Lorekeeper

NEW WORLD KAYITLARI – BÖLÜM 3: EVERFALL ÖYKÜLERİ

Amazon Games Studio tarafından geliştirilen New World, MMORPG piyasasına güçlü bir giriş yapıyor. Aeternum adındaki adada geçen macera boyunca harita üzerindeki sayısız noktada oyunculara hem karakterler, hem bulundukları bölgeler hem de adanın tarihi ile ilgili çeşitli bilgiler veren birçok not bulunuyor. Mektup, günlük, seyir defteri, askerî kayıtlar ve benzeri çeşitlilikteki bu notları sizlere “New World Kayıtları” başlığı altında Türkçeye çevirerek sunuyoruz!

Siz yazıyı okumaya başlamadan önce çeviriyle ilgili birkaç ufak notu paylaşmakta fayda var:

İyi okumalar!


EVERFALL ÖYKÜLERİ [TALES OF EVERFALL]

EVERFALL ÖYKÜLERİ
[TALES OF EVERFALL]
ŞAFAKTAN YIKIMA
[DAYBREAK TO DECREPIT]

Daybreak’te Şafak Vakti
[Dawn in Daybreak]
Daybreak Borough’da bulunmaktadır.

Sevgili Min,

Bitki tarlaları gelişiyor. Burada, Daybreak Borough’da kendimize küçük bir cennet köşesi oluşturduk. Göreceli bir huzurumuz var. Fakat doğruyu söylemek gerekirse güneydeki korsanlar, bölgelerine yaklaşmayı göze alırsak zaman zaman bizi taciz ediyorlar.

Kuzeydeki Kelleher Farmstead’in istilası ve düşüyle ilgili son haberler yürek parçalayıcı. Ama biz burada güçlüyüz. İnşa ettiğimiz ve artık yuvamız dediğimiz bu yeri savunmak için tekrar tekrar ölmeye hazır silahlı savunucularımız var.

Xia

Daybreak Düşüyor
[Daybreak Falls]
Daybreak Borough’da bulunmaktadır.

Sevgili Min,

Savunucular düştüler. Bu kadar ölümden sonra bir zamanların gururlu şehir muhafızlarını vızıldayan deliliğe ve firara kaybettik.

Kelleher Farmstead’den gelen Yitirilmiş güruhu çok güçlüydü; ilk başta paytak paytak yürüyen, baş edilebilir derecede azar azar gelen et yığınlarıydı fakat şimdi şiddetli bir çürüme ve bozulma seli gibi akıyorlar. Burası istila edildi ve bitki tarlalarından geriye pek bir şey kalmadı. Batıdaki duvarlarla çevrili yerleşime katılmaktan başka seçeneğimiz yok. Bu tarz sınırların dışında özgür ve müreffeh bir bucağa dair hayallerimiz suya düştü.

Xia

KELLEHER’İN DÜŞÜŞÜ
[FALL OF KELLEHER]

Şüpheler
[Suspicions]
Kelleher Farmstead’de bulunmaktadır.

Jennifer’da farklı bir şeyler var. Daha önce yerleşimde bal kabaklarımızı satmaya hiç hevesli olmamış, oraya varmak için yapılan yürüyüşün tehlikeli olduğu kadar iki kat sıkıcı olduğunu söylemişti. Şimdiyse mallarımızı satma fırsatı olunca neredeyse balıklama atlıyor. Babası bir şeyden şüphelenmiyor ama bir anne bilir. Artık yetişkin bir kadın olan küçük kızımıza, onu çiftlikten uzaklaştıran bir şey oldu. Bir dahaki sefere ticaret merkezine gittiğimizde onun hareketlerini ve konuşmalarını yakından takip edeceğim… Eski Dünya’da Michael ile ilk tanıştığımda nasıl hissettiysem ona benziyor.

Sarah Kelleher

O Benimleyken Farklı
[He’s Different With Me]
Kelleher Farmstead’de bulunmaktadır.

Gözetleme kulesini koruyan o aksi, yorgun görünüşlü adam benimle birlikteyken farklı oluyor. Çok fazla ölüm görmüş; bir sürü maceracı kıyılarına vuruyor, sırf Boğulmuşlar ile savaşırken akıllarını ve hayatlarını kaybetmek için. Savaş yorgunu olsa da Reese’in yüzünde benim için her zaman bir gülümseme oluyor. Kendimi o gülümsemeyi, miğferini çıkarıp yüzünü tüm yaralarının görkemiyle görmeyi arzularken buluyorum. Yerleşimde herkesin, hatta annemin ve babamın göreceği şekilde onunla kol kola yürüyebileceğim günü hayal ediyorum. Fakat şimdilik aramızda şifreli notlar gönderiyoruz ki kimse birbirimize söylemek istediklerimizi okuyamasın.

Jennifer Kelleher

MADENLERDE BİR KANARYA
[CANARY IN THE MINES]

Tekla ve Audrey
[Tekla and Audrey]
Canary Mine’da bulunmaktadır.

Yarın Audrey ve ben, kuzeydeki Canary Mine’da bir araştırma yapacağız. Keşif gezimiz için çelik silahlar ve aletlerin yanı sıra Lee tarafından bize verilen birkaç porsiyon pişmiş eti toparladık. İyi adam. Audrey, [Lee] bu tarz bir şeyden hoşlanır diye ona teşekkür etmek amacıyla parlak bir şey getirmemiz konusunda ısrar ediyor. Audrey her zaman başkalarını düşünür.

T.P.

Audrey’nin Vefat İlanı
[Obituary for Audrey]
Canary Mine’da bulunmaktadır.

