth’a göç eden bir grup ork, orijinal hikâyeye paralel bir biçimde (belki biraz zaman kayması yaşayarak) iblislerin kölesi olma yolunda hızla ilerleyen yeşil tenli orklardan ve Gul’dan’dan uzaklaşmak amacıyla Alterac Dağları’na doğru yola çıkmış ve tam yol üzerindeyken Karazhan’a doğru ilerleyen insan grubuyla karşılaşmış olabilir. Tam da bu esnadayken ihaneti kaldıramayan ve kendisinden kaçan bu ork grubunu yok etmek isteyen Gul’dan’ın gönderdiği birlik tarafından pusuya düşürülüyor gibi gözüküyorlar.

Savaşşefi Blackhand, Durotan’ın neden kendi ırkını değil de insanların tarafını tuttuğunu sorgularken…

Bu noktada Blackhand’in oldukça iri ve güçlü bir ork olduğunu ve tüm Orda’yı yönettiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Ancak Blackhand’in Savaşşefi seçilmesinin nedeninin Gul’dan’ın manüpilasyonu olmasını ve aslında Orda’yı perde arkasından bu kara büyücünün yönettiğini göz ardı etmemek gerekir. Yine de oldukça tehditkar durduğunu söylemeden edemeyeceğim.

 

Bu sahnede ise oğlu Thrall’ı bir nehre doğru salan Draka’yı görüyoruz. Fragmanda birkaç saniye önce sazlıklar arasında alelacele koşmakta olan Draka’nın bu görselde arkasından gelen orktan kaçtığı aşikar. Henüz yeni doğmuş olan oğlunu güvende tutmaya çalışan Draka’nın başına ne geleceğini biliyoruz (bilmeyen varsa da söylemiyoruz) ancak burada gösterildiği gibi bir “nehre salma” olayının orijinal hikâyede geçmediğini ayrıca belirtmem gerek. Film yapımcıları, Warcraft oyuncularının Thrall’dan bahsederken senelerdir şakayla karışık “peygamber” benzetmesi yapmalarını ciddiye almış olabilirler mi?

 

Kral Llane, orklara direkt saldırmak gibi bir plan yapar ve Lothar da bunun intihardan farksız olacağını savunurken arka planda Medivh’i görüyor olabilir miyiz? Zira yine buraya koyamayacağım ComicCon görsellerindeki Medivh betimlemesine oldukça benziyor.

 

İnsanlar…

 

…ve orklar. Llane ciddiymiş.

 

Karşımızda, bir kurt postunu üzerinden atan Durotan’ı görüyoruz. Onun karşısında ise Blackhand ve her yerinden fırlayan kuru kafalar sayesinde gözümüzden kaçmasına imkan olmayan Gul’dan bulunuyor. Neler olduğundan emin değilim ancak birkaç görsel önce Durotan’ın Gul’dan’ı yumrukladığı sahneyle bağlantılı olduğu ve bir meydan okuma (belki de mak’gora çağrısı) yaşandığı ortada.

 

Bu görselle ilgili de çeşitli sorular oluştu kafamda. İki ihtimal üzerinde duracağım.

  1. Kanımca özel seçilmiş birliğiyle Karazhan’a varan Lothar’ın, burada bir direnişle karşılaşmış ve büyüyle yaratılmış bir fırtınanın içerisinde kalmış olduğu görülüyor. Zira “Ne yapacaksan şimdi yap!” diye bağırdığı bu sahnede Medivh’i etkisiz hale getirmesi için Khadgar’a sesleniyor olabilir.
  2. İkinci ihtimal ise önceki görsellerden birinde karşımıza çıkan Ner’zhul’un yarattığı fırtınanın içerisinde kalmış olabilirler, zira ComicCon’da gösterilen kesitlerden birinde Lothar’ın Ner’zhul ile yakın dövüşe girdiği bir sahne bulunuyor.

 

/roar

 

Fazla hareketli bir sahne olduğu için çok da net çıkmayan bu görselde, Anduin Lothar’ın zırhsız ve çıplak ayaklarla koşarak elinde kılıcıyla bir kuleden aşağıya atladığını ve bir grifonun sırtına konduğunu görüyoruz. Fragmanda bu atlayışı yapmadan önceki saniyelerde gözüken pencere yapısı ve bu görselde açıkça görülen enerji akımları, Lothar’ın Karazhan’dan atlıyor olduğunu doğrular nitelikte. Ancak kendisinin neden çıplak ayakla dolaştığını sorguluyorum. (O kadar çarpıştıktan ve hasar yedikten sonra o botların bakımını yapmazsan olacağı bu!)

 

Karazhan’dan atladığı sahnenin devamı niteliğindeki (ayaklar hâlâ çıplak) bu kesitte ise Lothar, coğrafi yapısı artık iyiden iyiye bozulmakta olan Kara Sazlık bölgesinde bulunan Kara Geçit’e ve çevresindeki orklara saldırmaya hazırlanıyor. Bir sonraki saniyede yerdeki orklardan birine grifonu ile dalış yapan Lothar’ın bu hareketiyle fragmanımızı tamamlıyoruz.

Warcraft filminin fragman analizini bitirdiğim bu noktada söylemek isterim ki şahsen izlediğimden memnun kaldım. Hikâyeye olabildiğince sadık kalacaklarını söyleyen ekibe güvenim tam ancak bazı noktalar bende soru işaretleri oluşturmadı değil -ki bunları zaten sahneler sırasında da belirttim. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki bu yalnızca Warcraft hayranları için yapılan bir film değil. Konuyla hiç ilgisi olmayan, Azeroth neresi diye sorsanız size boş bakabilecek ve yalnızca film izlemek isteyen insanların da ilgisini çekebilmesi, böylece iyi bir hasılat elde edebilmesi ve bunu takiben devam filmlerinin çekilebilmesi gerekiyor. O yüzden yalnızca bir oyunun hayranı olarak değil, aynı zamanda dışarıdan birinin gözüyle de bakabiliyor olmak önemli. Her uyarlama filminde bazı değişiklikler elbette yapılacaktır ancak konu Warcraft olunca bunun en az düzeyde tutulmasını ben de isterim elbette.

Bu cümlemle yazımı bitiriyor ve sizi son birkaç görselle başbaşa bırakıyorum.

 

 

 

 

 

LEEEROOOOY JENKIIIIIIIIIINS