Lorekeeper

MUTLAKA OYNANMASI GEREKEN 5 STARCRAFT II FAN YAPIMI SENARYO

StarCraft 1’den bu yana Blizzard’ın harita editörlerine verdiği gücün de yardımıyla doğan senaryoların zaman zaman kendi ayakları üzerinde duracak kadar popülerleşmesine şaşmamak gerek. StarCraft II’nin bu konuda daha da muazzam detaylı bir editöre sahip olduğunu düşünürsek ilgi çekici tonla haritanın “Arcade”i dolduruyor olması şaşırtıcı değil. Benim de gayet sevdiğim bir tür ve kendim de kurcalamaya bayıldığım bir alan olduğu için için sık sık bu tür fan yapımı senaryoları oynayıp bitirmekten kendimi alıkoyamıyorum. Konuları olsun, karakterleri olsun, seslendirmeleri olsun özellikle dikkatimi çekenleri burada toplayıp Arcade başlığı altında StarCraft II Starter Edition’la bile oynayabileceğiniz senaryolardan güzel bir demet hazırlayarak sizleri bu haritalarla tanıştırmak istedim. Bu senaryolara modun adına tıklayarak SC2Mapsters üzerinden indirme sayfasına gidebilir ya da Arcade içerisinden aratarak ulaşabilirsiniz. O zaman buyrun StarCraft II’nin harita editörünün ve yaratıcı zihinlerin bizlere sunduklarına bakalım:

[well]Shadow of the Xel’Naga


Bu senaryo, aslında Gabriel Mesta tarafından yazılan ve aynı ismi taşıyan Shadow of the Xel’Naga adındaki bir kitabı konu alıyor. Octavia adındaki bir çiftçi kadının başından geçenlerle başlayan olaylar, toplamda 7 bölüme yayılarak git gide daha da ilginç hale gelmekte. Bazı bölümlerde Terran, bazısındaysa Protoss olarak oynadığımız Shadow of the Xel’naga’da genel tema olarak her ırkın kendi sürekliliğini garanti altına almak için savaşması işleniyor. Özellikle de ilk birkaç bölümün RPG hissi vermesiyle oldukça farklı bir oynayış tarzı yarattığını söyleyebilirim.

Üstelik bu senaryonun bir diğer güzel yanı da sadece tek kişilik değil, isterseniz Co-Op oynama seçeneği de sunuyor olması. Oyunu oynayabileceğiniz StarCraft 2 Arcade’de herhangi bir Save-Load sistemi olmamasına karşın haritanın yapımcısının oyuna bir “checkpoint” sistemi dahil etmiş olması da takdire değer. Oyunun herhangi bir bölümünde yenildiğiniz anda sizi en baştan oynamaktan kurtarıp kaldığınız yerin biraz daha gerisinden tekrar başlatıyor bu sistem. [/well] [well]Subjection


Subjection’ın senaryosundaki kimi olaylar StarCraft 1 ve Brood War’dakilerle çok yakın bir benzerlik gösterse de çoğunlukla protoss ırkına odaklanan ilgi çekici bir konusu var. Meliak, Lazadin ve Telios ana karakterlerimiz. Bu üç kahraman Artanis tarafından kayıp bir protoss madenci birliğini araştırmak amacıyla bir göreve gönderiliyorlar. Zerg ırkını kontrol altına almaya çalışan fanatik bir protoss grubunu keşfetmeleriyle birlikte de olaylar gelişiyor.

Seslendirmeler gayet başarılı. Seslerin StarCraft 1’deki protoss ve terran seslerine benzemesi de ayrıca nostajik bir hava katmış. Oynanışın sürekli ara sinematiklere kesilmesi ve uzun diyaloglar zaman zaman sıkabilse de oynanış ve konusu bunu telafi edip devamını merak etmenizi sağlayarak 8 bölümden oluşan Subjection’ın sonuna kadar gitmeniz için yeterli sebebi veriyor. [/well] [well]Enslavers Redux