Burada birçoğu için bir arkadaş, ünlü bir zanaatkâr ve asla yerini doldurmayacağım bir ortak yatıyor. Yozlaşmış Kazıcılar tarafından öldürülen Audrey Kelleher, zamansız ölümünden önce cesur ve görkemli bir savaş verdi. Yozlaşmışlar’a karşı olan nefretim her zamankinden daha parlak bir ateşle yanıyor ve Audrey için onların varlığıyla ilgili gizemin ardında neyin yattığını öğreneceğim. Yozlaşmışlar’ın neden bu kadar güneyde olduklarını öğrenecek ve onlara bir son vereceğim.

Tekla Petrowski

ARCTURUS HAZİNESİ
[TREASURE OF ARCTURUS]

Ölüm Kütüğü
[Death Log]
Arcturus’ta bulunmaktadır.

7. Ölüm: İkinci kata çıkan merdivenlerde köşeye sıkıştırıldım.

8. Ölüm: Bu sefer kapıdan zar zor içeri girmiştim ki Kadimler tarafından dört bir yandan kuşatıldım.

9. Ölüm: En üst kata ulaştım! Arcturus’lu Delici ve müttefikleri çok güçlülerdi; hazineden sadece birkaç metre ötede öldüm.

Hazine o kadar yakın ki onu hissedebiliyorum! Bu geride kalmış iskeletlerin artık kullanamayacakları bir şeyi korumaları nasıl bir acımasızlık, nasıl bir haksızlıktır.

Bu gece 10. denememi gerçekleştireceğim ve zaferle ayrılacağımdan eminim.

Delici Gözler
[Piercing Eyes]
Arcturus’ta bulunmaktadır.

Delici’nin bakışları donuk ve niyetini belli ediyor. Gözlerinin olması gereken yuvalar, kalbime korku salarak bedenimi delip geçiyor. İyi zırhlanmış bir Muhafız ile çarpışmaya hazırlanırken korkudan tir tir titreyerek durduğum bu yerde onun görüş alanından kaçınabilirim.

Titreyen ellerimle baltamı hazırlıyorum ve dua etmek için duraksıyorum.

Takdiriilahi ruhumu korusun.
KORSAN YAĞMACILIĞI
[PIRATE’S PLUNDER]

Kaptanın Seyir Defteri, 24
[Captain’s Log 24]
Riverworn Grotto’da bulunmaktadır.

Otuz gündür denizdeyiz, şiddetli rüzgârlar ve gürleyen dalgalar tarafından savruluyoruz. Mürettebat uyumaya çalışırken ranzalarından yuvarlanıyor ve bazıları dinlenme süresi boyunca kendilerini [yatağa] bağlamaya başladılar.

Bu tuhaf kara kütlesine ne kadar yaklaşırsak okyanus o kadar şiddetli hâle geliyor, bu yüzden etrafından dolaşmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Dümenci şaşkın. Burada hiçbir harita üzerinde bilinen bir ada yok.

Kaptan Yennifer

Kaptanın Seyir Defteri, 31
[Captain’s Log 31]
Riverworn Grotto’da bulunmaktadır.

Korsanlar. Kahrolası korsanlar. Dün gece ben yataktayken gemiye saldırdılar ve onu ele geçiriyorlarken birçok adamım katledildi. Ölenlerin cesetleri ve dahası hayatta olup işgalcilere meydan okuyan birkaçı da kabaca denize atıldılar. Şimdilik iş birliği yapıyorum, seyir defterimi gizli bir yerde tutuyorum.

Korsanlar bizim kaçınmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığımız adaya çıkma niyetinde olduklarından en azından birkaç sayfanın dayanmasını ummaktan başka bir şey yapamıyorum. Bunun bir intihar olduğuna inanıyorum ama Usta Henry olarak hitap edilen kaptanları, bu adanın hayal edilemez zenginlikler barındırdığından emin. Mürettebatımın iyiliği için umarım bu korsanlar istediklerini alırlar ve sonra bizi hemen serbest bırakırlar. Issız bir adada yaşamak bile denizde esir olmaktan daha iyidir.

Kaptan Yennifer

POLLY’NİN BUDALALIKLARI
[POLLY’S FOLLIES]

Deli Kadın
[Madwoman]
Stonetooth Terrace’ta bulunmuştur.

Elizabeth Polly tamamen ve kesinlikle deli bir kadın. Fen’e gitmek için içinden geçmem gereken Diriölü dalgalarına karşı bana hiçbir silah, hiçbir koruma sağlamıyor. Sonra bitkin ve eli boş döndüğümde sanki meyhane malzemeleri için ölmeye değermiş gibi bağırıp çağırıyor! Bu korsanlar birer baş belası ama o da öyle. İşi bırakıyorum.

Meyhane Malzemeleri
[Tavern Supplies]
Stonetooth Terrace’ta bulunmuştur.

Tam olarak istendiği gibi on beş içki maşrapası. Hamala sana dönerken kendisini savunması için tahta bir topuz ve yeni bir palto verdim. Zavallı delikanlı buraya yaptığı yolculukta zar zor hayatta kalmış ve Diriölüler ona eziyet verdikleri için kıyafetleri yırtık pırtıktı. Malzemelerinin tekrar çalınmasını istemiyorsan hamallarını korumak için gerçekten daha fazla çaba harcamalısın, Elizabeth. Korsanlar artık içki kaplarındaki ince işçiliğimi tattıklarına göre korkarım ki buna karşı bir düşkünlük gösterip gördükleri yerde hamala saldıracaklardır.

HERON’UN ALAN NOTLARI
[HERON’S FIELD NOTES]

Muhafızlar’ın Saldırıları
[Guardians’ Attacks]
Lupus’ta bulunmaktadır.

Savaşta zorlu [düşmanlar] olan Aeternum Kadim harabelerinin Muhafızları hafife alınmamalıdır. Araştırmamda onlara çok kez canımı verdim. Yine de savaş yöntemlerinde yeri geldiğinde kaçmama olanak sağlayan birtakım kalıplar fark etmeye başladım. Sopa kullanan Kadim Muhafızlar, kafatasınızı parçalamaya çalışmadan önce geri çekiliyorlar; oldukça acı verici bir ölüm şekli ve bana nasıl saldırdıklarını izleyerek hareketlerini biraz doğruluk payıyla tahmin edebiliyorum. Başım son ölümümden beri hâlâ çınlıyor; kafatasımdaki çatlağın hayali, savaş yetenekleri söz konusu olduğunda daha almam gereken çok yol olduğunun bir anımsatıcısı olarak haylaz haylaz zonkluyor.

Yarı Bedenli
[Half-Formed]
Norma’da bulunmaktadır.

Kadim Muhafızlar’ın bazılarının bedenleri yarı yarıya korunmuş durumda, [bu da] onları bir sonraki hedeflerine ulaşmak için ilelebet karınları üzerinde sürünmeye mahkum ediyor. Bu sürünen gövdeleri hafife almak gibi bir hata yaptım ve onların düşmanları üzerine atlayıp pençeleyerek öldürmeye adapte olmalarından ötürü hızlıca can verdim. Sırf karşılaştığım güçlü direniş yüzünden araştırmamdan vazgeçmeyi reddediyorum ama bu sürüngenler, ayakta duran kardeşlerinin yapmadığı şekilde kâbuslarıma giriyorlar. Şimdi bile onlar hakkında yazarken içim ürperiyor.

Muhafızlar’ın Silahları
[Guardians’ Weapons]
Hercules’de bulunmaktadır.

Kadim Muhafızlar’ın taşıdıkları silahlar, ilkel bir işçilik seviyesindedir. Bazen çelik silahlar taşırken bulunabilirler ancak çoğu zaman silahlarını şekillendirdikleri madde, düşük kaliteli demirdir. Atmak amacıyla cirit taşıyan birkaç kumandan dışında menzilli silah kullanma yeteneğinden mahrum görünüyorlar ve kılıç ile topuz kullanarak yaşayıp giden bir halklar. Kemikli elleri de teninizi sıyırdığında büyük oranda hasar verebilir, bu yüzden silahsız Muhafızlar’ın bile tehlikeli olduğu göze alınmalıdır.

Muhafızlar’ın Kararlılığı
[Guardians’ Resolve]
Ursa’da bulunmaktadır.

Muhafızlar, Kadimler’in harabelerine izinsiz girmeye cüret eden tüm insanlara saldırırlar. Hayvanlar geçip gitmekte özgürken iki ayak üzerinde duran her şey ani ve acımasız bir düşmanlıkla karşılanır. Gözleri olmadan neye saldırdıklarını nasıl görüyorlar? Saldırılarının bir kısmı dikkatsizce ve görünüşe bakılırsa körcesine yapılıyor, bu yüzden savaşta belki de diğer duyularına güveniyorlar. Her şeyden önce kas olmadan nasıl ayakta durdukları ve savaştıkları hâlâ bir muamma.

Göklere Doğru Uzanmak
[Reaching Towards the Heavens]
Lacerta’da bulunmaktadır.

Bu gözetleme kuleleri göklere doğru uzanıyor ve her şeyden önce nasıl dikildikleri konusunda sıradan gözlemcilerin kafalarını karıştırıyor. İskele kullanıldı mı? Eğer öyleyse hiçbir kalıntısı yok ve kuleleri ayakta tutacak harici destek kirişleri bulunmuyor. Bana öyle geliyor ki mağrur, taştan ağaçlar gibi doğrudan yerden büyümüşler ve bulutlara değecek kadar yükseklerde kümelenmişler.

Küreler
[The Orbs]
Carina’da bulunmaktadır.

Gözetleme kulelerinin kendilerinden bile daha büyüleyici olan şeyler, tepelerine yakın yerde bulunan devasa kürelerdir. O kadar büyük görünüyorlar ki Kadimler’in onları oraya nasıl çıkardığını hayal etmek şaşkınlık uyandırıyor. Yönlendikleri konumlar herhangi bir önem taşıyor mu? Küreler, kulenin yalnızca bir yanından çıkıyor gibi görünüyor ve Windsward çevresinde bulunan kürelere benziyor.

Kartel’den İhraç Edilme
[Syndicate Expulsion]
Draco’da bulunmaktadır.

Bugün Kartel’den ayrıldım.

Daha doğrusu o küstah aptallar benden ayrıldılar ama zaten onlarla ilişkimi kesmek üzereydim. Bu Kadimler araştırması yüzünden doğan kıskançlıkları üzerime çöküyordu ve sanırım ya onu benden çalmayı ya da beni aradan çıkarmayı planlıyorlardı. Simyacı Olivera beni ihraç ettiği için pişman görünüyordu ama zannımca bu da rol yapmaktan başka bir şey değildi. Her zaman için kaderimi bizzat yönlendirişimi ve araştırmamı paylaşmadan azoth’un gizemlerinin ardına düşüşümü kıskanmıştır. Neden paylaşayım ki? Kartel hiçbir zaman benim için bir şey yapmadı, kendi tercihlerine uygun örnekler peşinde koşmam için beni ölümüme göndermekten başka.