Enslavers Redux, StarCraft 1’de bulunan ve Blizzard tarafından hazırlanmış olan Enslavers ve Enslavers II: Dark Vengeance senaryolarının StarCraft 2 üzerinde yeniden yapılmış halidir. Haliyle hikâye olarak da ana StarCraft hikâyesi üzerinden giderek arada boşlukları doldurmanın derdinde. Tarsonis’in düşüşünden kısa bir süre sonra Zerg ırkını köleleştirmeye çalışan bir Terran paralı asker grubu ve kendilerini Aiur’dan sürmüş olan Aiurlu protosslara karşı kin tutan gizemli Kara Templar Ulrezaj ile ekibinin perspektifinden anlatılan olaylar görevler sırasında yaptığınız seçimlere göre farklı iki şekilde sonuçlanabiliyor. Konu da StarCraft ve Brood War ile paralel ilerlediği için eski karakterler ve tanıdık yüzler de sık sık hikâyenin bir parçası olabiliyor; her şeyden öte ana konuya başarılı bir şekilde köprü kurmayı başardıklarını söylemem gerek.

Oynanış ise tek kelimeyle mükemmel. En çok hoşuma giden şey, bazı bonus görevleri yaptığımda ana karakterin (Terran olarak oynarken “The Commander”, Protoss’ta ise Zeratul) de bu doğrultuda yeni özellikler kazanmasıydı. Kazanılan bu özelliklerin daha sonraki bölümlerde de kullanılabilir olması, bu bonus görevleri ayrı bir önemli kılıyor. Toplamda 30 bölümden oluşan Enslavers Redux, üç ırk için de farklı kısımlara bölünmüş; Terran olarak başlayıp Protoss’a geçiyor ve son olarak da Zerg olarak devam ediyor. Ya da daha doğrusu devam “edecek.” Şu anda planlama ve yapım aşamasında olan bu kısım Blizzard’ın orijinal olarak yaptığı Enslavers ve Dark Vengeance bölümlerinin dışında yer alıyor. Ve söylemem gerekir ki bu yeni bölüm de şu an en heyecanla beklediğim fan yapımı senaryolar arasında başı çekmekte…[/well] [well]The Antioch Chronicles: Remastered


The Antioch Chronicles da zamanında StarCraft 1’e yapılmış olan fan yapımı bir senaryo olan Antioch Chronicles’ın StarCraft 2 motoru ve gücüyle yeniden yapımından ibaret. Konu olarak StarCraft’ın ana hikâyesi ile paralel olarak ilerlemekte ve temel olarak Protoss tarafına odaklanmakta. Tabii ileride yine Protoss ve Terran arasında gidip geldiğimiz bölümleri de mevcut. Karakterler ilgi çekici, seslendirmeler gayet başarılı; kimi Terran karakterlerin, hele ki Ian Anduin’in o tuhaf aksanı uzun süre kafamda yer etmişti mesela. Arada eski filmlere göndermeler içeren eğlenceli diyalogları da cabası…

Birbirinden güzel ve sürükleyici 19 bölümden oluşuyor ve ikinci kısım olan Negative Suns’ın sonunda “Eee, ne olacak şimdi?!” diye ekran karşısında kalakalıyorsunuz. Söylenene göre üçüncü bir bölüm üzerinde çalışılıyormuş, o çıkana kadar siz mevcut iki bölümü bitirin, devamını da heyecanla bekleyin derim ben.[/well] [well]StarCraft: Mass Recall


Sıra geldi nostalji damarınıza en derinden dokunacak olan fan yapımı moda: Mass Recall. Bu mod, StarCraft 1 ve Brood War senaryolarını olduğu gibi StarCraft II’ye taşıyan bir haritalar pakedi aslında. Gerçi böyle söyleyince biraz haksızlık etmek gibi oldu zira içerisinde menülerden tutun da brifing odasına, oradan orijinal sinematiklere ve hatta ırkların öz teknoloji ağaçlarına kadar her şey ilk oyundaki haliyle birebir aktarılmış. Hatta bir adım daha öteye giderek StarCraft’ın beta versiyonunda bulunan ancak asıl oyuna eklenmeyen bazı bölümleri de uyarlamışlar -ki bu da yeniden yapılmış senaryolar arasında bunu en başarılı fan yapımı iş seçmeme fazlasıyla yetti.

Mümkün olduğunca orijinaline sadık kalsalar da bazı diyalogları daha sinematik bir şekilde vermeleri, eski karakterlerin modellemelerini kasıp yeniden yapmaya uğraşmaları gibi detayları da ayrıca takdir ettim. Her şeyiyle (müzikler dahil!) nostalji kokan Mass Recall, eğer orijinal hikâyeyi yeni grafiklerle oynamak isteyenler için tam anlamıyla biçilmiş kaftan.
[/well]