Onları Haksız Çıkaracağım
[Proving Them Wrong]
Orion’da bulunmaktadır.

Yerleşimde ne zaman yanlarından geçsem Yargıç Amano ile Kumandan Chauhan’ın bakışlarını üzerimde hissediyorum. Zeki insanlar değiller. Kadimler hakkındaki araştırmamı, onların kafir ya da zayıf olduklarını düşündüklerinden uygun bulmadıklarını biliyorum ama yanıldıklarını kanıtlayacağım. Hepsini haksız çıkaracağım.

Yıldızların Merkezi
[Center of the Stars]
Shattered Obelisk’te bulunmaktadır.

Hepimiz dünyanın, gezegenlerin ve evrenin merkezi olduğunu biliyoruz ve gezegen sistemimizin bu cevherinin, üzerinde Aeternum gibi harika bir adaya sahip olması çok yakışık alıyor. Eğer gezegenimiz göklerin merkezi ise o zaman ekvatora çok yakın bir konumda bulunan ve hâlihazırda güçle dolu olan Aeternum, gezegenin merkezi olmalı. Burada bulunan ve başka hiçbir yerde var olmayan azoth maddesi, buranın kutsal kitaplarda bahsedilen, tüm yaşamın doğduğu ezeli Cennet olduğunun bir başka kanıtıdır. Her şeyin merkezinde durmaktan onur ve gurur duyuyorum ve Kadimler’in bu olgu hakkında ne düşündüklerini öğrenmem gerektiğine inanıyorum.

Bedensel Sınırlamalar
[Bodily Limitations]
Shattered Obelisk’te bulunmaktadır.

Son birkaç ölümün bedelini bilhassa ağır bir şekilde hissediyorum. Karnımda bir Kadim Muhafız’ın paslı kılıcının girdiği yer hâlâ ağrıyor ve hiçbir şifa ilacı acıyı dindirmeye yetmiyor gibi görünüyor. Her dirilişte biraz daha zayıflıyor, adeta ay gibi geriye hiçbir şey kalmayana kadar küçülüyorum. Araştırmama şimdilik bir ara vermeliyim ve hem benim adıma hem de astronomi bilimleri adına ilerleme riskini göze alabilecek birini bulmalıyım. Yerleşimde alan çalışmama devam edebilecek, benimle aynı görüşte olan birini bekleyeceğim.

BALIKÇILIK KUSURLARI
[FISHERY FOIBLES]

Bugün Oltaya Hiçbir Şey Gelmiyor
[Nothing’s Biting Today]
Meadow Lake Fishery’de bulunmaktadır.

Morrison’ın dün gece yaptığı tüm o tantana balıkları korkutmuş olmalı. O kahrolası aptal, sanki burası bir Eski Dünya sahnesiymiş gibi etrafta koşturup avazı çıktığı kadar bağırarak şarkı söyledi. Şimdiyse ben, tamamen hareketsiz misinam suyun içindeyken öylece oturuyorum, tek bir balık bile gelmiyor. Ona neden katlandığımı bir tek Tanrı bilir.

Yitirilmiş Görüldü
[Withered Spotted]
Meadow Lake Fishery’de bulunmaktadır.

Bir maceracının şişmiş cesedi bugün ağlara vurdu ve zavallı kız ne ölü ne de diriydi. Bir kolu olmayan ve aklını kaçırmış bir Yitirilmiş’ti. Marrison, kafatasını delip onu ızdırabından kurtarmak için zıpkınını kullanmak zorunda kaldı. Bu tuhaf zira Yitirilmişler genelde bu taraflara gelmezler. İçgüdülerim bana bunun gördüğümüz son Yitirilmiş olmayacağını, daha fazla kayıp ruh bu adaya vurdukça daha fazlasının kokuşmuş ve akıldan yoksun bedenlere dönüşeceğini söylüyor.

ÖLÜM TUZAKLARI
[TRAPPINGS OF DEATH]

Satılık Su Kabakları
[Gourds For Sale]
Olcott Aile Çiftliği’nde bulunmaktadır.

Ufaklıklara Ticaret Merkezi’nin işleyiş yöntemlerini öğrettik ve gayet güzel alışıyor gibi görünüyorlar. Biz tarlaları ekerken onlar da mallarımızı büyüklerinin himayesinde pazara götürüyorlar. Artık Everfall’un tamamı Olcott Ailesi’nin su kabaklarını ve onların kalitesini biliyor. Buradaki hayatımız, Eski Dünya’yı geride bırakma riskini alırken hayal edebildiğimizden çok daha kazançlı. Evet, burada çok fazla tehlike var ancak yollardan ayrılmayıp düzenli bir rutine bağlı kalındığında bizimki kadar büyük ve huzurlu bir aile bile hayatta kalabilir ve hatta büyüyebilir.

Sawyer Olcott

Ormandaki Kırmızı Parıltı
[A Red Glow in the Woods]
Olcott Aile Çiftliği’nde bulunmaktadır.

Babam onu gösterdiğinden beri gece zar zor uyuyabiliyorum. Ormanda kırmızı bir parıltı var, ağaçların tepeleri arasında çok sönük [duruyor]. Önce delilik olduğunu düşündüm zira tuzak kuran bir avcıdan başka kim ağaçlara tırmanır ki? Bu kırmızı varlığın gerçekten bir avcı olabileceğini ve avlarının bizler olduğumuzu fark ettim. Şu anda kırmızı gözleri üzerimde hissediyorum. Ufaklıkları yarın pazara götürmeyeceğim, hatta evden bile çıkmayacağım. Bir şey ya da biri geliyor ve hazırlıklı olmalıyız.

Jamison Olcott

MAECIA’NIN KORKULARI
[MAECIA’S FEARS]

Ayıya Dikkat
[Beware the Bear]
Everfall yerleşiminde bulunmaktadır.

Polly, bazı korkularımı kağıda dökersem bunun bana yardımcı olabileceğini söyledi. Etkilerini ortadan kaldırır dedi, o yüzden işte başlıyorum.

Ayılar. O büyük dişleri, büyük pençeleri ve ölüleri kaldıracak nitelikteki kükremeleri. Ayılar beni dehşete düşürüyor ve onların buranın doğusundaki Bearclaw Pass’te dolaştıklarını biliyorum – ki ismi de onlardan geliyor. Bazı korkunç vaşakların da o bölgede dolaştıklarını duydum… Ah, boşver, bunun işe yaradığını sanmıyorum.

Çok Sayıda Hayalet
[Ghosts Abound]
Everfall yerleşiminde bulunmaktadır.

Bir diğer korkum da hayaletler. Bu korkumdan bahsettiğimde Polly bana tuhaf tuhaf bakıyor ama ölümden döne ruhlardan nasıl olur da korkmaz ki?! Hayalet elleri kâbuslarımda boğazımı kesmek için bana uzanıyor, kavrayışları soğuk ve boş. Dışarıda [bir yerlerde] olduklarını biliyorum ve bence onlar hakkında yazmak beni daha da çok korkutuyor…

YOZLAŞMIŞLAR’IN MADENCİLİK İŞLEMLERİ
[CORRUPTED MINING OPERATIONS]

İrinli Yayılım
[Ichorous Spread]
Ebenrock Cavern’da bulunmaktadır.

Brightwood ve Great Cleave’den gelen kırmızılığın irinli ve yavaş yayılımı, Everfall yerleşimi yetkilileri tarafından gerektiği gibi dikkate alınmadı. Lewis bakmaktan çok korkuyor, Clark kahrolası evrak işleriyle çok meşgul, Lee ise… her ne yapıyorsa onun peşinde. Dinleyen tek kişi Patricia.

A.K.

Yozlaşmışlar’ı Gözlemleme
[Corrupted Observations]
Ebenrock Cavern’da bulunmaktadır.

Bu Yozlaşmışlar’ın çalışma yöntemi, tuhaf bir iradeyle işliyor; tüm kazma darbeleri birbirleriyle mükemmel bir şekilde zamanlanmış olarak iniyor. Neredeyse hiç mola vermiyorlar; tek bir aşçı, bu gözlem noktasından görebildiğim tüm operasyona yemek servisi yapıyor.

A.K.

REESE’İN NÖBETİ
[REESE’S WATCH]

Bolca Fırtına
[Storms Aplenty]
Everfall Watch Tower’da bulunmaktadır.

Son zamanlarda bu şiddetli fırtınalardan daha da fazlası oldu. Gözetleme kulesindeki yerimden gök gürültüsünün sesini duyuyor ve uzaktaki kırmızı yıldırımları görüyorum. Hayatta kalanların kıyıma vurup vurmadıklarını görmek için beklemekten başka bir şey yapamadığım için kederliyim. Burada kıyıya vuranların yarısı genellikle hiçbir işe yaramayacak kadar harap oluyorlar zira çoktan Boğulmuş veya Yitirilmiş olma yolundalar. Gerçekten onlar için hiçbir şey yapamayacak kadar güçsüz müyüm?

Reese

Erzak Manifestosu
[Supply Manifest]
Everfall Boar Infestation’da bulunmaktadır.

Gıda Erzakları:

Bu bir sonraki sevkiyata kadar dayanman için yeterli olacaktır, Reese.

Akıllıca kullan.

Tucket

Şansımı Zorluyorum
[Pushing My Luck]
Beringer’s Boon’da bulunmaktadır.

Şansımı çok fazla zorladım. Bu gemi enkazından daha ileri gitmeye cesaret edemiyorum.

Geçmişte Huang’s Hammer ya da en azından Harpy of Henninger’a ulaşmaya çalıştım ama her seferinde Boğulmuşlar etrafıma üşüştüler ve… şey, “öldüm.”

Ruhum geçen seferden az daha zayıf bir şekilde geri geliyor gibi gözüküyor. İnancımı kaybetmeyi göze alamam, yoksa burada daha fazlası ölecek.

Tedbirli olmalıyım, tetikte olmalıyım ve yardım beklemeliyim.

Reese

FALLOWHILL’DE YAŞAM
[LIFE ON THE FALLOWHILL]

Refah
[Prosperity]
Fallowhill Farm’da bulunmaktadır.

Bugün Fallowhill Farm’da karanlık bir gün. Çiftçi Paulson, bir zamanlar gururlu olan adamın vızıldayan ve anlamsız sesler çıkaran bir pisliğe dönüşmesine sebep olan Yitirilmişlik’e yenik düştü. Onun yasını tutuyoruz ancak ona ve Yozlaşmışlar ile güçlerine defalarca ölerek aynı yola düşeceklere karşı da dikkatli olmalıyız. Bu, refahımızın sonunun işareti olabilir mi? Takdiriilahi’ye aramızdan daha fazlasının dönüşmemesi, bu çiftliğin ekinlerimize bel bağlayan Everfall ve Monarch’s Bluff yerleşimleri için verimli kalması adına dua ediyorum.

KARTEL’İN GÜCÜ
[SYNDICATE’S STRENGTH]

Yaklaşan Kızıl Dalga
[Creeping Red Tide]
Bradbury Fields’ta bulunmaktadır.

Onları uzaktan gördüm, yavaşça ilerleyen bir Yozlaşma pusunun kızıl dalgasıydı. Bradbury ailesi çiftliklerini terk ettikten sonra geriye kalan boşluğu doldurarak yakındaki Bradbury Fields’ı ihlal etmekteler. Bu kadar güneyde, evlerimize ve iş yerlerimize bu kadar yakın bir yerde Yozlaşma olması, Everfall yerleşimi için iyiye işaret değil. Tarlalardan medeniyetin olduğu yerlere geçmediklerinden emin olmak amacıyla Yozlaşmışlar’ın nasıl hareket ettiğini gözlemlemek için ajanlarımı çiftliğin yakınlarında tutacağım.

Simyacı Olivera

AHİT’İN GÖREVİ
[COVENANT’S QUEST]

Kadimler ve Muhafızları
[Ancients and Their Guardians]
Arcturus’ta bulunmaktadır.

Aeternum’un Kadim Muhafızları ile ilgili olarak bu varlıkların Kadim toplumuna tapındıkları ancak kendilerinin Kadim olmadıkları açıktır. Arcturus ve benzer büyüklükteki diğer harabelerin çevresindeki heykeller, Kadimler’in dört kolu ve ikiye bölünmüş yüzleri olduğunu, harabeleri koruyan iskeletlerin ise bu özelliklerden hiçbirine sahip olmadıklarını gösteriyor. Sadece Kadim harabelerinde ayaklarını sürüyerek yürüyen bu iskeletlerin, Kadimler gibi varlıklara tapan kafirlere ve kendi insanlıklarına ihanet edenlere ait olduğu sonucuna varabiliriz.

Yargıç Amano

RUBY’NİN BALIKÇILIK TÜYOLARI
[RUBY’S FISHING TIPS AND TRICKS]

Eski Dünya Balıkçılığı
[Old World Fishing]
Aeternum’un Uzmanlık Alanları

Bazıları şunu sorabilir: Eski Dünya’da balık tutmakla Aeternum’da balık tutmak arasında ne fark var?

İlk olarak adanın yenileyici özelliklerinden ötürü Aeternum’da balık daha boldur. İki ila yirmiden fazla balıkçı aynı noktada olsalar bile gayet verimli şekilde balık tutabilirler.

İkinci olarak buradaki balıklar, inanılmaz miktarda biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın dört bir yanındaki tuzlu su balıkları burada bulunabilir ve aynı şey tatlı su balıkları için de geçerlidir.

Son olarak Aeternum’da balık tutmak farklıdır zira bayağı daha eğlencelidir! Oltanızı sallarken bir yandan arkanızdaki çalıların bir hayvanın hareketleriyle hışırdadığını duymak… Ah, bu tehlikeli adadaki adrenalin patlamasının eşi benzeri yoktur.

Bu, balıkçılık kitabım için iyi bir giriş olacak.

Mandje Mandje
[Mandje Mandje]
Nadir Balıklar Yakalamak

Everfall’da o kadar nadir bulunan bir balık var ki ben bile henüz neye benzediğini görmedim. Efsanevi Mandje Mandje’nin perdeli ayakları ve elleri olann küçük bir adama benzediği söyleniyor ama bunun imkânı yok. Bir gün onu yakalayacağım ve bu saçma sapan söylentilerin yanlış olduğunu kanıtlayacağım ama o gün, bugün değil.

Sence gerçek mi, Machera? En iyisini sen bilirsin.

Gece Balık Tutma
[Night Fishing]
Yıldız Işığında Balık Tutma

Yıldız ışığında balık tutmaktan daha güzel bir his var mı?

Gece balık tutmak, Aeternum’da akşamlarınızı geçirmek için rahatlatıcı bir yol olmasının yanı sıra size gündüzleri görülmeyen balıklarla karşılaşma fırsatını sunar. Bazı balıklar ay yükselene ve kendilerini karanlığın himayesi altına alana kadar saklanırlar. Bu balıkların güneş doğduğunda görülmesi imkânsız değildir ama bazısı gecenin [karanlık] örtüsünü tercih eder.

Mükemmel Olta Kamışını Tasarlamak
[Engineering the Perfect Fishing Pole]
Oltayı İdareli Kullanmak

Bazı balıkçılar eve eli boş döndüklerinde suçu olta kamışına atmak isterler ama bu şimdiye kadar duyduğum en acınası bahanedir. Böyle olmaması gerektiğini gayet iyi biliyorum.

Kamış önemlidir tabii ki ve herhangi bir yerleşimde uygun birim yükseltmeleri yapılarak daha üstün bir model tasarlanabilir; ancak iş bu kadarla bitmez. Elimde bir oltayla doğdum ve her ne kadar bazılarını diğerlerine tercih etsem de yakaladığım balıkların büyüklüğü ve nadirliği, pahalıya patlayarak yapılmış bir kamıştan ziyade oltayı başarılı bir şekilde hedefleyerek atmaktan geliyor. Ancak kabul etmek zorundayım ki ustalıkla yapılmış oltalar daha uzun süre dayanacak ve daha kaliteli balıklar yakalamanızı sağlayacaktır.

EVERFALL’UN GEMİ ENKAZLARI
[EVERFALL’S WRECKAGE]

Beringer’in Nimetleri
[Beringer’s Boons]
Beringer’s Boon’da bulunmaktadır.

Bu gemide ben ve kargo ambarını gözetleyen muhafız hariç hiç ama hiç kimse ne sakladığımı bilmiyor. Bu güç nesneleri, zenginlik ve büyü barındıran bu gizemli ve sözde ıssız adaya yaptığımız yolculukta bize yardımcı olacak. Uzaklarda fırtına patlak vermek üzere ama kesinlikle dinecek ve efsanevi Aeternum’a güvenli geçiş yapmamıza olanak sağlayacaktır.

Huang’s Hammer Görev Listesi
[Huang’s Hammer Roster]
Huang’s Hammer’da bulunmaktadır.

Kaptan Huang
İkinci Kaptan Guo
Sorumlu Teknik Başkan Jia
Üçüncü Kaptan Zan
Dümenci Yimu
Lostromo Jun
Armador Han
Cerrah Huo
Mühendis Shuren
Topçu Ah
Topçu Gengxin
Levazımatçı Meng
Aşçı Chin
Servis Elemanı Feng

Hammer’ın Manifestosu
[Hammer’s Manifest]
Huang’s Hammer’da bulunmaktadır.

– Yirmi kasa bozulmaz ikmal maddeleri
– On beş tüfek
– İki yüz set mermi
– Yirmi beş uzun kılıç
– Olası takas için altın külçeler
– Bir süt keçisi

Huang’ın Seyir Defteri
[Huang’s Log]
Huang’s Hammer’da bulunmaktadır.

Denizde 27. Gün:

Yimu bir kez daha bizi yanlış yere yönlendirdi. Uzakta kara göründü ama elimizdeki hiçbir haritada bulunmuyor. Ya işaretlenmemiş ya da hiç olmadığımız kadar umutsuz bir şekilde kaybolduk. Batıdan bir fırtına yaklaşıyor ve erzağımız azalıyor.

EVERFALL MİRASLARI
[EVERFALL LEGACIES]

Hain Cazibe
[Traitorous Allure]
Everfall’a giden yolda bulunmaktadır.

General Crassus,

Size Everfall olarak bilinen bölgedeki iç karartıcı başarısızlığımızı bildirmek için yazıyorum. Burada söz verildiği gibi Kadimler’in gücünün bir kısmını muhafaza etmiş harabeler var. Fakat bunu nasıl kullanabiliriz, hiçbir fikrim yok ve bu bilgiyi yakın zamanda edineceğimizi de sanmıyorum. Ne yazık ki bu toprakların bolluk ve bereketi, Legatus Maecia’yı davamızdan vazgeçip tamamen taşralı olmaya itecek kadar baştan çıkarmış gibi görünüyor.

Yıllarca buradaki yerleşimdeki sakinlerle devam eden iş birliğimizin haklılığını savundu ancak açık olarak görüyorum ki burada süresiz olarak kalmamız için bahaneler üretiyor. İster inanın ister inanmayın ama buradaki insanlar onu yerleşimin emniyet amiri olarak seçtiler bile; üzülerek belirtmek durumdayım ki bu görevi hevesle kabul etti.

Birkaç ay boyunca görevi ihmal nedeniyle kendisini benim cezalandırmam gerekip gerekmediğinden emin olmadan burada kaldım. Bunu yapmaya istekli olsam bile buranın yerlileri herhangi bir cezalandırma girişimimi engelleyeceklerdi. Onun yerine size durum hakkında bilgi vermek için bu raporu gönderiyorum ve Legatus Fulvius Reekwater’a gitmeden önce ona katılma umuduyla batıya doğru yolculuk edeceğim.

Maecia’nın ihaneti yüzünden belasını bulması ile sizin ya da tanrıların bizzat ilgileneceğini umuyorum.

Lejyoner Carolis

Emniyet Amiri Maecia’nın Güncesi
[Constable Maecia’s Journal]
Everfall’daki Emniyet Amiri masasında bulunmaktadır.

Sanırım Yirmi Üç Eylül?

Everfall’a adım attığım an cenneti bulduğumu biliyordum. Bunun burada olduğunu bilerek o cehennemsi Brimstone çölüne nasıl geri dönebilirdim ki? Tam o a Lejyon’u terk etmeye karar verdim. Sadece Lejyoner Carolis’in benden vazgeçmesini beklemek zorunda kaldım – ki tanrılara şükürler olsun nihayet vazgeçti.

Sonbahar renklerine olan sevgim bugüne dek azalmadı ama bir şekilde sıkışıp kaldığımı hissediyorum. Mevsimin kendisi gibi ben de bir geçiş sürecindeyim, asla gelmeyecek bir kışı bekliyorum. Dahası buradaki insanlarda bir değişiklik, gözlerinde boş bakışlar fark etmeye başladım.

Dün dışarı çıktığımda hepsi gezgin bir soytarı gösterisindeki kuklalara benziyorlardı! Sonra gökyüzünün ağırlığı ezici bir ızdırap gibi üzerime çökmeye başladı. Belediye binasına kaçıverdim ve açıkçası artık buradan ayrılmaktan korkuyorum.

Lejyoner Carolis’in Lejyon’a ihanet ettiğim için lanetlendiğimi söyleyeceğini biliyorum. Gerçek bu mu, yoksa başka bir şanssızlıklar silsilesi mi bilmiyorum ama yakın zamanda elimden geldiğince belediye binasından ayrılmayacağım. Umarım kasaba bana düşman kesilmez.

BOLLUĞUN TEHLİKESİ
[THE DANGER OF BOUNTY]

Mısır Ne Derse O
[What The Corn Says]
Bir Kile Fısıltı

Maecia,

Hiç okyanusu duymak için kulağına deniz kabuğu tuttun mu?

Peki hiç kulağına Everfall’da yetiştirilen bir kile mısır tuttun mu? Prensip hemen hemen aynı ama sonuçlar daha da rahatsızlık verici.

Mısır tanelerinden ilk başta zar zor algılanabilen fısıltılar geliyor gibi görünüyor. Cızırtılı bir ses, arada sırada tanınır sözcükler kullanarak [çeşitli] dillerde hikâyeler anlatıyor. Adını duydum, Maecia ve hemen sana yazmam gerektiğini anladım. Lütfen yakında beni görmeye gel.

Clark

Patatesten Bıktım
[Sick of Potatoes]
Everfall Mahsulleri

Patates, Aeternum’a gelmeden önce en sevdiğim yiyecekti. Her nedense Everfall’da yaşamak, yiyeceğin faydasını kaybetmeye başladığı anlamına geliyor.

Şimdi bir Everfall tarlasında yetişmiş bir patates yediğimde dilimde bıraktığı lezzetsiz ama bir yandan da acı tat yüzünden rahatsız olarak irkiliyorum. Memleketimde yapılan tereyağlı ve peynirli fırında patatese hasretim ama bir daha asla böyle bir doygunluğu tadamayacağım.

Everfall Ziyafeti
[The Everfall Banquet]
Herkes İçin Yemek Mi?

Sevgili dostum, Everfall Ziyafeti’nde katılın ama bunu yaparken dikkatli olun. Her yerleşim yeri, herhangi bir aç maceracının masadan yiyecek kapabileceği bolluğa sahip olacak kadar şanslı değildir.

Everfall Ziyafeti’nde katılın ama uyaralım: Ne kadar çok yerseniz o kadar az tat alırsınız. Everfall Mezrası sakinleri, açlık sancıları ile kısa sürede ağızlarında kül varmışçasına tat bırakan bol miktarda yiyecek arasında seçim yapmak zorundadır.

İşler her zaman böyle değildi ama Aeternum’da hiçbir şeyin garantisi yoktur. Mavi Alevler Gecesi’nde salınan azoth, muazzam bir mahsul büyümesine neden oldu ancak adeta Shattered Obelisk ile uğraşmanın cezasıymışçasına nihayetinde hepsi tatsızlaştı. Dikili Taş asla onarılamayacak, en azından insan eliyle; bu yüzden Everfall bu lanetli bollukla yaşamak zorunda.

Dikkatli olun.

Everfall Yönetimi

MAVİ ALEVLER GECESİ
[NIGHT OF THE BLUE FLAMES]

William Heron’un Beyanı
[William Heron’s Account]
Heron’un Shattered Obelisk Üzerine Araştırması

Dikili taş her zaman paramparça değildi ya da benden önce Aeternum’a gelmiş insanlar öyle söylüyorlar. Kadim Muhafızlar bir zamanlar, anıtlarının eski taş zeminlerinden kemik yığınlarından başka bir şey olmaksızın uyuyorlardı. Bu kadim savaşçıları uyandıran ve adanın etrafında suyla veya herhangi bir diğer doğal yöntemle söndürülemeyen mavi alevlerin tutuşmasına sebep olan şey, Dikili Taş’ın patlamasıydı.

Bir çeşit zamanlayıcı cihaz mı vardı? Biri yapmaması gereken bir müdahalede mi bulundu? Daha fazla araştırma yapmak gerekiyor.

WH

Bir Sakinin Beyanı
[A Citizen’s Account]
Gece uyandım

Gördüğüm her şeyi yazan biri değilim zira Aeternum’da her gün bir sonraki kadar tuhaf ama dün gece [olanlar] beni [bunları] kaleme almaya mecbur bıraktı.

Penceremin dışında mavi bir parıltı vardı, şüphe götürmez bir şekilde azoth mavisiydi. İçeriyi aydınlattı ve [parlaklığı] üzerime baskı uygulayarak beni uykumdan uyandırdı. Pencereye yaklaştığımda kulelerin merkezindeki devasa dikili taş parçalanmıştı; kaya parçaları, bir sahne şovunda tel kullanılarak asılmış gibi havada süzülüyordu.

Bunun yerleşimin veya adanın geleceği için ne anlama geldiğini bilmiyorum ama eminim ki tarifsiz dehşetlerle dolu yeni bir döneme işaret ediyor. Uykuya geri dönemiyorum. Gözlerimi her kapayışımda azoth mavisi görüyorum.

Nina Rebus

Clark’ın Beyanı
[Clark’s Account]
İskeletler Yeniden Yürüyor

Aeternum’un Kadim harabelerinde yürümek bana tuhaf bir huzur veriyor.

En azından Mavi Alevler Gecesi’nden önce böyleydi.

Sakinlerin, şimdi Kadim harabeleri koruyan iskeletlerin uyandığı bir önceki geceye verdikleri isim bu. Bu sabah olayı rapor etmesi için bir haberci gönderen Weaver’s Fen Sulh Hakimi’nden duyduğuma göre adanın her yerinde mavi alevler belirmiş.

Benim şüphem şu ki Dikili Taş’a her ne olduysa keşfe çıktığımızda görmezden geldiğimiz bu iskeletleri toplu hâlde canlandıracak bir olayı tetikledi. Artık Kadimler’in sandıkları savunmasız ve yağmaya açık bir şekilde durmayacak. Herkesi uyarmalıyız.

Azoth patlamasının etrafımızdaki topraklara başka neler yaptığını söylemek zor. Şimdi her zamankinden daha uyanık olmalıyız.

Clark